Cu ocazia Săptămânii Europene a Geoparcurilor, care se va încheia pe 6 iunie, în Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului se vor organiza, zilele acestea, o serie de evenimente și activități, proiecte de informare despre albine, despre amenajarea zonelor protejate, schimburi de experiență, o expoziție de fotografie și multe altele.
Activitățile se vor desfășura atât în mediul digital, cât și fizic. Măsurile de prevenție vor fi respectate, structura evenimentelor fiind adaptată la condițiile actuale. Voluntarii care au absolvit un curs intern de formare se vor alătura echipei Geoparcului, în weekend şi după orele de curs, pentru a se ocupa de ghidarea oaspeților. Din dorința de a ilustra schimbările care s-au produs în oraş de-a lungul timpului, voluntarii urmează să fotografieze locuri din Haţeg din aceleaşi unghiuri în care au fost realizate mai multe fotografii de arhivă. Fotografiile selectate vor fi incluse în expoziția foto cuprinsă în program.
GeoExploratorii, elevii şcolilor de pe teritoriul Geoparcului membre în reţeaua EduGeoparc vor participa la o lecţie online din cadrul Şcolii de Ştiinţe. Aceștia pleacă în căutarea imaginarilor Asterix şi Obelix pentru a descoperi urmele lăsate de celţi pe acest teritoriu. În cadrul programului, au fost plănuite două schimburi de experienţă, desfăşurate online, cu tineri din Geoparcurile Internaţionale UNESCO Origens (Spania) şi Hong Kong (China). O altă propunere interesantă din program este proiectul „Science for Resilience. Cercetare pentru dezvoltare durabilă locală”, unde profesori şi studenţi de la mai multe facultăţi din cadrul Universităţii din Bucureşti vor derula diverse studii care să se reflecte apoi în activităţile Geoparcului sau ale partenerilor săi.
O ofertă de educație alternativă este si proiectul „Albina Super Erou. 100 de milioane de ani în slujba mediului”, care îmbină educaţia, ştiinţa şi arta în vederea creşterii gradului de conştientizare asupra importanţei albinelor pentru mediul înconjurător, în rândul elevilor, localnicilor şi oaspeților.
Poate cea mai mare surpriză pentru copii și nu numai este celebra reconstrucţie a dinozaurului Magyarosaurus dacus. Membrii Geoparcului realizează deja lucrări de reamenajare pentru expoziţia „Balauri, Dragoni, Dinozauri”, de la Casa Geoparcului şi pentru crearea unui nou traseu tematic în zona Cioclovina – Ponor – Râu Bărbat.