Nu mai este de multă vreme o surpriză pentru nimeni: ploaie de medalii internaţionale cade peste şcoala românească în fiecare an. Românii cuceresc şi în 2017 podiumurile celor mai importante competiţii internaţionale şi îşi consolidează supremaţia la nivel continental.
 Bilanţul participării româneşti la a 49-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Chimie (IChO), desfăşurată în perioada 6-15 iulie, în Thailanda (Nakhon Pathom), însumează patru medalii, dintre care două de aur şi două de argint. Rezultatul plasează România pe locul locul al II-lea în Europa şi al VII-lea în lume în clasamentul neoficial al ţărilor participante (78).
Elevii medaliaţi cu aur sunt Alexandra Dima (Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti), câştigătoare a medaliei de argint la ediţia precedentă, şi Paul Haidu-Gerea (CN Mircea cel Bătrân din Constanţa), care şi-a egalat performanţa de anul trecut. Medaliile de argint au fost obţinute de Anamaria Leonescu (CN Sfântul Sava din Bucureşti) şi Dorian Gabriel Muntean (CN Spiru Haret din Tecuci, jud. Galaţi). La IChO 2017 au fost prezenţi 279 de concurenţi din 78 de ţări.
Lotul de informatică al României a obţinut patru medalii – trei de aur şi una de argint – la a XXIV-a ediţie a Olimpiadei de Informatică a Europei Centrale (CEOI), desfăşurată în perioada 10–15 iulie, la Ljubljana (Slovenia).
Medaliile de aur au fost cucerite de Costin Andrei Oncescu (clasa a XI-a, CN Dinicu Golescu din Câmpulung, jud. Argeş), Tamio Vesa Nakajima (clasa a XII-a, Liceul Vocaţional Pedagogic N. Bolcaş, Beiuş) şi Andrei Popa (clasa a XII-a, Liceul Teoretic Mihail Kogălniceanu, Vaslui). Andrei Costin Constantinescu (clasa a XII-a, Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti) a fost premiat cu medalie de argint.
În clasamentul neoficial pe medalii, România s-a clasat pe primul loc, iar în ierarhia pe puncte a ocupat locul al II-lea, după Polonia. Lotul a fost însoţit şi coordonat de prof. Dan Pracsiu (team leader) şi Daniel Posdărăscu (deputy leader), student şi fost olimpic internaţional, multiplu medaliat la competiţiile de profil.
La ediţia din acest an au participat 58 de concurenţi din 14 ţări. Prima ediţie a Olimpiadei de Informatică a Europei Centrale (CEOI) s-a desfăşurat în România, în 1994, la Cluj-Napoca, la iniţiativa ţării noastre. În următorii doi ani, CEOI va avea loc în Polonia (2018) şi Slovacia (2019).
Lotul olimpic de informatică al României a obţinut două medalii de aur şi două medalii de argint la a XXV-a ediţie a Balcaniadei de Informatică pentru seniori, desfăşurată la Chişinău, în perioada 2–8 iulie.
Laureaţii cu aur sunt George Chichirim (clasa a XII-a, CN  Mircea cel Bătrân, Constanţa) şi Alex Tatomir (clasa a XI-a, CN Nicolae Bălcescu, Brăila). Ştefan Constantin-Buliga (clasa a XI-a, CN Informatică Tudor Vianu, Bucureşti) şi Theodor Pierre Moroianu (clasa a X-a, Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti) au fost recompensaţi cu medalii de argint.
Echipa României a fost coordonată de prof. Ionel-Vasile Piţ-Rada (team leader) şi Adrian Budău (deputy team leader). Competiţia a reunit 13 echipe din 12 ţări: Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, Italia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia şi Turcia.
Lotul olimpic de geografie a cucerit două medalii de aur, una de argint şi una de bronz la a III-a ediţie a Olimpiadei Balcanice, desfăşurată în perioada 25–30 iunie, la Ruše (Slovenia). Rezultatul a plasat România pe primul loc în clasamentul pe naţiuni.
Medaliile de aur au fost obţinute de Ioana Andrada Pantelimon (clasa a XI-a, Complexul Educaţional Lauder Reut, Bucureşti) şi Răzvan Marian Popescu (clasa a IX-a, CN Sf. Sava,  Bucureşti). Cristian Manuel Foşalău (clasa a XI-a CN Emil Racoviţă, Galaţi) şi-a adjudecat o medalie de argint, în timp ce Ana-Maria Cotun (clasa a XI-a, CN Nicu Gane, Fălticeni) şi-a trecut în palmares o nouă medalie de bronz, la fel ca anul trecut.
Profesori coordonatori: Mihaela Cornelia Fiscutean şi Dorin Fiscutean, de la Colegiul Naţional din Iaşi.
Trei medalii de aur şi trei de argint reprezintă palmaresul lotului olimpic de juniori al României, prezent la a XXI-a ediţie a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori, desfăşurată în perioada 24–28 iunie, la Varna (Bulgaria). Datorită acestor rezultate, România s-a clasat pe primul loc în clasamentul pe naţiuni.
Medaliile de aur a fost cucerite de Tudor Darius Cardaş, elev la CN A.T. Laurian din Botoşani, Tran Bach Nguyen şi Sebastian Mihai Şimon, ambii elevi la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică, Bucureşti.
Cei trei elevi medaliaţi cu argint sunt Paul Becsi, elev la CN Gheorghe Şincai din Baia Mare, Andrei Tiberiu Pantea şi Mărginean Andrei Theodore, ambii elevi ai Liceului Teoretic Internaţional de Informatică, Bucureşti.
Echipa României a fost coordonată de lector univ. dr. Andrei Alex Eckstein de la Universitatea Politehnica din Timişoara (leader), prof. Lucian Petrescu de la Liceul Teoretic Grigore Moisil din Tulcea (deputy leader) şi prof. Marius Mîinea de la CN Vladimir Streinu din Găieşti (observator în juriul olimpiadei).
(M. G.)
 

Distribuie acest articol!