Elevii care fac parte din loturile olimpice internaționale nu vor mai beneficia de bursă de excelență olimpică

Elevii care fac parte din loturile olimpice internaționale nu vor mai beneficia de bursă de excelență olimpică

Potrivit metodologiei de acordare a burselor publicate în Monitorul Oficial de către Ministerul Educației, elevii din loturile olimpice internaționale nu vor mai beneficia de bursă de excelență olimpică II. Potrivit unui comunicat al Consiliului Național al Elevilor (CNE), hotărârea s-a luat cu „ușile închise”, iar varianta pusă în consultare publică avea alte criterii față de metodologia publicată.

Mai exact, CNE susține că, în mare, mecanismele actuale de acordare a burselor școlare sunt unele cu adevărat echitabile, fiind rezultatul a multor ore de lobby și advocacy, dar că s-au făcut și „nedreptăți în spatele ușilor închise”.

În consecință, potrivit comunicatului amintit, CNE atenționează: „Nu putem închide ochii cu privire la nedreptățile făcute cu ușile închise care ajung să creeze sentimente reale de neîncredere ale elevilor în sistemul de învățământ. Consiliul Național al Elevilor condamnă ferm decizia de a elimina elevii participanți la loturile olimpice internaționale de pe lista beneficiarilor bursei de excelență olimpică II și includerea acestora pe lista beneficiarilor bursei de merit”.

CNE reamintește că în proiectul de metodologie pus în dezbatere publică și elevii participanți la loturile olimpice internaționale puteau beneficia de bursă de excelență olimpică.

„În proiectul de metodologie prezentat atât în cadrul CNFIP, cât și în cadrul Comisiei de Dialog Social, spun reprezentanții elevilor, elevii participanți la loturile olimpice restrânse erau menționați ca beneficiari ai bursei de excelență olimpică II, decizia de a îi integra la bursa de merit apărând peste noapte, fără o consultare în prealabil cu partenerii de dialog de social. Modificarea a apărut ulterior primirii avizului favorabil în cadrul CDS.

În plus, majoritatea dintre acești elevi s-au calificat la etapa națională a olimpiadelor pe baza rezultatelor de la fazele județene. Astfel, aproape toți ar beneficia deja de bursă de merit pentru premiile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor școlare. În consecință, elevii participanți la loturile olimpice internaționale nu vor avea niciun alt beneficiu.

„Acești elevi nu vor avea niciun alt beneficiu dacă fac parte din lotul internațional restrâns și nu vor fi remunerați corespunzător pentru eforturile depuse. De fapt, ei nu vor avea nimic de câștigat, fiind deja beneficiari ai bursei de merit și introducerea lor în metodologie nu va aduce nicio finalitate pentru ei.

Principial, nu putem compara nici distincțiile obținute la nivel național cu cele de la nivel județean și școlar prin procentul de 30%, incluzând toate aceste rezultate în criteriile pentru bursa de merit. Este imperios să promovăm implicarea în aprofundarea materiilor pe care elevii le studiază cu plăcere și să răsplătim adecvat toate eforturile depuse de către aceștia”, precizează sursa citată.

„Cu toții simțisem că am ajuns la o victorie de etapă cu privire la capitolul burse școlare, însă schimbările de felul acesta ne arată că suntem departe de a pune elevii pe primul loc. Această modificare îi exclude, practic, de pe lista de beneficiari ai oricărui tip de bursă, ei primind deja bursă de merit pe baza rezultatelor obținute la fazele județene ale acestor olimpiade”, precizează, potrivit comunicatului de presă,  președinta CNE, Miruna Croitoru.