Evaluarea națională nu se schimbă nici anul acesta, nici anul viitor

Evaluarea națională nu se schimbă nici anul acesta, nici anul viitor

Absolvenții de gimnaziu de anul viitor vor susține examenul de evaluare națională așa cum este obișnuit de câțiva ani. Evident, nici anul acesta nu survin schimbări.

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență pentru modificarea Legii educației naţionale nr.1/2011 şi prorogarea unor termene. Între altele, noul act normativ prevede „desfășurarea evaluării naționale pentru generația de elevi aflată actualmente în clasa a VII-a în aceleași condiții ca și până acum, prin prorogarea unui termen de aplicare prevăzut de Legea Educației Naționale nr. 1/2011”.

Este de reamintit că, de mai mulți ani, este prevăzută în Legea educației naționale nr. 1/2011 desfășurarea evaluării naţionale cu probe la șase discipline de învățământ, însă aplicarea prevederii se amână de la an la an.
Desfășurarea examenului din acest an, ca și a celui de anul viitor, este în afara discuțiilor actuale privind noua legislație în domeniul educației.

De asemenea, ordonanța de urgență la zi privind modificarea Legii educației naționale nr. 1/2011 conține prevederi referitoare la „stimularea mobilității universitare prin acordarea burselor în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat, de doctorat, pentru stagii postdoctorale și de cercetare”, precum și la „prelungirea mandatelor aflate în curs de exercitare ale membrilor Consiliului Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior până la data de 31 decembrie 2023, în vederea finalizării procedurilor de acreditare internațională (în derulare)”.