ELI-NP, Laserul de la Măgurele, devine operațional pentru utilizatori

ELI-NP, Laserul de la Măgurele, devine operațional pentru utilizatori

Recunoscut în sens larg ca „Laserul de la Măgurele“, centrul Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics – ELI-NP se află în pragul unui moment istoric: trecerea la utilizare prorpiu-zisă, prin experimente ale beneficiarilor.

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării anunță că s-a realizat „prima selecție a propunerilor de experimente ale utilizatorilor, moment care marchează tranziția ELI-NP de la implementarea proiectului la funcționarea ca centru pentru utilizatori. Selecția a fost făcută de Comitetul Internațional de Evaluare a Propunerilor (Program Advisory Committee – PAC) al ELI-NP, care este format din șapte experți din străinătate, președintele Peter Thirolf, de la Technische Universität München, Leonida Gizzi de la Istituto Nazionale di Ottica, Karl Krushelnick de la Center for Ultrafast Optical Science, University of Michigan, Paul McKenna de la University of Strathclyde, din Glasgow, Akifumi Yogo, de la Institute of Laser Engineering din Osaka University, Viktor Malka , de la Weizmann Institute of Science, din Israel și nu în ultimul rând, Antonino Di Piazza, de la Max-Planck Institut für Kernphysik Heidelberg.

ELI-NP a finalizat cu succes experimentele de punere în funcțiune cu utilizatori experți la nivelurile de putere de 100 TW și 1 PW și și-a deschis, pentru prima dată, porțile pentru utilizatorii generali. Propunerile de experimente au fost evaluate de PAC și clasificate în funcție de meritul lor științific și relevanța pentru sistemul laser de mare putere aflat aici.

Propunerile au fost depuse în urma unui apel comun organizat cu ELI ERIC pentru experimente ce urmează a fi efectuate la infrastructurile de cercetare ELI din România, Cehia și Ungaria în perioada octombrie 2022, martie 2023. În urma acestui apel au fost depuse în total 45 de propuneri de experimente, dintre care 17 pentru ELI-NP. Din cele 17 propuneri pentru ELI-NP, 4 propuneri au avut investigatori principali din România, iar pentru celelalte au fost din Franța, Italia, Germania, India, Canada, Marea Britanie, Spania, Polonia, Israel“.

MCID anunță că „primul experiment dintre cele aprobate este de așteptat să se efectueze în perioada noiembrie-decembrie la puterea laser de 100 TW. Având în vedere faptul că este doar primul apel, numărul mare de propuneri de experimente demonstrează atractivitatea științifică ridicată pe care ELI-NP o stârnește pentru întreaga comunitate internațională de cercetare“.