Examenul de admitere – o necesitate pentru învăţământul superior

Examen facultate
Absolvenţii de liceu care au trecut cu bine de examenul de bacalaureat au luat cu asalt instituţiile de învăţământ superior, de stat şi particulare.
Aşa cum ne-au obişnuit ultimii 20 de ani, înghesuiala a fost mare, o diplomă universitară fiind ceea ce îşi doreşte marea majoritate a bacalaureaţilor. Ceea ce s-a petrecut însă în ultimii ani la examenul de maturitate şi calitatea destul de slabă a multor absolvenţi de facultate au făcut ca universităţile să aplice măsuri de selecţie mai bine gândite. Chiar dacă este greu de gândit în momentul de faţă o revenire la seriozitatea concursurilor de admitere de altădată, totuşi ceva, ceva tot s-a schimbat. Multe facultăţi au decis să revină la organizarea examenului de admitere clasic, dar cam tot pe atât de multe au continuat şi anul acesta să organizeze admiterea pe baza concursului de dosare bazat pe media de la bacalaureat.
 

Facultăţile cu cea mai mare concurenţă

Peste 3.000 de candidaţi s-au înscris pentru admiterea la studiile universitare de licenţă din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), fiind disponibile 600 de locuri alocate de la buget şi aproximativ 400 de locuri cu taxă. Concurenţa în această primă sesiune de înscrieri a fost de cinci candidaţi pe un loc de la buget, cu un „vârf” semnificativ înregistrat la Facultatea de Management, unde concurenţa a ajuns la 12 pe loc.
La nivelul locurilor subvenţionate de la buget concurenţa este de cinci candidaţi pe loc. Cea mai mare concurenţă se înregistrează la Facultatea de Management, respectiv 12 candidaţi pe loc, urmată de Facultatea de Comunicare şi Relaţii.

Concurenţă record la Limbi Moderne Aplicate.Cele mai căutate specializări într-o limbă străină: Italiana, Rusa şi Portugheza

Peste 26.000 de candidaţi s-au înscris la Universitatea din Bucureşti, cu un record la Limbi Moderne Aplicate. Această foarte nouă specializare este, se pare, foarte căutată de către absolvenţii de liceu. Reamintim că anul trecut tot Limbile Moderne şi Aplicate au deţinut supremaţia, cu o concurenţă de 70 de candidaţi pe un loc. Anul acesta însă, dacă media concurenţei la nivelul întregii universităţi a fost de 5,68 pe unul dintre locurile bugetate, de departe, cea mai mare înghe­suială s-a înregistrat la Limbi Moderne Aplicate.
Cele mai căutate facultăţi în această sesiune sunt Facultatea de Administraţie şi Afaceri (14,2 candidaţi pe un loc) – cu cea mai căutată specializare, Administrarea afacerilor (23,51 cand./loc), şi Facultatea de Geografie (12,83 cand./loc), cu specializările Hidrologie şi Meteorologie (18,91 cand./loc), Planificare teritorială (17,84 cand/loc), Cartografie (17,09 cand./loc), Geografie Bucureşti (16,09 cand./loc) şi Geografia turismului (15,67 cand./loc). Aşadar, un management inteligent şi o prospecţie lucidă a pieţei a ridicat specializările Facultăţii de Geografie în topul celor mai căutate specializări.
Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării îşi păstrează un loc onorabil, cu 7,9 cand./loc, fiind urmată de Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine (7,82 cand./loc). La majoritatea specializărilor pe o limbă străină sunt câte 14 locuri de la buget, iar cele mai căutate sunt: Italiană (15,78 cand./loc), Rusă (14,35 cand./loc), Portugheză (13,78 cand./loc), Japoneză (12,36 cand./loc), Studii americane (8,50 cand./loc), Arabă (7,71 cand./loc), Neogreacă (7,28 cand./loc).

Circa 11.300 de înscrişi pe locurile bugetate la UBB Cluj.Cea mai mare concurenţă, la Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor

Comparativ cu Universitatea din Bucureşti, mult mai puţini înscrişi s-au înregistrat la Universitatea Babeş-Bolyai, din Cluj: 11.300 pe cele aproape 4.900 de locuri bugetate, cu cea mai mare îmbulzeală la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, unde pe un loc s-au bătut 4,1 po­se­sori de diplomă de bacalaureat. Urmează Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, cu 3,5 candidaţi pe un loc. Cea mai mare căutare la Cluj s-a dovedit a o avea Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA), unde 1.609 candidaţi s-au înfruntat pentru unul din cele 654 de locuri bugetate scoase la concurs.

Medicina Dentară rămâne în topul celor mai râvnite facultăţi

Peste 1.400 de candidaţi s-au înscris, în acest an, pentru a ocupa cele 450 de locuri bugetate disponibile la facultăţile din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, la specializările Medicină şi Medicină Dentară în limba română fiind peste patru candidaţi pe un loc, cea mai mare concurenţă înregistrându-se la Facultatea de Medicină, specializarea Medicină, unde au fost scoase la concurs 135 de locuri bugetate la linia română şi 135 la linia maghiară, locuri pe care s-au înscris 559 de concurenţi, respectiv 294. Dintre aceste locuri, nouă au fost deja ocupate de olimpicii la română şi unul de un olimpic la maghiară.
La Facultatea de Medicină Dentară, numărul locurilor bugetate este de 35 pentru linia română şi 35 pentru linia maghiară, fiind înscrişi 152 de candidaţi la română şi 83 la maghiară, adică peste patru concurenţi pe un loc la linia română.
La admiterea din această sesiune de la UMF Târgu Mureş sunt oferite, la Facultatea de Medicină, specializarea Medicină, 80 de locuri cu taxă (8.000 de lei anual), la Asistenţă Medicală Generală – 70 de locuri cu taxă (4.000 de lei pe an), la Nutriţie şi Dietetică, precum şi la Balneofiziokinetoterapie şi Recuperare – câte 180 de locuri.
O concurenţă de aproape trei ori mai mare s-a înregistrat însă în Capitală, unde peste 4.541 de candidaţi s-au înscris la UMF Bucureşti pe cele 432 de locuri aprobate – 5,2 pe loc la Medicină şi 9,7 la Medicină Dentară. La cele patru facultăţi ale UMF Carol Davila s-au înscris 4.541 de candidaţi. Anul acesta, comparativ cu anul trecut, numărul candidaţilor înscrişi a crescut.
La Facultatea de Medicină, unde au fost scoase la concurs 432 de locuri finanţate de la buget, au fost înscrişi 2.262 de candidaţi, din care 28 de olimpici, iar 53 de candidaţi au optat pentru locurile cu taxă.

Politehnica, Studiile Economice şi Ştiinţele Agronomice oferă specializări pentru mâine

O luptă grea anul acesta s-a dat la Bucureşti şi pentru locurile scoase la concurs de către Academia de Studii Economice şi Universitatea Politehnica. Liderul concurenţei la Politehnică este Facultatea de Inginerie Medicală, unde s-au înscris 606 candidaţi pe
74 de locuri, adică peste 8 pe loc, urmată de Facultatea de Antre­prenoriat, ingineria şi managementul afacerilor, unde pe 101 locuri s-au înscris peste 608 absolvenţi de liceu (6 pe loc).
În sfârşit, după doi ani în care a strâns ca un aspirator de mare putere toată suflarea candidaţilor orientaţi înspre ştiinţe economice, ASE-ul a revenit la examenul scris, în care testul-grilă are o pondere de 70%, iar examenul de bacalaureat are o proporţie de 30%.
Concluzionând, o privire aruncată peste listele cu admişi de anul acesta ne arată că tinerii de astăzi, pe de o parte, dau dovadă de mult prag­matism, orientându-se către specializări care le pot asigura un standard socio-economic ridicat, pe de altă parte, îşi doresc un statut profesional care să le asigure, dacă nu prestigiu, măcar o poziţie respectabilă în societate. De asemenea, contrar tuturor aşteptărilor, şi anume că majoritatea absolvenţilor de învăţământ liceal vor să plece din ţară spre instituţii de învăţământ superior din străinătate, numărul mare de înscrişi dovedeşte contrariul. Există, din fericire, suficient de mulţi tineri care vor să-şi construiască viitorul aici, în ţară.
Marcela Gheorghiu