elevPotrivit metodologiei emise de MEN, clasa pregătitoare poate fi frecventată și de copii care au împlinit vârsta de 5 ani până la data de 1 august 2014. Înscrierea la vârsta de 5 ani nu este însă obligatorie, precizează inspectorul general adjunct Daniel Mălăelea. Înscrierile se fac la centrul cunoscut sub numele CEMEBRAE, cu sediul la Școala nr. 145, din sectorul 2 al Capitalei. Am înțeles de la aceeași sursă din Inspectoratul Școlar că până la această dată s-au înregistrat 17.000 de cereri pentru clasa pregătitoare, dar încă nu s-au departajat pe vârste, respectiv 5 și 6 ani, deoarece înscrierile continuă.
 Condițiile de înscriere
Părinții trebuie să aducă o adeverință de la medicul de familie din care să reiasă că, din punct de vedere clinic, copilul este apt pentru școală. Cu această ade­verință ei se prezintă la centru, unde o comisie formată din con­silieri școlari, noul nume al psiho­logilor din școală, supun copilul unui test cognitiv și emoțional, mă informează un psiholog din co­misie. Dacă vor trece acest test, copiii vor primi o recomandare psiho­­somatică abso­lut necesară la școală. Un exemplu concret de astfel de test îl dă un psiholog de la centrul de înscrieri din Slatina, județul Olt: copiii vor fi puși să numere, să coloreze, să cunoască cele patru anotimpuri ale anului. La întrebarea mea dacă s-au înscris mulți copii cu vârsta de 5 ani răspunsul a fost că numai 100, ceea ce înseamnă că metodologia își pierde ecoul în orașele mai mici, nemaivorbind de sate, unde ea este total necunoscută.
 
De la „grădi” la școală
 
Comisia de înscriere dovedește un optimism debordant dacă i te adresezi, nebănuind problemele care pot să apară pe parcursul anului școlar. Nu vor fi clase separate cu cei de 5 ani sau cu cei de
6 ani. Vor fi în aceeași clasă și, desigur, vor fi diferențe de comportament și de cunoștințe. Cum se va lucra pentru a șterge diferențierea. Rămâne de văzut și cât de primitoare și dotate vor fi locațiile, dacă vor fi îndeajuns de multe cadre calificate, încât să nu se mai utilizeze vechea rețetă, folosindu-se pe post de învățători psihologii și educatoarele.
 
De la școala unsă cu untură și mâncată de câini la tabletă – darul preferat al părinților
 
Pe vremuri, în mediul rural, dacă părinții voiau să-și țină copiii acasă sau pur și simplu glumeau cu ei, rosteau această frază magică. Cei mai mulți dintre copii se bucurau închipuindu-și cum școala, biata de ea, trosnea în fălcile Griveilor, cum numărătoarea cu bile roșii și negre care-i chinuia la aritmetică era și ea înghițită de dulăii hrăpăreți. Dar dascălii? Își puneau unul altuia întrebarea și ea rămânea în eter.
Aceeași bucurie se poate citi astăzi în ochii școlarilor mici, dar cu totul de altă natură, pentru că au pornit la noul drum cu tableta în buzunar, până să-și dea seama că asta nu e totul în universul școlii.
 
Părerea specialistului
 
Medicul neuropsihiatru Romica Iancu, de la spitalul Caritas din Roșiorii de Vede, afirmă că începerea școlii, fie ea clasă pregătitoare la vârsta de 5 ani, este o anomalie. Creierul este încă imatur, unii au tulburări sfincteriene, adică pot să mai facă pe ei. De asemenea, statul în bancă sau la masă înseamnă o poziție gârbovită, care poate afecta coloana vertebrală. Ei sunt chinetici la această vârstă și nu pot fi atenți mai mult de 10-15 minute. În concluzie, creierul nefiind dezvoltat îndeajuns, nu poate face față unui efort prelungit.
 
Leontina NEDELCU
 
 
 
 

Distribuie acest articol!