14 SUSCasa Corpului Didactic „Grigore Tăbăcaru” Bacău a organizat a treia sesiune de formare din cadrul programului „Predarea Holocaustului în școlile din România”, avizat de Ministerul Educației, destinat profesorilor de istorie și științe sociale și coordonat de Gabriel Stan, directorul CCD Bacău.
Cursul s-a desfășurat sub genericul „Educație pentru viitor prin înțe­legerea trecutului.” De această dată, invitat special a fost prof. univ. dr. Alexandru Florian, directorul general al Institutului Național pentru Studierea Holo­caustului din România „Elie Wiesel”.
Acesta a prezentat re­zultatele unui sondaj de opinie, privitor la percepția societății românești față de minoritățile etnice, abor­dând tot­odată și aspecte re­fe­ritoare la: pre­darea Holocaustului în sistemul educațional preuniversitar de la noi, manifestări anti­semite pre­zente acum în spațiul public, recru­des­cența for­mațiunilor civice și politice de extremă dreaptă etc.
„Din nefericire, into­leranța, ura rasială, xeno­fobia și antisemitismul se manifestă încă în lume, dar și în România. De aceea, este necesar ca tânăra generație să fie educată în spiritul promovării toleranței și a bunei înțelegeri. Noi toți trebuie să depunem eforturi susținute în această direcție și să cunoaștem trecutul, adevărul istoric, pentru ca evenimente tragice, precum Holocaustul, să nu se mai repete”, a opinat Alexandru Florian.
Oaspetele are o bogată și înde­lungată experiență în acest do­meniu, dar și o reală recunoaștere inter­națio­nală, reprezentând România, ca membru al delegației permanente la IHRA (Inter­national Holocaust Remembrance Alliance). De remarcat este faptul că, de curând, profesorul Alexandru Florian a fost prezent la Berlin, unde, într-un cadru oficial, Ungaria a predat României preșe­denția IHRA.
La cursul organizat de CCD Bacău au fost invitați să participe și reprezentanți ai unor minorități etnice.
Așadar, președintele Comunității Evreilor din Bacău, ing. Izu Butnaru, a făcut o scurtă prezentare a evoluției comunității evre­iești în spațiul românesc, din perspectivă istorică, economică, socială, poli­tică, dar și a modului în care viața comunitară evre­iască s-a reflectat în cultura românească.
Este de notorietate faptul că, de-a lungul tim­pului, comunitatea mozaică din Bacău a avut o contri­buție importantă la moder­nizarea orașului de pe Bistrița.
Totodată, a luat cuvântul și liderul comunității rroma, ing. Florin Dura, ce a evocat suferințele membrilor etniei pe care o reprezintă, în acele vremuri tragice, dar și preocupările actuale ale Partidei Romilor „Pro – Europa” – sucursala județeană Bacău, al cărei președinte este, cu scopul ameliorării situației economice, educaționale și sociale a acestora.
Invitatul nostru, profesorul Alexandru Florian, a pus în dezba­terea cursanților, într-o manieră interactivă, câteva subiecte, care au făcut referire la combaterea discrimnării, promovarea respectului și a înțelegerii reciproce, dar și la universalitatea  umanismului.
Pe parcursul orelor de pregătire din cadrul acestui program de formare, accentul a fost orientat, cu preponderență pe dezbateri referitoare la una dintre cele mai mari tragedii ale umanității din secolul trecut, Holocaustul, fenomen care a afectat grav, din nefericire și societatea românească în timpul celui de al doilea război mondial.
 
Prof. Gabriel STAN,
directorul CCD Bacău
 

Distribuie acest articol!