Meseriașii în devenire – unii, încă elevi, alții, studenți – își au olimpiada lor, deosebită de alte întreceri de felul acesta prin faptul că presupune exclusiv probe practice: Olimpiada Internațională de Meserii, WorldSkills. Ediția din acest an s-a desfășurat la Lyon, în Franța. România a obținut trei medalii de excelență și, în ansamblu, a avut o participare consistentă, într-o diversitate de domenii, ceea ce poate fi socotit încurajator, în sensul că școala românească nu este chiar ruptă de practică.
Elevi și studenți îndrumați de profesioniști
Medaliații români la Olimpiada Internațională de Meserii WorldSkills Lyon 2024 și experții îndrumători ai lor sunt:
- Mecatronică – Sebastian-Ovidiu Ștefan și Mihai-Cristian Cosma, studenți la Universitatea Transilvania din Brașov, coordonați de prof. univ. dr. ing. Luciana Cristea, din echipă făcând parte, de asemenea, prof. univ dr. ing. Marius Luculescu și șef de lucrări dr. ing. Leonard Mitu, de la aceeași universitate; concurenții, susținuți de compania Festo România;
- Dezvoltare Web – Cătălin Tișcă, elev la Colegiul Național de Informatică Grigore Moisil din Brașov, pregătit de ing. Alexandru Podariu și susținut de companiile The KPI Institute și Biodigy.
Ceilalți reprezentanți ai României, cu experții îndrumători, au concurat la:
- Recepție hotel – Albert Iacoviță, elev la Colegiul Economic Costin C. Kirițescu București; Larisa Ile, profesor în Asociația Profesorilor și Mentorilor din Turism Edu4Tourism;
- Bucătar – Andra-Maria Huțanu, elevă la Liceul Tehnologic Economic de Turism Iași; Florin Kiss, Executive Chef în Asociația GIDE;
- Brutar – Mihai-Alexandru Stoica, elev la Liceul Tehnologic Marin Grigore Năstase Tărtășești; Ciprian Dinu, profesor la Bakery School România & Puratos România;
- Cofetar-patiser – Natalia-Irina Matei, elevă la Colegiul Tehnic Raluca Ripan Cluj-Napoca; Cristina Oșan, profesor la Bakery School România & Puratos România;
- Cablarea rețelelor informatice – Ștefan-Mario Stan, Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații Gheorghe Airinei București, susținut de compania VCOM; ing. Cornel Bărbuț, de la Asociația de Fibră Optică din România;
- Proiectare asistată de calculator – Erik-Cătălin Morar, elev la Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși Dej; ing. Gheorghe Cazan, de la compania Hofag Engineering SRL; Integrare sisteme robotice – Krasznai Györk Attila și Kántor Józsué, studenți la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca; ing. Vlad-Mihai Feneșan, de la compania FANUC România.
După cum se poate vedea, fiecare concurent este însoțit de un expert, fie din industrie, fie din domeniul educațional de specialitate căruia îi aparține proba de concurs. Așa prevede regulamentul competiției. Expertul face echipă cu concurentul, ceea ce confirmă și caracterul aplicativ al competiției, și nivelul înalt de performanță pe care aceasta îl presupune, expertul fiind și îndrumătorul concurentului, cel care-l ghidează și-l pregătește, adică are rolul antrenorului personal din mediul sportiv, cel de care beneficiază competitorii cu perspectivă considerabilă de a obține medalie. La ediția din acest an a competiției WorldSkills au participat 1.400 de elevi și studenți concurenți și tot atâția experți, înscrierea fiecărui concurent fiind condiționată de înscrierea și a unui expert. Din explicațiile reținute de la specialiștii ecosistemului WorldSkills rezultă că întrecerea se desfășoară la 59 de secțiuni, corespunzătoare unei diversități de meserii, iar participarea este de echipă. Aceasta presupune, pe lângă un singur elev sau student concurent din fiecare țară, o echipă complexă, care cuprinde expert, manageri de ateliere, voluntari etc. Experții sunt caracterizați „prin vasta lor experiență, participând activ la desfășurarea competiției și având, de asemenea, responsabilitatea de a evalua performanțele concurenților“.
Totodată, elevii și studenții concurenți sunt susținuți în pregătirea de acasă și în participarea la competiție de firme economice și de instituții de învățământ superior. Pregătirea se face pe baza standardelor internaționale WorldSkills. Pregătirea și prezența în competiția olimpică a meseriilor sunt susținute prin cofinanțarea asigurată de Programul Erasmus+, acreditarea VET numărul 2024-1-RO01-KA121-VET-000204311 deținută de Fundația WorldSkills România. Companiile economice partenere și unitățile și instituțiile de învățământ din care provin experții și competitorii susțin, de asemenea, participarea în competiție.
Cel mai mare eveniment al formării profesionale din lume
La marea competiție a meseriilor WorldSkills Lyon 2024 au venit concurenți din peste 70 de țări din întreaga lume. Cerința este să fie elevi sau studenți cu vârsta sub 21 de ani, calificați în urma etapelor la nivel național. Probele competiției s-au desfășurat pe durata a patru zile și la ele se estimează că au asistat aproximativ 250.000 de vizitatori din Franța și din alte țări. Concursul a cuprins exclusiv probe practice, desfășurate în condiții identice cu cele din locuri de producție. Exigențele juriilor de specialitate au fost pe măsură.
Conținuturile probelor, conform regulamentului competiției, „sunt propuse de experți și companii din domeniu, iar soluționarea lor necesită cunoștințe și aptitudini tehnice avansate, dobândite în timpul pregătirii, fiind concepute după standardele internaționale din industrie“.
Prin caracterul pronunțat aplicativ, prin nivelul ridicat de exigență și prin deschiderea vastă a participării, competiția WorldSkills, organizată din doi în doi ani, care și-a derulat în acest an ediția 47, este caracterizată drept „cel mai mare eveniment dedicat educației, formării profesionale și excelenței în meserii din lume“.
O lume mai bună prin performanță profesională
Dedicată educației și formării profesionale de top, WorldSkills este o mișcare internațională cu tradiție de aproape opt decenii. La noi, Fundația WorldSkills România există din 2016, ca organizație non-profit, parte a WorldSkills International și WorldSkills Europe. Într-o caracterizare succintă din perspectiva inițiatorilor, este de reținut că „fundația promovează excelența în domeniul meseriilor și al formării profesionale. ONG-ul asigură participarea tinerilor la competițiile/olimpiadele regionale, naționale, europene și internaționale de meserii organizate după standardele internaționale WorldSkills“.
Fundația WorldSkills România subliniază că „sprijină dezvoltarea învățământului profesional și tehnic în România; inspiră, pregătește și încurajează tinerii să își urmeze vocația/pasiunea; aduce în atenția publică schimbarea profilurilor de competențe din piața muncii în contextul evoluției tehnologice“. Programele, proiectele și competițiile WorldSkills „sunt implementate cu sprijinul Ministerului Educației (protocol nr. 15310/25.10.2021), Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT), inspectoratelor școlare, instituțiilor de învățământ și cu suport din partea mediului de afaceri și al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP) prin acreditarea Erasmus VET nr. 2024-1-RO01-KA121-VET-000204311 deținută de Fundația WorldSkills România. Competițiile WorldSkills sunt recunoscute oficial de Ministerul Educației prin Calendarul Concursurilor Naționale Școlare nr. 24750 din 29.01.2024“.
WorldSkills România își enunță misiunea astfel: „WorldSkills România consolidează prestigiul meseriilor și arată importanța lor pentru dezvoltarea economică și atingerea succesului personal și profesional“. Viziunea WorldSkills România este aceea potrivit căreia „fiecare tânăr își descoperă și își dezvoltă potențialul profesional, contribuind astfel la o lume mai bună“.
WorldSkills România este membră a WorldSkills International din anul 2016, precum și a WorldSkills Europe din anul 2019. Mișcarea internațională WorldSkills, înființată în 1946 și cuprinzând în prezent 83 de țări, vizează „să contribuie la o lume mai bună prin promovarea performanței profesionale. Ea urmărește: să inspire tinerii să-și dezvolte pasiunea pentru o profesie și să urmărească atingerea excelenței prin organizarea de competiții și promovarea rezultatelor acestora; să dezvolte competențele profesionale prin standarde înalte de formare, consolidarea implicării mediului economic și promovarea de bune practici; să influențeze mediul de afaceri, autoritățile și sistemul educațional pentru a colabora în vederea susținerii performanței profesionale“.
Articol publicat în nr. 61-62 al revistei Tribuna Învățământului