Elevii cu media 10 la Bacalaureat și la Evaluarea Națională vor primi recompense financiare

Elevii cu media 10 la Bacalaureat și la Evaluarea Națională vor primi recompense financiare

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică, elevii cu media 10 la Bacalaureat și la Evaluarea Națională vor primi recompense în bani: 3.000 de lei pentru Bac și 1.000 de lei pentru Evaluarea Națională.

Scopul proiectului de act normativ constă în susținerea activității de înaltă performanță din învățământul preuniversitar”, se precizează în document. 

„Apreciem că performanța lor este excepțională și merită evidențiată, stimulată și celebrate, se mai arată în nota de fundamentare. Acest lucru constituie un semn de apreciere pentru rezultatele lor și o invitație către întreagă populație școlară la un învățământ de performanță înaltă.”

Mai jos, textul documentului:

 „Art. 1. Se aprobă acordarea de stimulente financiare în valoare de 1000 de lei fiecărui absolvent al clasei a VIII-a care a obținut media 10 la evaluarea națională, sesiunea 2021.

Art. 2. Se aprobă acordarea de stimulente financiare în valoare de 3000 de lei fiecărui absolvent de liceu care a obținut media 10 la examenul național de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2021.

Art. 3. Sumele necesare acordării stimulentelor financiare prevăzute la art. 1 și 2 se alocă din bugetul aprobat pe anul 2021 Ministerului Educației, titlul 57. ‘Asistență socială’, cap. 65.01 ‘învățământ’.

Art. 4. Lista beneficiarilor stimulentelor financiare prevăzute la art.1 și 2 și modalitatea de acordare a acestora se aprobă prin ordin al ministrului educației”, este precizat în document.

Reamintim că 163 de absolvenți de liceu au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat – sesiunea iunie-iulie 2021 – și 132 de absolvenți de gimnaziu au obținut media 10 la Evaluarea Națională.