Elevii de la Liceului Tehnologic Pamfil Șeicaru din Ciorogârla, județul Ilfov, participă „la o serie de ateliere de teatru forum și scriere creativă cu scopul de a crește gradul de incluziune socială, pentru a dezvolta o atitudine prietenoasă față de interculturalitate și diversitate în rândul comunității școlare și pentru a lupta împotriva fenomenului de bullying”. Cadrul îl oferă un proiect derulat de Asociația Acting Works, care folosește metode teatrale pentru facilitarea accesului la cultură al unui public cât mai larg, mai ales din comunități și categorii sociale dezavantajate din punct de vedere economic, social, geografic.
Inițiatorii anunță că, „pe parcursul celor 5 luni de proiect, elevii din Ciorogârla vor participa la o serie de ateliere de teatru forum susținute de actrița Mădălina Brândușe și actorul Andrei Șerban, care au mai testat și în alte proiecte metoda teatrului forum pentru combaterea bullying-ului. Materialele video create în cadrul atelierelor realizate în trecut au adunat milioane de vizualizări, mulți tineri regăsindu-se în scenariile prezentate și susținând soluțiile de combatere a bullying-ului pe care acestea le oferă.
Pe lângă ateliere de teatru și scriere creativă, în cadrul proiectului vor avea loc spectacole de teatru forum, discuții cu elevi și profesori și vor fi realizate materiale video despre interculturalitate, diversitate și bullying care vor putea fi folosite în scop educativ de către școlile din toată țara”.
Ana Mohr, managera proiectului: „Chiar dacă există o lege care interzice bullying-ul în școlile din România și în ultimii ani a fost o prioritate ca în unitățile de învățământ să se organizeze activități de conștientizare și combatere a bullying-ului, aceste lucruri nu sunt suficiente. Proiectul nostru își propune să exploreze mai mult cauzele fenomenului, să ofere elevilor un mediu sigur pentru a se exprima și uneltele necesare pentru a combate discriminarea, să trecem dincolo de etichetele de victime și agresori, sau de opoziția bine-rău, unde se opresc multe dintre campaniile și proiectele împotriva discriminării. “
Proiectul interCOOLturalitate – Uniți în Diversitate este derulat de Asociația Acting Works și finanțat prin programul Efectiv Civic, dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation.