Energie, mediu, climă în schimbare – idei și competențeEnergia, mediul, schimbarea climei constituie teme nu doar la zi, ci și cu perspectiva de a fi mult (dacă nu cumva mereu) în actualitate. De aici, tendința de a se transforma în modă și de a genera manierism în abordare. Cu atât mai binevenite se dovedesc realizările solide, bazate pe știință, cercetare, creație, pe carte și pe inteligență bine folosită. Așa se întâmplă la Institutul Național de Cercetare-­Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA București.

Transfer de cunoștințe bazat pe experiența științifică

O serie de rezultate ale activității de cercetare de la ICPE-CA susțin preocupări pentru realizări actuale și, în același timp, deschise către viitor, având ca obiectiv de ansamblu transferul de cu­­noștințe în beneficiul economiei, al so­cietății. Concretizările se situează într-o diversitate de domenii. Dacă le privim în fugă și le localizăm de la vagoane și locomotive de cale ferată la producție de cio­rapi ori de la panouri fotovoltaice la spațiul aerian, probabil suntem pasibili de frivolitate, dar sigur nu greșim ca încadrare tematică.

În acest sens, un ansamblu de realizări în cercetare, impresionant nu numai cantitativ și valoric, ci și – mai ales – practic-utilitar, formează proiectul cu titlul „Transfer de cunoștințe către mediul ­privat în domeniul Energie având la bază experiența științifică a ICPE-CA“ (TRANS­ENERG). Lansat în 2016 „cu finanțare din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDER), POC 2014-2020 – P_40_432, Cod MySmis 105567, în cadrul Programului Operațional Com­petitivitate (POC) 2014-2020, Axa prioritară 1 – Cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare (CDI) în spri­jinul competitivității economice și dezvoltării afa­cerilor, Acțiunea 1.2.3., Tip proiect: Parteneriate pentru transfer de cunoștințe“, proiectul s-a încheiat în vara acestui an printr-o conferință care a depășit prin ideile și informațiile susținute rutina unei asemenea reuniuni.

De remarcat pentru caracterul practic, aplicativ, al proiectului în ansamblu este că toate proiectele particularizate care, la rândul lor, îl compun au fost ba­zate, după cum subliniază dr. ing. Sergiu Nicolaie, directorul general al INCDIE ICPE-CA, pe parteneriate cu „întreprinderi interesate să obțină abilități și competențe privind utilizarea de noi cunoștințe și tehnologii, în vederea realizării unor produse și servicii eficiente din punct de vedere energetic. Am încercat să răspundem solicitărilor de servicii de cercetare și de produse care ni s-au părut de cel mai mare interes și ajutor pentru în­­treprinderi sau IMM-uri și pentru mediul socio-economic intern. Și consider că, în bună măsură, am reușit“.

„O cercetare de actualitate, pe care am rezolvat-o cât se poate de elegant“

Pentru SC Atelierele CFR Grivița SA, cercetătorii de la ICPE-CA au conceput un stand de testare a boghiurilor vagoanelor de călători optimizat din punct de vedere energetic. A lucrat la realizarea lui și-l prezintă studentul Eduard Albei, 20 de ani. Student? Da. În anul II, la Politehnica, la Electronică, electronica considerând-o el „un nivel de informatică mult mai profund“. E angajat și cu program de patru ore la ICPE-CA, în laboratorul de vibroacustică. Asta ca dovadă că și institutul are curaj și deschidere să se bazeze pe tineri, și tânărul de față e foarte bun în meserie. Îl apreciază mult și-i acordă un fel de credit profesional ministrul Energiei, fost ministru al Cercetării, Sebastian Burduja. Despre noua creație tehnică la care a contribuit și el, tânărul cercetător zice: „O cercetare de actualitate, pe care am rezolvat-o cât se poate de elegant. Scopul este creșterea eficienței energetice. Să testăm cât mai multe boghiuri. Se poate adapta și la vagoane de marfă. E în stare de funcționare, e bine-mersi acolo unde trebuie să-și facă treaba și și-o face foarte bine. Noi am făcut și manualul de utilizare. Omul care lucrează la stand nu trebuie să mai frunzărească hârtii, dosare“.

„Nu în serie, ci doar după cerințe“

Optimizarea și eficiența s-ar zice că sunt ajustate la ICPE-CA să fie sinonime prin rezultatele de cercetare aplicabile în practică. Tot din aria feroviară, se impune atenției proiectarea unui stand de testare a motoarelor Diesel de locomo­tivă cu recuperarea energiei în rețeaua electrică internă. Beneficiar este SC Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca, întreprindere de reparat material rulant cu tradiție perpetuată peste bulversările vremurilor. Colaborarea cu ICPE-CA este mai veche și merge bine, remarcă dr. ing. Cristinel Ilie. De data aceasta, a fost vorba de provocarea reprezentată de puterea mare pe care un motor Diesel o are prin specificul lui. În două cuvinte, recuperarea energiei este greu de calculat la astfel de motoare, având valori variabile. Cu standul în forma lui clasică, spune dr. ing. Sergiu Nicolaie, se pierdea energie: „Noi am modernizat standul. Practic, l-am refăcut. Energia acum se recupe­rează“. „Nu se fac astfel de standuri în serie, ci doar după cerințe“, subliniază dr. ing. Cristinel Ilie.

Pentru un alt beneficiar cu faimă dovedită în decenii de activitate, SC UMEB SA din București, cercetătorii de la ICPE-CA au conceput un motor sincron pentru tracțiunea autobuzelor electrice, cu standul aferent pentru testare. În termeni tehnici evidențiați de unul dintre coautori, ing. Ionuț Vasile, contractul se intitulează „Transfer de cunoștințe privind realizarea de motoare sincrone cu magneți permanenți și răcire cu lichid destinate tracțiunii electrice“. Efectele sunt de așteptat să se manifeste în funcționarea unui sector de larg interes, transportul urban.

Un sistem de testare a motoarelor electrice pentru domeniul aerospațial are ca beneficiar societatea SC ICPE-CA SA. Exact spus, după cum arată dr. ing. Ion Dobrin, este „un sistem de testare și măsurare a regimului termic de lucru în domeniul -100°C…+180°C pentru motoarele electrice utilizate în aplicații aerospațiale“.

În același domeniu se înscriu cercetările având ca produs realizat „o electrovalvă proporțională cu aplicații aerospațiale“, pentru beneficiarul SC Straero SA. Dr. ing. Lucian Pîslaru-Dănescu și ing. Ionel Popescu spun că este un tip nou de electrovalvă, „de la proiectare, până la realizare practică“

Cercetare până în vârful ciorapilor

Și producția de ciorapi își poate avea partea ei de tangență cu domeniul cercetării. Compania cu profil textil SC Magnum SX SRL București are chiar o componentă proprie de cercetare-dezvoltare-inovare, având ca obiectiv conceperea optimă a unor noi produse. În acest cadru se înscrie contractul de cercetare cu ICPE-CA în „identificarea unor soluții inovative de eficientizare energetică și tehnologică a procesului de fabricare a ciorapilor utilizând testarea dinamică de noi componente aferente echipamentelor tehnologice specifice“. Din prezentarea făcută de dr. ing. Gabriela Hristea, sunt de reținut, ca rezultate ale contractului de colaborare, două realizări tehnice esențiale: o platformă prin care se face eliminarea reziduurilor uleioase care rămân pe produsele textile în urma procesului tehnologic, precum și un echipament pentru asigurarea automată a fluxului de fabricație, inclusiv a încheierii fiecărui ciorap la vârf. „Industria textilă este unul dintre cei mai mari consumatori de apă, ceea ce duce la poluare, așa că este nevoie de filtrare, iar pentru aceasta se consumă multă energie“, semnalează dr. ing. Gabriela Hristea într-o sinteză asupra imperativului creării unui spațiu de filtrare și nu numai, ci și de spălare, degresare, vopsire a produselor textile. Astfel se face economie de apă, gaz, ­energie electrică. Concomitent, la fel de utilă, în felul ei specific, se dovedește cealaltă componentă, care asigură fluența fabricației, eliminând intervenția omului la confecționarea fiecărei perechi de ciorapi.

Soluții pentru protecția mediului

În zona de interes privind protecția mediului se înscriu realizarea unui stand pentru decontaminarea microbiană a apei utilizând diode LED emițătoare de raze UVC, beneficiar fiind SC Apel Laser SRL, inclusiv cu stand pentru testare, semnalează dr. ing. Paul Dancă, precum și elaborarea unei soluții tehnologice de valorificare cu consum redus de energie a cenușilor de termocentrală, având ca beneficiar compania SC Ceprocim SA. Cenușile se pot folosi la producerea de materiale de construcții cu valoare adăugată, cum sunt cimentul și betonul, arată dr. ing. Georgeta Velicu. Există halde utilizabile în acest scop la termocentrale din județele Gorj, Dolj, Vâlcea, Hunedoara. Sunt analizate cu raze X, sunt supuse procesului de microscopie, de exemplu, pentru identificarea în ele a unor urme de metale și dacă acelea sunt pericu­loase. Pe alocuri, au fost identificate și metale rare, dar cu pondere foarte scăzută, ceea ce face ca extragerea să nu fie rentabilă și să nu merite vreo investiție.

O lucrare pretențioasă, „foarte mare, cu zece faze și cu multe ramificații“, cum o caracterizează ing. Dumitru Cuciureanu, a fost cercetarea privind „stocarea energiei termice de scurtă și lungă durată în clădirile cu consum de energie aproape zero“, pentru beneficiarul SC Q SRL Iași (de la „quality“). În linii mari, este vorba despre găsirea unei soluții inovative pentru trecerea la construirea și dotarea unor clădiri cu consumuri energetice zero.

„Cercetare aplicativă pentru industria românească“

Calitatea de „institut de cercetare aplicativă pentru industria românească“, pe care o evidențiază dr. ing. Sergiu Nicolaie pentru ICPE-CA, este susținută prin adresabilitatea și a altor proiecte, de asemenea subsumate obiectivului general al proiectului integrator, acela „de creștere a gradului de transfer al competențelor CDI în mediul privat, în domeniile energie, mediu și schimbări climatice“. O astfel de realizare este „turbina hidrocinetică pretabilă cursurilor de ape naturale și artificiale, cu cădere mică“, proiectată pentru SC Mecanica-Ind 2004 SRL. Prezentată de dr. ing. Florentina Bunea, are ca rezultat, caracterizat succint, un ansamblu micro-hidro format din turbină, generator și ponton. Dezvoltat în in­­stitutul ICPE-CA, acesta se află acum în probe pe Argeș, la Mihăilești.

Un alt contract de cercetare vizează „Îmbunătățirea semnificativă a nivelului de calitate și a siguranței în exploatare a vaselor cu volum mare (echipamente sub presiune) din oțel inox și carbon“. Beneficiar este SC UZUC SA. După cum precizează dr. ing. Georgiana Marin, rezultatul îl reprezintă conceprea „unui program de calcul pentru strângerea controlată a elementelor de asamblare a echipamentelor sub presiune“

Pentru o societate cu sediul în Târgu Mureș, SC Capidava Prodcom SRL, a fost derulat proiectul „Servicii de cercetare-­dezvoltare pentru reabilitarea puterii centralelor electrice fotovoltaice (CEF)“. Finalitatea constă în dezvoltarea unor soluții de „RePowering“, altfel spus, ex­­plică dr. ing. Paula Angheliță, „readucerea puterii centralelor fotovoltaice la valorile normale“.

La „caracterizări electrice și electromagnetice pentru îmbinări de materiale de ecranare arhitecturală, în condiții climatice specifice mediului urban“ se re­­feră  contractul având ca beneficiar SC Romtest Electronic SRL, expus de dr. ing. Cristian Morari.

Proiectul care poartă titlul „Incintă termostatată pentru etalonarea mijloacelor de măsură a temperaturii în domeniul -50°C…+180°C“ este adresat beneficiarului SC Caloris Group SRL. Rezultatul constă într-un „sistem de calibrare a senzorilor termici cu termoelemente Peltier“, după cum precizează dr. ing. George Dumitru.

Pentru „transfer de cunoștințe privind realizarea de noi metode de diagnosticare a panourilor din parcuri fotovoltaice“, cu beneficiarul SC All Green SRL, subliniază dr. ing. Dorian Marin, a fost conceput „un program de diagnoză computerizată rapidă prin analiza calitativă a imaginilor obținute prin testarea   panourilor fotovoltaice cu termografiere“.

Dr. ing. Sergiu Nicolaie conchide: „Prin aceste proiecte, am urmărit să ne dovedim cât mai mult utilitatea în cercetare, nu doar să avem o activitate a institutului“.

Articol publicat în nr. 46 al revistei Tribuna Învățământului

Distribuie acest articol!