8 septembrie 2021Formare

Educație și calificare profesională în tabere de croitorie

Educația pentru viață și formarea profesională (sigur, incipiente) s-au îmbinat în programul a trei tabere de croitorie desfășurate în această vacanță pentru tinere care se pregătesc să părăsească centrele de plasament. Taberele au avut loc în județele Suceava, Prahova și Hunedoara, cu participarea a 54 de tinere din centre de plasament; au participat și 10 fete din zone defavorizate din județul Bihor. Organizator a fost Asociația Zi de Bine împreună cu Asociația Lindenfeld, prin proiectul „Croiește-ți viitorul”. Tinerele instituționalizate au fost selectate cu sprijinul direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului și al voluntarilor programului Ajungem Mari al Asociației Lindenfeld. Suportul de curs a fost asigurat de un specialist în croitorie, formator cu experiență în lucrul cu tinerii din medii defavorizate. Programul a cuprins peste 160 de ore de croitorie. Bugetul de 35.000 de euro necesar pentru implementarea proiectului a fost susținut de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine: Lidl România, Grupul EON România și UniCredit Bank. De asemenea, fetele au beneficiat de 108 ore de curs pentru viață independentă și educație financiară din partea trainerilor și voluntarilor programului Ajungem Mari. Luciana Zaharia, co-fondator al Asociației Zi de Bine, și-a donat ziua de naștere pentru această cauză, iar din banii strânși se vor cumpăra materiale și mașini de cusut pentru ca fetele să își poată continua activitatea în cadrul centrului de plasament.

Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de Bine reliefează valoarea educativă și formativă a unor astfel de acțiuni: „După ce împlinesc vârsta de 18 ani, tinerii care părăsesc centrele de plasament se găsesc în postura în care trebuie să afle, rapid, cum să se descurce pe cont propriu. Sunt nevoiți să își găsească un job, o casă, îmbrăcăminte și tot ce are nevoie un tânăr la o vârstă încă fragedă. Abilitățile pe care le-au căpătat în ultimele săptămâni în taberele de croitorie și viață independentă le-au oferit tinerelor nu doar o deprindere care le-ar putea deschide drumul spre o meserie cu ajutorul căreia să se întrețină, ci și încredere în forțele lor”.

Cei care doresc să contribuie suplimentar, pentru ca programul „Croiește-ți viitorul” să se extindă la un număr și mai mare de tinere, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845 sau își pot dona ziua de naștere. Mai multe metode prin care se poate susține această cauza pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.

De asemenea, proiecte de acest fel care nu au încă finanțare pot fi înscrise pe www.zidebine.ro.

Distribuie acest articol!