Educație pentru siguranța la incendiu în clădiri

Problema siguranței la incendiu a clădirilor din sistemul educațional (școli, grădinițe etc.) e o temă care apare și dispare periodic, inclusiv în și din atenția autorităților, deși ar trebui să fie o temă de actualitate permanentă. Cu obiectivul educației în această direcție, o voce cu autoritate profesională și competență autorizată în domeniu, compania Rockwool România, lansează ca propunere instituirea unei zile naționale de conștientizare a securității la incendiu în clădiri.

Florin Popescu, Business Unit Director Rockwool Balkan, președintele Asociației pentru Protecția la Foc (AFP): „Prin instituirea unei zile naționale pentru conștientizarea pericolului la foc în clădiri, ne propunem să transmitem un mesaj clar către publicul larg: noile reglementări privind eficientizarea energetică a clădirilor vin și cu anumite riscuri, dacă ne uităm la statistici, cauzele incendiilor, modul în care au fost gestionate și pagubele produse. Este bine că avem politici publice pentru decarbonarea clădirilor, dar este important să ținem cont de riscuri și să luăm măsuri de prevenție atunci când le implementăm. Pentru că în zadar renovăm sau construim la standarde ZEB, reducând complet emisiile de combustibili fosili din clădiri, dacă există un risc de incendiu aici. Partea bună este că există măsuri de prevenție pentru a asigura securitatea la incendii în clădiri. Iar materialele incombustibile în soluțiile constructive pentru izolația fațadelor și a acoperișului sunt elemente cheie pentru a avea clădiri sigure și reziliente.”

Clădirile destinate învățământului sunt obiective de importanță majoră într-un asemenea context și mai ales în perioada actuală: există fonduri substanțiale alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), multe școli necesită intervenții serioase de refacere și protejare, de asemenea, s-au pus bazele construirii unor campusuri școlare fără precedent la noi. Atenția acordată materialelor pentru toate acestea este vitală în sensul propriu al exprimării.

Interlocutorul nostru atrage atenția asupra acestui aspect. Toate clădirile considerate (și chiar de-a dreptul) speciale necesită de-acum la construcție sau la renovare doar materiale incombustibile. Profesioniștii fabricii Rockwool România subliniază diferența dintre „ingnifugare” (citată des și acoperitor în divrse contexte, mai ales tragice) și „incombustibil”. Este diferența de la „până la urmă tot se aprinde” la „nu ia foc”. O dovedesc prezentările și explicațiile din lungul benzii de producție, demonstrațiile cu foc, apă, zgomot (abundente, persistente!) din standuri, explicațiile ex cathedra și, în același timp, accesibile. În aceeași sugestie didacticistă și totuși larg deschisă, Rockwool România a scos și o publicație de susținere a demersului pentru Ziua Siguranței la Incendiu, supraintitulată #ROCKWOOL #nuarde, realizare simpatică, ducând spre farmecul creației naive.

Material incombustibil, obligatoriu pentru clădirile de învățământ

Autoritățile locale, observă producătorii, au început să solicite tot mai mult materialul incombustibil – vata bazaltică – pentru clădiri destinate învățământului. Și tot producătorii explică în termeni de specialitate: „Vata bazaltică este „un material natural, reciclabil, versatil și reprezintă baza tuturor diviziilor noastre de business. Cu aproximativ 12.000 de colegi pasionați din 40 de țări și vânzări în peste 120 de țări, suntem lider mondial în produse din vată bazaltică, de la izolații pentru clădiri până la plafoane acustice, de la sisteme de placări exterioare până la soluții horticole, de la fibre speciale destinate diferitor industrii până la izolații pentru instalații industriale și industria navală”.

În același context educațional și profesional, specialiștii evidențiază fondurile consistente alocate renovării (prin PNRR și nu numai) și revizuirea reglementărilor, odată cu imperativul cunoașterii și respectării lor: „Normativul P118 privind securitatea la incendii în clădiri a fost avizat de IGSU și se află în prezent la Comisia Europeană pentru notificare și face obligatorie utilizarea materialelor incombustibile din euroclasa A1 sau A2-s1,d0 pentru izolația termică a clădirilor multietajate, spitalelor și școlilor.”

Detalii: https://www.rockwool.com/ro/sfaturi/foto-voltaic/ 

Distribuie acest articol!