Experiență de învățare aplicată direct pe echipamente industriale de ultimă generație

Foto:  PepsiCo East Balkans

Că legătura dintre școală (în cazul de față, de nivel superior) și producție nu e peste tot un stereotip, ci există locuri unde are acoperire, o dovedește noua concretizare a parteneriatului dintre Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București și fabrica de băuturi PepsiCo East Balkans din Dragomirești-Deal. Cu susținerea Facultății de Inginerie Mecanică și Mecatronică și cu o investiție de 137.000 de dolari din partea PepsiCo, recunoscut ca „unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi”, în fabrică a fost creat un centru de training de ultimă generație pentru formarea studenților și a angajaților.

În esență, din informațiile oferite de gazde, „sala poate găzdui simultan 20 de persoane și este dotată cu diferite echipamente mecanice, electronice și pneumatice, precum și un mini-robot utilizat pentru simularea unor procese de producție. Studenții vor avea ocazia să utilizeze echipamente care simulează procesele de producție dintr-o fabrică de băuturi, dar și sisteme electrice și automatizate, iar angajații PepsiCo din cele două fabrici din România vor participa la sesiuni de pregătire tehnică avansată”. La rândul lor, studenții vor urma aici programe de practică și de internship. Perspectivele vor fi inclusiv de angajare în fabrică, după absolvire. Ghid în prezentarea noului centru, cu implicare consistentă în punerea lui în funcțiune, este chiar o absolventă de Politehnică, Bianca Stănescu, inginer junior în echipa fabricii.

Practică, internship, formarea formatorilor

Silvia Petre, HR Director PepsiCo East Balkans, subliniază: „Prin această inițiativă, ne dorim să le oferim colegilor noștri și viitorilor specialiști din industrie o experiență de învățare cât mai aplicată. Centrul de training este locul în care pot testa, experimenta și învăța direct pe echipamente reale, într-un mediu sigur. Parteneriatul cu Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București reprezintă o dovadă clară de colaborare eficientă între piața muncii și piața educației, centrată pe dezvoltarea profesională a viitoarelor generații de profesioniști.”

Prof. univ. dr. ing. Bogdan Grămescu, decanul Facultății de Inginerie Mecanică și Mecatronică, evidențiază conlucrarea în ceea ce privește programele de învățământ, cu semnalarea faptului că, dincolo de pregătirea practică oferită prin condițiile create în fabrică, facultatea asigură fundamentarea de principiu, cu o orientare teoretică în lipsa căreia pregătirea profesională este irealizabilă.

Profesionalizarea pentru lucru într-un cadru atât de tehnologizat cu este fabrica PepsiCo din apropierea Bucureștilor impune educație și formare de înalt nivel. Totodată, formarea continuă a salariaților este o necesitate. De aceea, noul centru de training și-a început activitatea printr-un program de formare a formatorilor dintre angajați. Concentrat, în spațiul centrului (cu un design captivant, fără a fi sofisticat), sunt reproduse la scară redusă instalații din fabrică și sunt create situații de producție și mentenanță care pot apărea pe fluxul industrial, în transport și în depozitare. Cerința în acest sens este dată de faptul că, „în fabrica Dragomirești-Deal, PepsiCo a investit, în urmă cu doi ani, 13 milioane de dolari într-o linie de producție complet automatizată. Cea mai avansată linie din portofoliul PepsiCo Europa, aceasta poate produce până la 1 milion de sticle de băuturi pe zi, reducând consumul de energie și apă cu 30%, utilizând cu 20% mai puțin dioxid de carbon și economisind aproximativ 30 de tone de plastic anual.

PepsiCo își desfășoară activitatea și investește în România de peste 30 de ani. În ultimii 10 ani, PepsiCo a investit direct 320 de milioane de dolari în România, susținând dezvoltarea continuă a afacerii sale în țară și consolidându-și rolul de hub regional de producție și distribuție”.

Detalii: www.pepsico.ro și canalele Facebook și LinkedIn

Distribuie acest articol!