Europa „lăzăristă“

8

În fiecare an, pe data de 9 mai, elevii Colegiului Național Gheorghe Lazăr București organizează Ziua Europei, un spectacol-concurs pregătit minuţios cu două-trei luni înainte, de fiecare clasă de gimnaziu și liceu, cu excepția claselor terminale, a VIII-a și a XII-a.

Clasa câștigătoare cu un an în urmă coordonează întregul proiect. Juriul este format din profesori care nu sunt diriginți la clasele participante. Criteriile de desemnare a premiilor sunt stricte și se referă la originalitate, costume, tradiții, cultură, dans, coloană sonoră, mascotă, impresie artistică generală.

Evenimentul este anul acesta la a 12-a ediție.

În urma unei trageri la sorți, fiecare clasă din școală reprezintă într-un mod cât mai inedit o ţară din Europa, redându-i tradiţiile, cultura și preparatele gastronomice specifice. Chiar și cadrele didactice participă la această paradă multiculturală, diriginții fiind „distribuiți“ în diverse roluri, în cadrul momentelor artistice al căror concept și punere în scenă aparțin exclusiv copiilor. Este un mozaic european interactiv al tradițiilor, presărat cu momente artistice menite să contureze ceea ce are distinct fiecare țară europeană, dar și ceea ce ne aduce împreună, într-o Europă unită. Pe lângă scopul informativ, evenimentul mai oferă tinerilor şi şansa de a petrece timpul util şi distractiv.

În acest an, clasa a VI-a a câștigat premiul I la gimnaziu, reprezentând Rusia.

În parada copiilor, s-au regăsit figuri emblematice, precum prințesa Anastasia, țarina Ecaterina, țarii Nicolae și Ivan, Laika, Karpov, Kasparov etc.  Au dansat pe muzica de vals a lui Dimitri  Șostakovici, pe cea de balet a lui Ceaikovski și pe ritmurile săltărețe din Kalinka și Katiușa.

La liceu, favorita evenimentului a fost Italia, reprezentată de clasa a X-a B.
D-na director-adjunct, Ionela Neagoe, ne-a declarat că acest proiect este unul de suflet, prin intermediul căruia sunt potențate coeziunea, imaginatia și creativitatea elevilor, printr-un parteneriat educațional  cu principalii actori ai comunității lăzăriste. 

Oana PANAIT