Evaluarea Națională: După contestații, promovabilitatea a crescut de la 82,3% la 82,4%

Rezultatele finale la Evaluarea Națională 2022: După contestații, promovabilitatea a crescut de la 82,3% la 82,4%

După afișarea rezultatelor finale la Evaluarea Națională 2022, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că, dacă primele rezultate la Evaluarea Națională au indicat o rată de promovare, la nivel național, de 82,3%, după  contestații, promovabilitatea a crescut la 82,4%.

Potrivit anunțului făcut de Cîmpeanu, au fost înregistrate 21.854 contestații, mai multe decât anul trecut. Practic, 7,12% din totalul numărului de lucrări au făcut obiectul unei contestații. Dintre acestea 13.324 la Limba română, 8265 la Matematică și 265 de contestații la Limba maternă. În urmă evaluării lucrărilor contestate, ponderea elevilor cu medii mai mari sau egale cu 5 este de 82,4%. La finalul acestei etape, 122.301 elevi au medii mai mari de 5. Sunt cu aproape 28.000 de elevi cu medii peste 5 mai mult decât anul trecut. A crescut și numărul elevilor cu media generală 10. Avem încă 16 medii de zece, ajungându-se la 237 de medii de 10. O precizare importantă: 74% dintre notele contestate s-au finalizat cu diferențe mai mici de 0,5 puncte.

La nivel național, însă, au existat 17 situații în care după contestații, notele au fost schimbate cu mai mult de două puncta, ceea ce, a anunțat ministrul, va determina luarea unor măsuri.

„Este vorba despre 16 note schimbate cu mai mult de două puncte la Limba română și o singură notă schimbată cu mai mult de două puncte la Mmatematica”, a spus oficialul, care a subliniat că, la nivelul județului Dâmbovița, județ intrat într-un program pilot, unde corectarea  a fost făcută digital, 98,5% dintre notele contestate la Matematică au rămas nemodificate sau au suferit modificări cu diferențe de maximum 50 de sutimi. În mod similar, la proba de Limba română, niciun elev nu a avut nota modificată cu diferențe de un punct sau mai mult,  81,5% dintre note fiind cu diferențe sub 0,5 puncte.

Referitor la cele 17 situații în care diferențele au fost mai mari de două puncte, după contestații, Sorin Cîmpeanu a răspuns: „Sunt în drum spre București pentru fi corectate încă o dată, a treia oară, și pentru a se vedea care sunt acei profesori care au generat aceste diferențe mai mari de două puncte. Vom cunoaște acei colegi. Vom analiza și acele situații în care am avut diferența de evaluare pe subiectele de tip grilă, pe care îl consider inadmisibil. Vom cunoaște toți acei colegi. Vom lua măsurile în conformitate cu cadrul legal existent”.