Cu foarte puțin timp în urmă, lăudam și colectivul, și conducerea Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu din municipiul Rădăuți pentru frumoasele și interesantele activități pe care le organiza. Și iată c-am primit o nouă invitație pentru a participa la o nouă manifestare de suflet, prilejuită de comemorarea lui Mihai Eminescu, cel care este voievodul limbii române. Dar comemorarea s-a organizat în tandem cu inaugurarea unui teren de joacă pentru elevi. Doar a venit vacanța mare!
Cald, cald, foarte cald! Tocmai de aceea, manifestarea a fost organizată în livada școlii, la umbra generoasă a copacilor. Pe lângă aceasta, am stat și-n mijlocul celor organizate pentru locul de joacă.
Participanții au primit un splendid program sub forma unui triptic, cu un design deosebit, în care am putut citi: „Momente din istoria școlii“, „Resursele umane și materiale ale școlii“ și „Proiectele internaționale în cadrul cărora au fost antrenați toți elevii școlii, în frunte cu cadrele didactice. Am mai găsit și câteva fotografii de la activitățile desfășurate. Bogată sursă de informare!
Doamna Gabriela-Cica Sascău, directorul școlii, a salutat asistența, prezentând invitații: domnul Mircea Sfârnaciuc, din partea asociației părinților, domnișoara Bianca Cepul, purtătoarea de cuvânt a primarului municipiului, profesorul Gheorghe Dolinski, din partea SCLRB, apoi a arătat, printre altele: „În fiecare an, pe 15 iunie, dangătul clopotelor anunță națiunea română despre trecerea în eternitate a celui care ne-a conferit o identitate culturală de excepție printre celelalte popoare, a poetului Mihai Eminescu, al cărui nume, cu cinste, îl poartă și școala noastră. Însuși poetul a mărturisit: Numai poetul,/Ca păsări ce zboară/Deasupra valurilor/Trece peste nemărginirea timpului/În ramurile gândului,/În sfintele lunci,/Unde păsări ca el/ Se întrec în cântări. Sufletul său a rămas incrustat în versuri de o neasemuită simplitate și gingășie, înțelese și de copii, și de vârstnici, deopotrivă, dovadă va fi programul ce-l vor prezenta elevii noștri care vor reuși să redeștepte emoțiile ascunse-n spatele treburilor cotidiene. Bucuria se va împleti cu tristețea, speranța cu dezamăgirea, visul cu realitatea și, preț de câteva minute, ne vom fi eliberat de noi înșine spre a-l urma pe Eminescu în fascinantul univers, rod al imaginației sale. Spre a-i cinsti memoria, ne-am dorit și noi un asemenea loc. De aceea, în perimetrul școlii noastre, am creat un spațiu propice cugetării, relaxării și realizării comuniunii cu natura și-n acest loc copiii se vor putea retrage să citească, să schimbe impresii, să creeze sau să-și încerce istețimea în fața tablelor de șah. Pentru aceasta le mulțumesc din inimă tuturor celor care au muncit pentru a pune un asemenea proiect în practică: celor care-au conceput proiectul, sponsorilor, părinților, elevilor și colegilor mei. Tuturor le doresc o vacanță minunată! Acum vă invit să asistați la tot ce-au pregătit colegii voștri și cadrele didactice, dar nu în înainte de-a da cuvântul oaspeților noștri. Acum le mulțumesc copiilor și cadrelor didactice pentru c-au reușit așa de bine să îmbine mirosul florilor de tei cu sunetele celeste ale melodiilor, ale versului eminescian“.
Părintele-paroh Mihai Fediuc a spus: „Aceasta este una din împlinirile mele și mă solidarizez cu voi. Din an în an, sunteți mai frumoși. Realizarea acestui spațiu de meditație, de joacă, de petrecere a timpului liber merită toată aprecierea noastră. Felicit pe donatori, dar și pe realizatorii acestui proiect. Ați realizat ceva util pentru neuitarea oamenilor mari ai neamului nostru“.
Eu i-am felicitat pentru frumusețea activităților de orice fel pe care le organizează, la care am putut să particip la acestea de-a lungul zecilor de ani. Am amintit de superbele spectacole pe care le organizează la fiecare 15 ianuarie pe scena casei de cultură din municipiu. Iar despre spațiul de joacă am spus că nicăieri pe unde am hoinărit n-am întâlnit așa ceva. Am promis că voi contribui și eu la îmbunătățirea bibliotecii cu câteva volume. I-am felicitat pentru idei și realizare!
Domnișoara Bianca Cepil i-a felicitat pe toți pentru realizarea acestui proiect și le-a urat o vacanță plăcută. Totodată, domnul primar le-a transmis că va fi în permanență alături și de această școală, asigurându-i că-i va sprijini oricând pentru realizarea unor proiecte.
„Mă bucur c-am finalizat și acest proiect. Alese mulțumiri donatorilor, dar și părinților, elevilor și profesorilor care-au contribuit la realizarea acestui proiect“, a conchis domnul Mircea Sfârnaciuc.
Apoi au intrat elevii pe scenă. Sub titlul generic „Solidatizați-vă cu farmecul poeziilor eminesciene!“ au prezentat poezii de Eminescu. Pur și simplu, ne-a încântat elevul Lucian Netea din clasa a II-a B, care-a recitat, absolut fără nicio greșală, poezia „Fiind băiet, păduri cutreieram“, eleva Ingrid Calancea a recitat poezia „Peste vârfuri“, iar Manuela Costache și Cosmina Sasu au recitat „Glossă“.
Corul școlii, sub conducerea doamnei Cătălina Herghelegiu, a interpretat cântecele „Revedere“, „Gândiți-vă la Eminescu“ și „Trepte eminesciene“. Și de data aceasta, corul a fost la înălțime, purtându-ne pe aripile acestor cântece minunate.
Credeți că elevii s-au oprit aici? Da de unde. Sub genericul „Școala noastră, un colț binecuvântat“, mai mulți elevi au prezentat citate din scriitorii și filosofii români despre școală. Foarte bună alegere și interpretare.
Au intrat în scenă gâgâlicele învățătoarei Voichița Rotaru care, îmbrăcate în costume diferite, sub genericul „Lăsați planeta să trăiască!“ i-au îndemnat pe oameni să aibă grijă de viitorul planetei noastre. Mă gândesc de câtă muncă a fost nevoie din partea tuturor pentru a combina diferite materiale refolosibile pentru a realiza costumele respective. Superb mesajul transmis copiilor, dar și adulților!
Nici doamna învățătoare Silvia Rusu nu s-a lăsat mai prejos. O mulțime de copii din clasa ei, cred că întreaga clasă, au invadat scena, luând-o în stăpânire. Fiecare copil era îmbrăcat într-o anumită floare. Ce imaginație a avut doamna învățătoare! La fel ca și la copiii doamnei Voichița, fiecare „floare“ s-a prezentat în versuri și în proză. Au vorbit și despre necesitatea apărării naturii. Meritau reproduse toate versurile, dar eu m-am oprit doar la două: „Nu omorâți acest pământ/E tot ce-avem mai bun, mai sfânt!“ Cred c-au spus totul.
Doamna directoare a acordat apoi foarte multe diplome: sponsorilor, conducerii asociației părinților, primarului și absolut tuturor cadrelor didactice ale școlii.
Doamna directoare a mulțumit tuturor, dar venise și doamna Crăciun Sextilia, vicepreședinte al SCLRB, care a solicitat cuvântul. A evocat personalitatea lui Mihai Eminescu, a vorbit despre tematica poeziilor sale și i-a felicitat pe toți, sponsori, profesori, părinți, elevi care-au realizat acest spațiu de basm, chiar ca-n viziunea lui Eminescu. Este foarte mândră c-a predat și la această școală.
Am asistat, așa cum mă așteptam, la o activitate comemorativă de excepție, plină de românism, de patriotism, de credință și speranță în viitor. Felicitări tuturor!
Prof. Gh. DOLINKI