Elevii cercetători de la Centrul Alexandru Proca reprezintă România la cea mai mare competiție mondială de profil

Foto de la o ediție precedentă a concursului ISEF

România va fi prezentă cu cinci proiecte la cea mai mare competiție mondială a tinerilor cercetători, ISEF (SUA), toate proiectele fiind realizate de elevi de la Centrul Alexandru Proca pentru Inițierea Tinerilor în Cercetarea Științifică din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA. Sunt elevi ca oricare alții care frecventează învățământul liceal, în plus ei având cadrul oferit de ICPE-CA și îndrumarea asigurată de dr. ing. Mircea Ignat pentru a-și converti în competență și performanță pasiunea și talentul. Dreptul de reprezentare a țării l-au dobândit în urma barajului de la olimpiada națională de cercetare și inginerie. Performanța este cu atât mai mare, cu cât din țara noastră cinci proiecte au îndeplinit exigențele selecției la nivel mondial, în timp ce din țări precum Hong Kong și Coreea de Sud va fi prezentat câte un singur proiect.

Cele cinci proiecte românești de cercetare și tinerii lor autori sunt:

– Biometria degetelor cu aplicații în psihiatrie – Iulia Costache (Colegiul Național Spiru Haret din București)

– Formularea unei teme bionice de cercetare privind microactuația biologică cu aplicații în MEMS – Robin Cristian Bucur Portase, Andreea Magdalena Sovei (Colegiul Național Mihai Viteazul din București)

– Studiul teoretic și experimental al nanotuburilor de carbon. Aplicații –  Alexandru Mihai (Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu din București)

– Aspecte privind actuația electrochimică – Adrian Alexandru Chivulescu, Eva Maria Savin (Colegiul Național Mihai Viteazul din București)

– Un studiu bionic asupra piciorului de insectă cu aplicații în MEMS – Eric Gabriel Druțu Danciu, Mihai Mitrea (Liceul Internațional de Informatică din București)

Tot de la Centrul Alexandru Proca, s-au calificat pentru competiții internaționale proiectele:

– Electroosmoza – modelare și identificarea unor aplicații – Natalia Ionescu

(Colegiul Național Mihai Viteazul din București), la GYSTB 2021 (Hong Kong)

– Dezvoltarea și cercetarea unui sistem de actuație dielectric elastomeric pentru aripi cu geometrie variabilă – Ștefan Ursu (Colegiul Național Nicolae Titulescu din Brașov), la concursul KSEF Koreea Science & Engineering Fair

Competițiile se vor desfășura on-line în acest an.

Distribuie acest articol!