Prof. Steluta Caraion

Prof. Steluta Caraion

Stimată doamnă inspector general, ce face școala călărășeană, învățământul din această zonă a țării, după două luni de la debutul acestui nou an școlar?
În vederea deschiderii noului an școlar în cele mai bune condiții, Inspectoratul Școlar Județean Călărași, împreună cu conducerile unităților de învățământ și autoritățile locale, a întreprins o serie de măsuri menite să susțină calitatea spațiilor educaționale (spații igienizate și dotate corespunzător), respectarea legislației în vigoare privind autorizarea unităților de învățământ, cuprinderea în învăță­mântul obligatoriu a tuturor elevilor.
Până la această dată, peste 89% din unitățile școlare cu personalitate juridică dețin autorizație sanitară de funcționare, iar celelalte unități sunt în curs de autorizare. Cauzele care au deter­minat/determină neacordarea autorizației sanitare de funcționare sunt legate de infrastructura localităților (lipsa apei potabile și a canalizării, grupuri sanitare necorespunzătoare, lucrări de investiții aflate în curs de finalizare).
Majoritatea școlilor au fost reabilitate cu sprijinul autorităților locale. Avem și 12 școli care au beneficiat de proiecte de reabilitare finanțate de Banca Europeană de Investiții, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și Guvernul României.
Pentru îmbunătățirea climatului de siguranță în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ a fost elaborat Planul Local Co­mun de Acțiune (conform Protocolului de cooperare privind prevenirea și combaterea delincvenței juvenile în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, încheiat între MEN și MAI-IGPR) la nivelul municipiilor, orașelor și comunelor din județ, iar pe baza acestora, școlile și-au elaborat propriul plan. În aceste condiții, se va asigura aplicarea unitară la nivel județean a activităților ce urmează a fi desfășurate de reprezentanții instituțiilor implicate în vederea realizării obiectivelor și rezultatelor propuse.
De asemenea, au fost achiziționate 15.700 pachete de rechizite școlare, de care au beneficiat elevii proveniți din familii cu venituri mici, iar opt școli din mediul rural au primit microbuze școlare noi.
Care sunt, în opinia dumneavoastră, principalele direcții pe care trebuie să le urmeze Inspectoratul Școlar Județean Călărași în următoarea perioadă de timp?
Principalele direcții de acțiune pe care ni le-am propus în planul managerial pentru anul școlar 2014-2015 sunt: asigurarea educației de bază pentru toți elevii, formarea competențelor-cheie, asigurarea echității în educație, fundamentarea ofertei educaționale pe baza ne­voilor de dezvoltare personală a elevilor, îmbunătățirea bazei ma­teriale a școlilor, dimensiunea europeană a educației și cooperarea internațională.
Trăim într-o Românie cu două fețe – una rurală, cealaltă urbană, una încremenită în prima jumătate de secol XX, cealaltă cu un pas în mileniul III. Care este situația la Călărași? Ce faceți pentru diminuarea acestui decalaj considerabil între aceste regiuni.
Discrepanța dintre zona rurală și cea urbană sub aspect edu­cațional este doar o fațetă a problematicii vaste pe care o are de rezolvat sistemul de învățământ din țara noastră.
ISJ Călărași a avut întotdeauna în vedere reducerea decalajului dintre mediul rural și cel urban sub aspect educațional. În acest sens, s-a urmărit o distribuire echitabilă a potențialului uman calificat, evidențierea și valorizarea rezultatelor obținute de elevii și profesorii din mediul rural la examene, concursuri și olimpiade școlare, o distribuire atentă a resurselor financiare și materiale către zona rurală, o relaționare eficientă și permanentă a reprezentanților ISJ Călărași cu toți edilii din localitățile rurale, o atenție sporită privind promovarea rolului școlii în comunitate etc.
Învățământul preuniversitar din țara noastră se află în fața unei mari provocări, poate cea mai mare din istoria sa: digitalizarea. S-a pregătit școala călărășeană pentru acest pas uriaș? Are infrastructura necesară trecerii la manualele digitale, la învățământul digital? Tocmai vorbeam de decalajele dintre urban și rural.
Școala călărășeană este pregătită pentru acest pas uriaș, având infrastructura necesară trecerii la manualele digitale.
Procesul privind digitalizarea școlii a început de câțiva ani buni. În acest moment, el poate continua cu introducerea manualelor digitale. Școala a început să se schimbe, deoarece realitățile vieții sunt altele, iar noile tehnologii reprezintă vehiculul schimbării.
În ce fel s-a implicat și se implică Inspectoratul Județean Călărași în susținerea proce­sului de digitalizare a școlilor din județ?
În ultimii 13 ani, în patru etape, au fost dotate cu calcula­toare și conectate la internet toate unitățile școlare din învățământul primar, gimnazial și liceal. De asemenea, au fost dotate cu calcu­latoare și o parte din gră­dinițe. Toate unitățile școlare din județul Călărași au acces la internet.
Programul de dotare SEI (Sis­te­mul Educațional Infor­matizat) reprezintă materializarea stra­tegiei Guvernului României în domeniul informatizării și edu­cației asistate de calculator, fiind un program complex inițiat de Ministerul Educației, Tine­retului și Sportului din anul 2001. De asemenea, tot în aceste etape au fost instalate pachetele de programe AEL și a fost configurată câte o rețea de calculatoare în fiecare școală. Prin programul SEI au fost instruite în utilizarea calculatorului toate cadrele didactice din școlile dotate cu aceste calculatoare.
Prin proiectul POSDRU, I.D. 4103 – Administrarea rețelelor de calculatoare din școlile românești, proiect implementat de CPI (Centrul pentru Perfecționare în Informatică) București și MEN, au fost instruiți în administrarea rețelelor de calculatoare cu certificare CNFP 130 de cadre didactice din zonele Călărași, Oltenița și Lehliu și au competențe cu privire la configurarea și întreținerea rețelelor de calculatoare. Cel puțin 60% din unitățile școlare din județ au propria pagină web întreținută de cadrele didactice din unitățile școlare respective. Prin intermediul CCD Călărași au fost instruite în ultimii cinci ani 700 de cadre didactice în utilizarea calculatoarelor. Prin eforturi proprii și cu sprijinul primăriilor, multe din unitățile școlare atât din mediul urban, cât și rural și-au reînnoit laboratoarele de informatică.
Doamnă profesor, un învățământ de calitate se face, evident, cu cadre didactice de calitate. Care este procentul de cadre didactice titulare în școala călărășeană?
Comparativ cu anul școlar trecut, numărul titularilor a crescut cu 1%. În acest an școlar, din cele 2.993 de norme didactice, 78% fiind ocupate de cadre didactice titulare, 18% de profesori suplinitori calificați, pensionari, personal asociat și 4% de suplinitori necalificați. Mediul rural rămâne în continuare un mediu defavorizat, carac­terizat de o fluctuație crescută a cadrelor didactice și de o pondere mai scăzută a personalului calificat față de mediul urban.
Cum susțineți performanța? Atât în ceea ce le privește pe cadrele didactice, cât și în ceea ce îi privește pe copii, elevi?
Pentru conducerea ISJ Călărași susținerea și promovarea performanței și excelenței școlare a constituit și constituie unul dintre obiectivele prioritare. În acest sens aș aminti sprijinirea ele­vilor promovați la olimpiadele și concursurile școlare la etapele na­ționale și internaționale prin programe suplimentare de pre­gătire, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Aș aminti aici pe fostul nostru elev Baltag Silvian, de la Liceul Neagoe Basarab, din Oltenița, laureat doi ani consecutiv la Olimpiada Internațională de Chimie. În același context ar trebui să amintim cele cinci medii de zece obținute de absolvenții liceelor călărășene la examenul național de bacalaureat din iulie 2014.
Aceste rezultate au ca suport pregătirea profesională și devotamentul pentru educație al multor profesori din învățământul pre­universitar călărășean, o parte a acestora activând în cadrul claselor de excelență pe care le-am organizat în unitățile școlare reprezentative din județ.
În același timp, susținem performanța elevilor, dar și a profesorilor care i-au pregătit, răsplătind eforturile celor care reușesc să contribuie la prestigiul învățământului călărășean prin premieri anuale oferite cu sprijinul Consiliului Județean Călărași.
De aceea, țin să aduc mulțumiri profesorilor implicați în pregătirea permanentă a copiilor care înțeleg necesitatea antrena­mentului continuu pentru a obține rezultate deosebite.
Vorbiți-mi, vă rog, dnă general, și despre situația abandonului școlar în județul Călărași, despre motivele care duc la proliferarea acestui flagel, despre analfabetismul în județul dvs., despre ce face ISJ Călărași pentru stoparea acestora.
Județul Călărași este caracterizat de un grad scăzut de urbanizare, aspect vizibil și la nivelul populației școlare, care provine în proporție de aproximativ 63% din mediul rural.
Situația materială precară a familiilor multor elevi, care conduce la migrarea adulților către locuri de muncă în comunitatea europeană, gradul scăzut de interes pentru educația copiilor, costul relativ ridicat al achiziționării rechizitelor școlare au efecte negative asupra participării la educație a copiilor și a tinerilor, efecte negative care pornesc de la dezinteres până la absenteism și chiar abandon școlar. La nivelul județului rata abandonului școlar este mai mare la învățământul liceal din mediul rural și postliceal.
Referitor la situația abandonului școlar din județul Călărași, s-a constatat că prin efortul susținut al cadrelor didactice, al profesorilor diriginți, al directorilor unităților de învățământ preuniversitar și al Inspectoratului Școlar al Județului Călărași în anul școlar precedent numărul absențelor înregistrate în cataloagele școlare s-a redus considerabil. Acest lucru se datorează și faptului că multe școli din județ folosesc deja catalogul electronic, modalitate eficientă de a comunica cu părinții elevilor.
Care sunt, în opinia dvs., cele mai mari probleme ale învățământului românesc, dar ale învățământului din județul Călărași?
Problemele de fond ale educației românești, în contextul actual, vizează trei aspecte fundamentale, care se intercondiționează reciproc: structură, conținut, adaptare. Aceștia sunt vectorii pe care ISJ Călărași îi are în vedere și asupra cărora își orientează atenția în toate acțiunile întreprinse.
La nivelul învățământului din județul Călărași problemele majore identificate de ISJ Călărași sunt: la nivelul curriculumului, principalul obstacol îl reprezintă cantonarea în zona teoretică, focalizarea pe informarea în detaliu fără aplicație în practica zilnică, din cauza iner­ției manifestate de unele cadre didactice în acceptarea schimbării; diminuarea interesului/capacitații familiei de a susține pregătirea școlară a copiilor, fapt ce determină părăsirea sistemului educațional de către acești copii ce provin din medii sociale defavorizate; scăderea populației școlare – sporul demografic negativ cu implicații în dimensionarea rețelei școlare; insuficienta implicare a unor comunități, agenți economici în asigurarea unui parteneriat viabil pentru un învățământ dual în unitățile de învățământ profesional și tehnic. Este evident faptul că societatea românească are nevoie de restructurare la nivel mental. Or, o astfel de transpunere majoră, fundamentală, la nivel de conștiință, este una care presupune răb­dare, perseverentă, profesionalism, cheltuirea unui capital consi­derabil de energie, timp, bani, inteligență și mai ales bunăvoință.
Interviu realizat de
Marcela GHEORGHIU
 
 

Distribuie acest articol!