Conexiunile dintre educație și muzică au revenit frecvent în discuție la prima prezentare asupra ediției 2025 a Festivalului Internațional George Enescu, 24 august-21 septembrie. Directorul artisitic al festivalului, reputatul dirijor Cristian Măcelaru, evidențiat caracterul educative al festivalului și a pledat pentru accesul copiilor la muzica clasică, întâi ca să guste din această muzică și, apoi, să-și dezvolte gustul. Formele de atracție, la actuala ediție, se anunță a fi diverse. Una dintre ele este organizarea, în premieră, de evenimente cu mijloacele tehnologiei, la muzeul MINA, de artă imersivă. De asemenea, la concertele festivalului, vor fi posibilități de participarea pentru familii.
Abonamentele la toate momentele din programul festivalului sunt disponibile din 21 ianuarie, la vânzare liberă, fără loterie, reprezentând 25% din oferta totală de locuri, pondere anunțată ca similară cu cea anterioară, în condiții de loterie. Pentru elevi, studenți și pensionari, abonamentele costă 1.653 de lei, prețul maxim fiind 5.390 de lei. Vânzarea biletelor individuale va începe la 15 februarie, cu prețuri de la 85 de lei la 280 de lei.
În organizarea festivalului din acest an sunt angrenați studenți de la Academia Națională de Muzică din București, Colegiul Național de Muzică George Enescu din București, Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti din București: la nivel universitar, participarea va fi la simpozionul dedicat lui George Enescu, precum și în activități de internship, iar elevii cu vârste peste 16 ani vor lucra la operațiuni organizatorice, ca formă practică de educație și formare. De asemenea, în scop social și educativ, tineri cu dizabilități vor fi angrenați în treburi de organizare.
Întregul festival din acest an este prefigurat ca una dintre cele mai provocatoare ediții, cu câteva mii de participanți de nivel înalt în domeniul artei muzicale.