Evaluarea Națională ar putea fi înlocuită cu o testare obligatorie a „competențelor și aptitudinilor”

Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a ar putea fi înlocuită cu o testare obligatorie a „competențelor și aptitudinilor"

Ministrul Educației a anunțat că intenționează să modifice Legea Educației, astfel încât Evaluarea Națională să fie înlocuită cu o testare obligatorie a competențelor și aptitudinilor”, după modelul sistemului de educație din Austria. Astfel, în urmă testării, elevii ar fi ajutați să se orienteze profesional și ar avea opțiunea să acceadă oricând la învățământul, chiar dacă inițial au optat pentru o școală profesională.

Concret, Sorin Cîmpeanu spune că potrivit sistmeului de educație austriac, la sfârșitul clasei a VIII-a absolvenții de gimnaziu sunt supuși testării competențelor și aptitudinilor câștigate. „Testarea este obligatorie, are componentă de orientare școlară și o componentă psihopedagogică. Se face serios. Rezultatele nu sunt obligatorii; părinții iau la cunoștință despre rezultatul acestor evaluări, nu ai niciun fel de obligații să respecte, dar am înțeles că într-o proporție de peste 90% părinții, deși nu sunt obligați, respectă aceste recomandări.

Din mai multe perspective încurajăm rutele deschise și diversificate în învățământul profesional, în forma lui cea mai bună de organizare, învățământul dual sau învățământul în alternanță”. Ce înseamnă rute deschise?  Înseamnă, explșică Cîmpeanu, „că trebuie să-i asigurăm pe aceia care optează pentru învățământul profesional că vor putea să continue această formă de învățământ, că nu va fi un drum înfundat care nu le va permite niciodată să fie absolvenți de facultate. Vedem foarte bine, viață evoluează într-o manieră mai puțîn previzibilă.

Noi trebuie să avem rute deschise, iar acestea vor fi incluse în noua Lege a Educației, prin care (absolvenții de gimnaziu – n.r.) să aibă garanția că își pot continua studiile în cazul în care vor dori – dacă pe parcursul carierei va fi o oportunitate – la nivel universitar”, a mai precizat ministrul Educației, potrivit Digi24.