Elevii români sunt de nivel mediu minim funcțional al competențelor digitale, potrivit primului raport privind nivelul de literație digitală a elevilor de clasele I-XII din România elaborat de platforma ed-tech Brio® de măsurare a performanței educaționale, avizată de Ministerul Educației, alături de UiPath Foundation, cu sprijinul oferit de Banca Comercială Română (BCR) ca partener de implementare a proiectului.
Indicele de literație generat de test reprezintă un scor între 0-100, împărțit în trei categorii de competență: nivelul Nefuncțional – 0-50, nivelul Minim funcțional – 50-75, nivelul Funcțional – 75-100.
În proporție de 57%, elevii de clasele I-XII din eșantionul studiat se încadrează „la nivelul minim funcțional al literației digitale, ceea ce înseamnă că reușesc să utilizeze tehnologia suficient de bine încât să o facă pe cont propriu, fără să fie ghidați, în cazul unor sarcini bine definite (adică atunci când știu exact care trebuie să fie rezultatul, cum ar fi trimiterea unui e-mail sau aflarea unei informații specifice)”. Doar un sfert dintre elevii investigați se încadrează la nivelul funcțional al literației digitale, ceea ce înseamnă că „ei pot să lucreze competent cu informație și conținut digital, pot să comunice formal și informal în mediul online și să se adapteze la audiență, înțeleg multiplele oportunități pe care internetul le oferă, pot crea și edita forme diferite de conținut la un nivel avansat, cunosc și reguli specifice și inovatoare legate de protecția aparatelor și a informațiilor personale. 18% dintre elevi se încadrează la nivelul nefuncțional al literației digitale. Aceștia pot utiliza tehnologia doar ghidați de alte persoane pentru a putea îndeplini, la nivel rudimentar, sarcini simple și clar explicate, fiindu-le dificil să folosească internetul și alte mijloace digitale ca să participe în societate”. Cei mai mulți elevi nefuncționali digital se înregistrează la ciclul primar. Competențele cresc cu vârsta și cu nivelul de școlarizare.
Prof. univ. dr. Dragoș Iliescu, Chief Scientist & Fondator Brio®: „România avea nevoie de un instrument performant și relevant pentru a identifica nivelul competențelor digitale la nivelul tuturor categoriilor de vârstă și pentru a stabili intervențiile necesare. Datele existente până acum la nivelul Eurostat, nu cuprindeau și categoria de vârstă între 6-16 ani, care este în mod special importantă pentru politicile de digitalizare a educației. Speranța societății cu privire la contribuția acestor grupe de vârstă la dezvoltarea economiei României este semnificativă în sensul în care ele fac parte dintr-un sistem educațional activ care poate antrena direct un comportament de utilizare și dezvoltare a competențelor digitale. Acestea sunt strâns conectate cu performanța școlară a elevilor, atât prin prisma accesului la informația corectă și completă, cât și prin prisma utilizării acesteia în diverse contexte și prin diferite modalități de livrare sau transmitere. Procentul elevilor din intervalul de vârstă 6-18 ani încadrați la un nivel înalt funcțional al literației digitale este doar de 25%, acesta fiind, la acest moment, rezervorul de talente pe care îl vor avea angajatorii din România în vederea generării performanței și productivității digitale.”
Sorin Mihai Cîmpeanu, ministrul educației, anunță lansarea în consultare a ghidului pentru un apel la proiecte în valoare totală de 234 de milioane de euro fonduri prin PNRR, având ca scop digitalizarea tuturor proceselor din universitățile românești și susținerea lor „pentru a identifica mai bine, mai clar, acele competențe digitale, acele viitoare joburi care vor permite tinerilor noștri să răspundă aspirațiilor de dezvoltare personală și profesională de integrare într-o societate care, cu voia noastră sau fără voia noastră, va fi mult mai digitală decât este acum”. Alte proiecte anunțate au ca obiective formarea în 2023-2024 a o sută de mii de profesori din perspectiva pedagogiei digitale, precum și dotarea a 80.000 de clase cu table inteligente, inclusiv ca modalitate de responsabilizare a profesorilor în activitatea lor: „În momentul în care profesorul știe că ceea ce predă poate fi transferat în timp real pe dispozitivul oricărui elev prezent în clasă sau din diverse motive aflat fizic într-o altă locație sunt convins că va fi mai atent”.