Elevii au revenit în sălile de clasă luni, 9 ianuarie. Potrivit calendarului Ministerului Educației, următoarea vacanță, la decizia inspectoratelor școlare județene și a ISMB, este programată pentru 6-26 februarie. Programele „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se vor desfășura între 27 februarie și 16 iunie, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare planificate la decizia școlii. Foarte important, Derularea celor două programe nu se planifică în același interval de cursuri. În cazul învățământului liceal (filiera tehnologică, din învățământul profesional și din învățământul postliceal), în perioadele dedicate programelor „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se vor organiza activități de instruire practică.
De asemenea, referitor la condițiile în care se întorc elevii la cursuri, Ministerul Educației a transmis, din partea Institutului Național de Sănătate Publică, un pachet de materiale informative referitoare la măsurile de prevenire a răspândirii gripei și a recomandat inspectorilor școlari să susțină unitățile de învățământ pentru a continua procesul educațional în condiții normale, punând, în același timp, accentul pe prevenție.
De altfel, ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat, la începutul acestui an, că nu este încurajată neparticiparea la cursuri. „Considerăm că, după doi ani pandemici, este foarte important să păstrăm ritmul și să avem un procent mare de participare la cursuri, a spus Ligia Deca în cadrul unei conferințe de prtesă commune cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Considerăm că accentul, așa cum am discutat împreună cu domnul ministru al Sănătății, trebuie să fie pe prevenție”.
De menționat că, în contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri de viroze respiratorii și de gripă confirmate clinic, Alexandru Rafila a precizat că România se află, în prezent, în stare de alertă epidemiologică, dar nu va fi declarată epidemie, întrucât ar presupune revenirea la anumite restricții de genul celor din perioada pandemiei.
Conform recomandărilor formulate de autoritățile în domeniu, potrivi Digi24, conducerile unităților de învățământ preuniversitar au următoarele obligații: diseminarea către părinții sau reprezentanții legali ai elevilor/preșcolarilor/ antepreșcolarilor a informațiilor cu privire la recunoașterea simptomelor de gripă sau alte infecții respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătății; realizarea triajului zilnic în colectivități școlare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb; asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor; efectuarea dezinfecției periodice a spațiilor de învățământ; aerisirea periodică a încăperilor; instruirea elevilor cu privire la comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, recomandarea utilizării batistelor de unică folosință; recomandarea folosirii măștilor de protecție sanitară, atât pentru personal, cât și pentru elevi/preșcolari; informarea părinților sau a reprezentanților legali cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicațiilor terapeutice, izolării și efectuării unor eventuale investigații suplimentare.