14 ianuarie 2022Cultură
Educație prin cultură de Ziua Culturii Naționale

Foto: TNB

De Ziua Culturii Naționale, celebrată la 15 ianuarie, o diversitate de acțiuni sunt în măsură să reprezinte contribuții la educația copiilor, a tinerilor – în general, a celor mai largi cateogii de populație.    

Teatrul Național I.L. Caragiale București

Pe scena Teatrului Național I.L. Caragiale din București, sâmbătă, 15 ianuarie, ora 19.00, Ministerul Culturii organizează un eveniment împreună cu Naționalul bucureștean, cu Opera Națională București și cu Teatrul Național Mihai Eminescu din Chișinău.

Vot participa actorii Diana Decuseară, Ghenadie Gâlcă, Iurie Focșa, Aliona Triboi, Oana Pellea, Mariana Mihuț, Maia Morgenstern, Horațiu Mălăele, soprana Teodora Gheorghiu, mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Daniel Magdal, baritonul Iordache Basalic. Va fi oferită proiecția a două filme care prezintă istoria Teatrului Național din Chișinău și istoria Operei Naționale București, instituții ajunse la centenar. Vor fi prezentate un recital de poezie Eminescu și un concert al Orchestrei Operei Naționale București. ArtSafari va prezenta o expoziție cu lucrări din opera lui Nicolae Tonitza și a lui Nicolae Grigorescu. Vor adresa un mesaj ministrul culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan și ministrul culturii din România, Lucian Romașcanu.

Lucian Romașcanu: „Avem o datorie sacră. Aceea de a ne onora personalitățile, operele de artă și patrimoniul național. Îi încurajez pe români, de la cei mai tineri până la cei mai vârstnici, să continue să își respecte istoria, identitatea națională și tradițiile, pentru că acestea reprezintă singura carte de vizită care nu își va pierde nicicând valoarea. La mulți ani!”

La nivel național, Ministerul Culturii finanțează 23 de proiecte și acțiuni culturale, prin programul de finanțare dedicat Zilei Culturii Naționale, pentru care, în anul 2022, a fost alocată suma de 500.000 lei.

Ateneul Român

Filarmonica George Enescu în concert extraordinar (15 ianuarie 2022, ora 18.30) – dirijor, Radu Popa; solist, Florian Mitrea; în program, Două dansuri românești de Theodor Rogalski, Concertul nr. 5, în mi bemol major, pentru pian și orchestră, op. 73, Imperialul de Ludwig van Beethoven, Suita Mihai Viteazul (selecțiuni) de Tiberiu Olah.
Semnificația educative-artistică a evenimentului este sintetizată de dirijorul Radu Popa: „Acest concert de Ziua Culturii Naționale înseamnă regăsirea culturii române în patrimoniul cultural universal prin alăturarea spiritelor lui Rogalski și Olah alături de cel al gigantului de la Bonn – Beethoven. Imperialul lui Beethoven, în contextul concertului nostru, este o ofrandă muzicală universală adusă domnitorului Mihai Viteazul, prezent prin muzica lui Tiberiu Olah, care pune în atenție încoronarea lui Mihai Viteazul și intrarea în Alba  Iulia”.

Muzeul Brăilei Carol I

Din programul bogat al zilei de 15 ianuarie, realizat de muzeul brăilean în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române București, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Inspectoratul Școlar Județean Brăila și Școala Populară de Arte și Meserii Vespasian Lungu Brăila, reținem:

– conferința înregistrată „Eminescu – omul cu însușiri”, susținută de dr. Viorel Mortu, reputat profesor de limba și literatura română

– dialogul „Lecția Eminescu”, pe teme eminesciene, cu participarea unor elevi și profesori de la școli gimnaziale și licee brăilene, dialog inițiat de asemenea de dr. Viorel Mortu

– expozițiile în format video „Ilustrații la poezia eminesciană”, cu desene din creația artistului plastic Petru Aurel Constantinescu, expoziție în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române București și „Cadre și file de carte –  o poveste”, expoziție realizată de Muzeul Național al Literaturii Române Iași.

Filarmonica Ion Dumitrescu Râmnicu Vâlcea

Evenimentul „Citadele culturale”, organizat de Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, Filarmonica Ion Dumitrescu și Asociația Pro Valores, sâmbătă 15 ianuarie 2022, ora 18, în sala Lahovari a filarmonicii. Într-o întâlnire sincretică, se vor îmbina creații românești din muzică, poezie și artă plastică oferite de actorul Adrian Titieni, profesor universitar, fost rector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L.Caragiale din București, de Duo Kitharsis – chitariștii Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan, laureați ai unor mari concursuri internaționale, de Corneliu Drăgan Târgoviște, considerat cel mai valoros pictor acuarelist al României, membru al Uniunii Artiștilor Plastici Vâlcea.

Programul cuprinde versuri de Mihai Eminescu, creații muzicale de Ciprian Porumbescu, Béla Bartók, Sabin Drăgoi, Carol Mikuli, Grigoraș Dinicu, Dinu Lipatti, Iosif Ivanovici.

Județul Prahova

Turneul „Citadele culturale”, organizat de Asociația Pro Valores, Ovalsart și primăriile orașelor Plopeni, Comarnic și Băicoi, poposește în perioada 14-15 ianuarie 2022 în județul Prahova: spectacole-eveniment la Casa de Cultură din Plopeni, vineri 14 ianuarie, ora 16; Muzeul Cinegetic de la Posada, sâmbătă 15 ianuarie, ora 11; Casa de Cultură din Băicoi, sâmbătă 15 ianuarie, ora 16.

Vor fi prezenți la întâlnirea cu publicul ansamblul Musica Viva, fondat în 2005 de pianista Andreea Butnaru (cadru didactic la Universitatea Națională de Muzică din București) și violoncelistul Florin Mitrea (solist instrumentist și șef de partidă în Orchestra Națională Radio); actorul Mihai Radu (discipol al profesoarei și actriței Rodica Mandache).

Muzica de Constantin Dimitrescu, Paul Constantinescu, George Stephănescu, Ciprian Porumbescu, Béla Bartók și Lucian Moraru se va îmbina cu versuri de Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Lucian Blaga, Tudor Arghezi. Vor expune pictură maestrul Marcel Bejgu și tânăra speranță Izabel Alexandra Terțea.

Distribuie acest articol!