8-1Interviu cu prof. Petre Năchilă, inspector general al ISJ Prahova
Stimate domnule inspector general, concursurile pentru ocuparea posturilor de inspectori au luat sfârşit şi, desigur, aveţi multe de făcut începând din acest moment, vă aşteaptă o perioadă plină de activităţi. Care sunt urgenţele la nivelul ISJ Prahova?
Urgenţele la nivelul ISJ Prahova sunt de fapt urgenţe ale întregului sistem naţional de învăţământ. Mă refer în primul rând la următoarele: concursul pentru ocuparea funcţiilor de inspectori şcolari, evaluările pentru clasele II, IV, VI, evaluarea naţională pentru clasa a VIII-a, bacalaureat, examenul pentru definitivat, examenul naţional de titularizare.
Cum este această primăvară pentru învăţământul prahovean?
Rezultatele obţinute de elevii prahoveni la concursurile naţionale, precum şi, într-o măsură destul de mare, rezultatele obţinute la simulările naţionale ne îndreptăţesc să sperăm că procentele de promovare la evaluarea naţională şi la bacalaureat vor fi mult mai ridicate decât în anul şcolar trecut.
Sperăm că şi cei doi elevi calificaţi până în acest moment în loturile României pentru olimpiadele internaţionale vor avea o prestaţie frumoasă.
Personalul didactic calificat se numără printre problemele cu care se confruntă ISJ Prahova? Cum staţi, concret, la acest capitol? Vă întreb deoarece de acest aspect, ştim cu toţi, depinde mult calitatea actului educaţional.
La nivelul ISJ Prahova avem în total 9470 de norme, din care 7240 de norme didactice, 685 de posturi didactice auxiliare şi 1545 de posturi nedidactice, adică mai puţin cu 244 de norme faţă de anul şcolar anterior.
Procentele de încadrare cu personal didactic pe medii de rezidenţă sunt: 60% în mediul urban şi 40% în mediul rural.
Personalul didactic cu studii corespunzătoare reprezintă 98,75% din totalul normelor didactice. În prezent sunt ocupate 90 de norme cu profesori fără studii corespunzătoare (dar cu studii superioare). Avem 5382 de norme încadrate cu profesori titulari (procentul este de 74,35%).
Numărul normelor didactice ocupate prin plata cu ora a crescut în ultimii 4 ani cu o rată anuală de aproximativ 1%, ajungând în acest an şcolar să reprezinte un procent de 13,15% din totalul normelor didactice.
Numărul candidaţilor la examenul de titularizare (1178) a fost mai mic în iulie 2014 faţă de anii precedenţi cu 152. Având în vedere că numărul profesorilor prahoveni care au gradul I sau II este suficient de mare (aproximativ 73%), ne putem declara mulţumiţi în raport cu resursa umană disponibilă.
ISJ Prahova se confruntă însă la anumite discipline cu un număr mare de norme încadrate prin plata cu ora: educaţie muzicală (30,26%), instruire practică (26,29%), biologie (25,58%), fizică (24,22%), educaţie plastică (20,83%), chimie (19%), limba franceză (16,9%). Există şi discipline de învăţământ cu excedent de personal calificat, limba română, învăţători, educatoare, istorie, geografie, pedagogie.
Şi pentru că tot ne aflăm la capitolul calitate în învăţământ, ce face Inspectoratul Şcolar Judeţean Prahova pentru calitatea actului educaţional într-o epocă în care se pune un tot mai mare accent pe autodepăşire şi învăţare pe tot parcursul vieţii?
Inspecţiile şcolare desfăşurate în primul semestru al anului şcolar 2014-2015 au vizat aspecte diverse: modernizarea actului de predare-învăţare-evaluare prin promovarea metodelor activ-participative, abordarea învăţării prin selectarea adecvată a materialului didactic şi crearea din resurse proprii a unor materiale-suport, valorificarea maximală a cunoştinţelor dobândite de elevi, încurajarea şi pregătirea suplimentară a elevilor pentru participarea la diverse concursuri, prezentarea de teme cu caracter aplicativ, dar şi cu grad ridicat de creativitate, creşterea interesului pentru dezvoltarea bazei materiale a şcolii, utilizarea mijloacelor TIC acolo unde este nevoie etc.
De fapt, ce loc ocupă învăţarea pe tot parcursul vieţii în preocupările ISJ Prahova?
În semestrul I al acestui an şcolar s-au înscris pentru obţinerea gradelor didactice 739 de cadre didactice, din care 325 pentru definitivat, 190 pentru gradul II, 224 pentru gradul I, faţă de 1053 în anul şcolar trecut.
Obiectivele strategice ale CCD Prahova sunt corelate de mult timp cu cele ale ISJ Prahova cel puţin în domeniul resurselor umane şi al formării continue. La fiecare început de an şcolar este prezentată în comun oferta de formare continuă. Pentru acest an şcolar sunt prevăzute a se desfăşura 21 de programe acreditate, diversificate pe domenii, dar şi pe categorii de personal didactic sau didactic auxiliar. Programele cercurilor pedagogice este tipărit tot în colaborare cu CCD. Pe lângă cele 21 de programe acreditate propuse şi 44 de programe avizate de MECS. Important este şi faptul că activitatea se desfăşoară de multe ori aproape de domiciliul cadrelor didactice, CCD Prahova dispunând şi de filiale în Sinaia, Câmpina, Vălenii de Munte, Slănic, Mizil. Multe activităţi se desfăşoară şi în parteneriat cu Universitatea Petrol-Gaze Ploieşti, Alianţa Franceză, societăţile profesionale (matematică, istorie, limba română, chimie), Institutul pentru Drepturile Omului, ONG-uri etc. Unităţile de învăţământ au fost încurajate şi îndrumate pentru încheierea de parteneriate cu diverse instituţii de învăţământ din străinătate.
Cum stăm la capitolul învăţământ de performanţă? Vă pun această întrebare deoarece, la nivel internaţional, olimpicii noştri se umplu anual de medalii.
În fiecare an şcolar, elevii prahoveni s-au distins prin rezultate deosebite la etapele naţionale ale concursurilor şcolare, dar şi la olimpiadele internaţionale. Vreau să remarc două aspecte deosebite în ultimii ani: mărirea numărului de şcoli din care provin aceşti elevi, precum şi faptul că numeroase primării, consilii locale, dar şi societăţi private s-au implicat în acţiuni de premiere a acestor elevi.
Numărul elevilor absolvenţi ai claselor a XII-a care aleg să-şi continue studiile în străinătate la universităţi de prestigiu creşte de la an la an.
În data de 1 noiembrie 2014 s-a înfiinţat prin ordin de ministru Centrul Judeţean de Excelenţă Prahova. S-au înscris la concursul de selecţie 2232 de elevi, din care au fost selectaţi 965 de elevi. Aceştia îşi desfăşoară activitatea în 65 de grupe pentru 11 discipline de învăţământ, sub îndrumarea a 221 profesori (plătiţi în regim de plata cu ora). Interesul manifestat de elevii participanţi la cursurile centrului şi calitatea ştiinţifică a acestora îşi vor arăta cât de curând roadele.
Sunt pregătite şcolile bihorene pentru implementarea manualului digital? Credeţi că această revoluţie digitală va scădea gradul de analfabetism funcţional al multora dintre elevi?
Aş porni de la două aspecte, care nu sunt specifice doar judeţului Prahova. Primul este legat de faptul că analfabetismul este în mare măsură specific zonelor defavorizate. Este clar că în aceste zone lipsesc şi materialele specifice domeniului informatic. Al doilea aspect este legat de faptul că majoritatea elevilor preferă să folosească calculatorul chiar şi atunci când este nevoie neapărat să citească în întregime un material (şi nu să-şi însuşească afirmaţii pe care le consideră tabu).
Era de preferat introducerea manualului digital, măcar pentru un an, în şcoli-pilot, la aproximativ jumătate din clasele paralele. La sfârşitul anului şcolar urma o analiză comparativă a rezultatelor elevilor care au studiat după manualul digital, respectiv după cel tradiţional.
Nu doresc să se înţeleagă că sunt reticent la nou. Sunt convins că fiecare generaţie de elevi vine cu alte întrebări la care şcoala trebuie să dea un răspuns. Nu este uşor să găseşti soluţia corectă şi mai ales la momentul oportun. Am învăţat să ne adaptăm. Învăţăm acest lucru în fiecare zi.
Cum veţi manageria de acum înainte învăţământul din judeţul Prahova? Numiţi câteva atribute care v-ar putea defini activitatea în viitor.
Încerc să dau un răspuns simplu: PRAHOVA (Profesionalism, Responsabilitate, Acţiune, Hotărâre, Obiectivitate, Valorizare, Adaptabilitate).
Interviu realizat de Marcela GHEORGHIU

Distribuie acest articol!