
Foto: HAO
Beneficiile complexe ale programului Erasmus+ sunt ilustrate inclusiv de posibilitățile educaționale, profesionale, sociale oferite unor persoane din categorii defavorizate.
Proiectul „ Cariera mea contează!” este derulat de Fundația Health Action Overseas Romania (HAO), cofinanțat prin Programul Erasmus+ al Uniunii Europene.
În cadrul proiectului, organizatorii au desfășurat la București evenimentul „Cariera mea contează!”, pentru a prezenta produsele realizate de participanți. Manifestarea a reunit reprezentanți ai unor furnizori publici și privați de servicii educaționale, sociale și de ocupare, organizații de afaceri, reprezentanți ai mass media.
Nicoale Dobrescu, directorul executiv al HAO și managerul proiectului „Cariera mea contează!”: „Prin implementarea acestui proiect am urmărit, pe de o parte, dezvoltarea abilităților de gestionare a carierei de către persoanele cu dizabilități intelectuale, prin îmbunătățirea accesului acestora la informații utile despre piața muncii și creșterea gradului de participare la programe de învățare continuă, iar pe de altă parte, îmbunătățirea calității serviciilor de orientare profesională dedicate persoanelor cu dizabilități intelectuale.”
Alina Dobrescu, coordonator formare în cadrul HAO: „De exemplu, datorită acestui proiect, persoanele cu vârsta de peste 18 ani, cu dizabilități intelectuale ușoare sau moderate, au la dispoziție un ghid conceput într-un format accesibil, ușor de citit și înțeles. Acesta cuprinde informații despre: piața muncii, profesii și ocupații, opțiuni de educație și formare profesională, legislația muncii (salarizare, deduceri, beneficii, concedii, notificări la părăsirea locului de muncă etc). Totodată, Ghidul include informații despre 25 de profiluri de posturi (sarcini, condiții de muncă, abilități necesare, salariu/oră, locuri de muncă asociate), studii de caz, exerciții conexe și activități opționale, linkuri către resurse ușor disponibile.”
Cursuri pentru depășirea barierelor informaționale și/sau psihologice
Organizatorii precizează că „proiectul este implementat în perioada 1 octombrie 2020-31 martie 2023 de un consorțiu transnațional, condus de HAO, care include parteneri din alte patru țări: Consultis – Consultoria Empresarial, Unipessoal Lda. (Portugalia), Status Employment (Marea Britanie), Valakupiai Rehabilitation Centre (Lituania) și M&M Profuture Training S.L. (Spania). De serviciile oferite prin proiectul My Career Matters beneficiază 375 de persoane cu dizabilități intelectuale (75 din România) și 600 specialiști din diferite sectoare ale educației adulților, din zona publică și privată (120 din România).
Tot pentru persoanele cu dizabilități intelectuale, echipa de proiect a realizat un pachet de instruire privind informarea în carieră, cuprinzând trei cursuri special concepute pentru a le dezvolta capacitățile și pentru a le ajuta să depășească barierele informaționale și/sau psihologice cu care se confruntă. Participând la aceste sesiuni de instruire, persoanele cu dizabilități intelectuale pot dobândi informații utile privind: piața muncii, profesii, ocupații și locuri de muncă, cerințe minime pentru profesii și competențe specifice fișei postului, posibilități de formare profesională, oportunități de angajare. De asemenea, pot învața: să-și recunoască punctele forte, să exploreze opțiuni de carieră adecvate, să întocmească un CV și o scrisoare de intenție. O atenție deosebită a fost acordată furnizării unor informații utile privind drepturile persoanelor cu dizabilități potrivit legislației în vigoare, inclusiv în ceea ce privește acomodarea rezonabilă la locul de muncă, șomajul și protecția socială. De asemenea, sunt punctate, într-o manieră ușor de înțeles: munca la negru, exploatarea și discriminarea la locul de muncă.
Cel de al treilea produs realizat în cadrul proiectului, Xplore LMI, se adresează specialiștilor care lucrează cu persoane cu dizabilități intelectuale. Acesta include un set de instrumente inovatoare (activități, jocuri) cu suport metodologic aferent, adaptat nevoilor persoanelor cu dizabilități intelectuale, privind explorarea și gestionarea informațiilor referitoare la piața muncii în diferite contexte (școală, tranziția de la școală la muncă, căutarea unui loc de muncă, angajare), precum și modalități practice în care pot fi structurate și furnizate beneficiarilor informațiile privind piața muncii de către practicienii din domeniu.
Evenimentul a fost foarte bine primit de specialiștii prezenți, care au exprimat interesul de a utiliza aceste instrumente în activitatea pe care o desfășoară cu persoanele cu dizabilități și de a colabora cu echipa HAO și pe alte paliere, inclusiv pe zona de formare”.
Tineri ajutați să se integreze în societate
Fundația Health Action Overseas România (HAO) susține, de aproape 30 de ani, „tinerii cu dizabilități din instituții ale statului să se integreze în societate. Îi sprijină să-și dezvolte abilitățile de care au nevoie pentru a duce o viață pe deplin independentă, să-și facă prieteni, să găsească un loc de muncă. De asemenea, lucrează în comunitate cu tinerii cu dizabilități, cu părinții și aparținătorii acestora, dar și cu firme, dezvoltând programe de angajare asistată. (https://www.hao.org.ro/ro/)”.