În condițiile intrării în vigoare, la început de an școlar și de an universitar, a legilor învățământului preuniversitar și învățământului superior, Asociația Politeia a organizat o dezbatere pentru „stabilirea unor recomandări către Ministerul Educației pentru elaborarea viitoarei programe școlare, obiectivul principal fiind ca elevii să aibă acces la informații utile și de calitate despre drepturile la locul de muncă și să beneficieze de o formare elementară care să încurajeze participarea lor civică în societate”.
Intitulată „Munca și participarea civică în noua programă școlară”, dezbaterea vizează, de fapt, noul curriculum școlar și planurile-cadru, programele școlare fiind specifice fiecărei discipline de învățământ pe clase, an de studii etc.
Dezbaterea a marcat încheierea proiectului „Elevi activi = viitori cetățeni activi și lucrători respectați”, derulat de Asociația Politeia, în parteneriat cu Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Inspectoratul Școlar Județean Ialomița, Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, Liceul Tehnologic „Pamfil Șeicaru” Ciorogârla și Sindicatul IT Timișoara (SITT) cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
Scopul proiectului îl reprezintă „implicarea activă a tinerilor (elevi și studenți) într-o campanie națională de advocacy pentru a include în programa școlară elementele de educație privind drepturile la locul de muncă și pentru a asigura astfel o informare minimală a tinerilor înainte de pătrunderea pe piața muncii”.
Sunt reprezentate Ministerului Educației, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), Cancelaria prim-ministrului, societatea civilă, sindicate, organizații ale elevilor, studenți, cadre didactice.
„Un sistem de educație construit aproape exclusiv ca o pregătire a elevilor pentru piața muncii”
Mihai Vasile, expert în politici publice, președintele Asociației Politeia: „Avem astăzi un sistem de educație construit aproape exclusiv ca o pregătire a elevilor pentru piața muncii. Cu toate acestea, din acest training al tinerilor pentru angajare, lipsesc informațiile despre drepturile pe care le au în relația cu patronii, lipsește încurajarea de a-și cere drepturile în cazul în care acestea li se vor încălca la viitoarele locuri de muncă și lipsește angajamentul statului de a le oferi sprijin și protecție. Prin dezbaterea organizată și prin proiectul pe care l-am derulat în ultimele 18 luni, am încercat să evidențiem aceste lipsuri, să căutăm soluții pentru golurile de informații cu care tinerii rămân după ce termină școala. De asemenea, ne-am propus să aducem la aceeași masă instituțiile statului, sindicate, tineri și patronate pentru a ne lua împreună angajamentul să susținem introducerea noțiunilor despre drepturile la locul de muncă. Copiii au deja în școală educație antreprenorială de foarte mulți ani, iar recent au fost introduse și multe noțiuni de educație financiară. Li se spune că pot fi patroni de succes și ce înseamnă acest lucru, dar nu prea le spunem că, aproape toți, indiferent dacă vor ajunge sau nu la un moment dat să aibă propriile afaceri, vor fi cu siguranță pentru mult timp și angajați. Nu le spunem nici că, și din această poziție de angajați, au drepturi și mecanisme legale și civice – cum ar fi organizarea unui sindicat – prin care se pot asigura că sunt respectați și că au un loc de muncă OK. Schimbarea Curriculum-ului Național este un moment în care putem introduce și această perspectivă importantă, dar și să ne asigurăm că Educației Civice îi este dată importanța pe care o merită într-un sistem de educație care formează oameni cu valori democratice.”
Puteți sprijini demersul inițiat de Asociația Politeia și grupul civic „Ce drepturi am” semnând petiția „Vrem educație despre drepturile la locul de muncă”.
Link petiție: https://petitii.cedrepturiam.ro/ro/petition/show/educatie-privind-drepturile-la-locul-de-munca/
Detalii: www.cedrepturiam.ro