Elevii de la Liceului Teoretic „Traian Lalescu” din Hunedoara, pentru a doua oară câștigători ai Campionatului Mondial de Robotică

Echipa de robotică a Liceului Teoretic „Traian Lalescu” din Hunedoara a reușit, pentru a doua oară, performanța de a câștigCampionatul Mondial de Robotică „First Global Challenge”, cu un proiect științific referitor la mai multe soluții menite să rezolve o parte din problemele generate, la nivel Mondial, de pandemia cu care omenirea se confruntă de peste un an și jumătate. Ediția de naul acesta s-a desfășurat online. S-au înscris la start tineri din 177 de țări.

Potrivit profesorului Mircea Nistor, mentorul echipelor RobotX și RobotY de la Liceul „Traian Lalescu”, „scopul principal al concursului a fost elaborarea unui proiect științific în care echipele trebuiau să identifice o problemă generată de pandemie, din mai multe domenii: sănătate, educație, economie, și să propună o soluție. Noi am ales sănătatea, am propus o soluție și am obținut primul loc”.

Pe lângă proiectul științific, elevii au desfășurat și alte activități, cum ar fi social-media, construirea a patru sisteme de roboți și a unui minisatelit realizat și lansat cu ajutorul unui balon cu heliu.

În cadrul proiectului, echipa liceului din Hunedoara a propus și un robot autonom care să sterilizeze saloanele de spital cu ajutorul radiației ultraviolet și al cărui preț ajunge la aproximativ o mie de dolari, față de 96.000 de euro, cât costă un echipament care efectuează aceleași operațiuni, susține Nistor.

„Robotul nostru este capabil să sterilizeze cu UV și în spatele obstacolelor, ceea ce un robot obișnuit nu o face. Folosim o suflantă cu efect Coandă. Este un robot mult mai eficient și mult mai ieftin. În pachet mai era inclus un pachet de senzori de oxigen, care ar fi prins foarte bine în secțiile noastre ATI, mult mai simplu și mult mai ieftin, cu comandă și semnalare la distanță, în așa fel încât să rezolvăm o altă problemă spinoasă, a precizat Mircea Nistor, potrivit site-ului edumanager.

O a patra componentă a pachetului o reprezintă, poitrivit site-ului amintit, aplicația de calculator care ia legătura cu pacienții aflați în izolare la domiciliu, le adresează întrebări verbal, ascultă răspunsurile și extrage informația necesară, prezentând, ulterior, un raport sintetic medicului, în felul acesta medicul fiind scutit să vorbească cu zeci de persoane, în fiecare zi, ca să afle starea lor de sănătate.

De asemenea, în cadrul ediției de anul acesta a Campionatului Mondial de robotică, prof. Mircea Nistor a fost desemnat „cel mai bun mentor”, ocazie cu care și-a exprimat speranța că proiectele dezvoltate de elevi vor beneficia de sprijin pentru a putea fi puse și în practică.

„Au fost opt mentori din cele 177 de echipe care au primit acest premiu, fără o anume clasificare. E plăcut (să fii desemnat cel mai bun mentor – n.r.), dar nu este esențial. Esențial ar fi pentru noi ca ideile noastre, zbaterea noastră să ajungă să ajungă să fie folosită pe o scară cât mai largă, a mai spus mentorul echipelor de robotică de la Liceul „Traian Lalescu” din Hunedoara.

Distribuie acest articol!