Mai multe programe și domenii de studii universitare și instituții de învățământ superior au fost supuse în ultima vreme evaluărilor de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS). Consiliul ARACIS s-a întrunit la data de 1 august 2024 și a luat o serie de decizii în urma cărora comunică:
Asigurare externă a calității – proceduri, evaluări, avize acordate
Consiliul a analizat și a validat rezultatele evaluărilor externe a calității pentru:
- 56 programe de studii universitare de licență;
- patru programe de studii universitare de masterat;
- un program pregătitor de limba română pentru cetățenii străini;
- 15 domenii de studii universitare de masterat;
- un domeniu de studii universitare de doctorat;
- o contestație;
- o evaluare instituțională.
Precizăm faptul că, în cadrul ședinței, Consiliul ARACIS a acordat avizul pentru autorizarea de funcționare provizorie a 18 programe de studii universitare de licență, organizate la forma de învățământ superior dual de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (opt programe), Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava (cinci programe), Universitatea Ovidius din Constanța (trei programe), Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București (un program) și Universitatea Politehnica Timișoara (un program). Evaluările externe ale acestor programe de studii universitare au fost realizate de ARACIS în baza Standardelor de calitate specifice pentru forma de organizare dual a programelor de studii universitare de licență/masterat.
Învățământul superior dual este o nouă formă de învățământ, introdusă prin Legea Învățământului Superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare, care se organizează începând cu anul universitar 2024-2025. În cadrul învățământului superior dual responsabilitățile cu privire la desfășurarea activităților de învățare, predare, aplicative, de cercetare și evaluare sunt partajate între instituția de învățământ superior și operatorii economici.
Reglementări cu privire la organizarea și funcționarea învățământului superior dual sunt cuprinse la art. 90-96 din legea menționată mai sus, precum și în Metodologia de organizare și funcționare a învățământului superior dual aprobată prin Ordinul ministrului educației nr. 4275 din 15 aprilie 2024.
Lista completă a rezultatelor evaluărilor este disponibilă la adresa: https://www.aracis.ro/hotarari-01-08-2024/
De asemenea, a fost aprobată componența comisiilor de experți evaluatori pentru evaluările ce vor fi efectuate în perioada următoare.
Consiliul a aprobat evaluarea externă a calității educației pentru 11 programe de studii universitare de licență și patru programe de studii universtare de masterat ale Academiei de Studii Economice din Moldova.
Totodată, a fost nominalizată comisia de analiză a conformității procesului și a rapoartelor de evaluare externă cu legislația națională, cu metodologia și cu termenii de referință, realizate de către agenția Accreditation Agency in Health and Social Sciences, Germania (AHPGS) pentru cinci programe de studii universitare de licență, șase programe de studii universitare de masterat și pentru Programul de formare psihopedagogică în vederea certificării competențelor pentru profesia didactică, din cadrul Universității Dimitrie Cantemir din Târgu Mureș.
Cooperare națională și internațională
În perioada 5-31 iulie 2024, reprezentanții ARACIS au participat la următoarele evenimente:
- Consultări în cadrul colectivului Rețelei Europene pentru Acreditarea Educației în Inginerie (ENAEE) cu privire la revizuirea indicatorilor EUR-ACE®.
- Întâlnirea online ENQA member CEO cu reprezentanți ai Comisiei Europene, în data de 9 iulie.
- Întâlnirea board-ului Rețelei Central-Est Europene a Agențiilor de Asigurarea Calității în Învățământul Superior (CEENQA), desfășurată online în data de 10 iulie.
- Întâlnirile lunare online din cadrul proiectului Global Study, organizate de Rețeaua Internațională a Agențiilor de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (INQAAHE), în zilele de 10, 11 și 12 iulie.
- Conferința internațională MAB30 Jubilee Conference organizată cu ocazia aniversării a 30 de ani de activitate de către Comitetul Maghiar de Acreditare (MAB), la Budapesta, Ungaria, în data de 11 iulie.
- Ceremonia aniversară a 160 de ani de la înființarea Universității din București, organizată în data de 16 iulie.
- Întâlnirea online bilunară organizată de Rețeaua Central-Est Europeană a Agențiilor de Asigurarea Calității în Învățământul Superior (CEENQA), care a avut loc în 17 iulie.
- Conferința online „New Building blocks of the Bologna Process: (1) Fundamental Values and (2) Micro-credentials”, organizată în data de 19 iulie de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), în cadrul proiectului „New building blocks of the Bologna Process: fundamental values (NewFAV)”.
- Reuniunea Consiliului Național al Rectorilor, găzduită de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca și de Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, precum și ceremonia de aniversare a 155 de ani de la înființarea USAMV Cluj-Napoca. Evenimentele au avut loc în perioada 25-27 iulie.
- Întâlnirea lunară a Board-ului INQAAHE, desfășurată online în data de 31 iulie.
- Funcționare internă a agenției
Consiliul ARACIS a aprobat înscrierea în Registrul Național al Evaluatorilor (RNE) a noilor experți cadre didactice care au parcurs etapele de admitere până la data de 26 iulie 2024.