Peste 250 de elevi de gimnaziu și de liceu, împreună cu 18 profesori coordonatori, din șase unități de învățământ din Buftea, au desfășurat activități de tip learning by doing în proiectul educațional Resursele viitorului. Proiectul a fost derulat de Junior Achievement (JA) România în perioada octombrie 2020-martie 2021, este susținut prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunități, lansat împreună cu Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR, finanțat de Lidl România și implementat la Buftea prin Fundația Comunitară București.
Acțiunile proiectului au avut ca obiectiv educația pentru atitudine responsabilă față de mediul înconjurător, și formarea spiritului de inițiativă și a comportamentului civic în comunitate. S-au desfășurat activități practice și webinarii tematice privitoare la mediu, economie circulară, implicare în comunitate. Elevii au avut acces gratuit la resursele interactive de învățare din platforma JA.
Peste 70 de elevi au lucrat în echipă în cadrul workshopului online interactiv Digital Innovation Camp. Cu sprijinul experților/specialiștilor voluntari, au identificat soluții practice pentru probleme reale de la nivelul comunității, cum sunt gradul de poluare a aerului, nevoia de curățenie în spațiile publice, colectarea deșeurilor, amenajarea spațiilor verzi, soluții ecologice de transport, filtrarea aerului, folosirea unor tehnologii nepoluante, campanii de informare și conștientizare, activități de voluntariat etc. Unitățile de învățământ participante în proiect au beneficiat de dotare cu echipamente specifice de evaluare a calității aerului, urmând a fi analizat astfel impactul activităților umane asupra mediului.
Comportamente responsabile față de consum
Alice Duțu, director de programe la Junior Achievement România, apreciază că „este foarte important ca viitoarele generații educate să dezvolte comportamente responsabile față de consum, mediu și comunitate, și să înțeleagă modalitățile practice de folosire responsabilă a resurselor, devenind astfel ambasadori ai schimbării în acest domeniu. Proiectul contribuie la formarea unei conștiințe ecologice, a competențelor și atitudinilor pentru o mai bună utilizare a resurselor din comunitatea din Buftea, prin însușirea unor noțiuni care pot fi aplicate ușor în cadrul școlii, pentru spațiile publice, reciclarea deșeurilor sau păstrarea calității aerului; elevii devin astfel ambasadori ai schimbărilor pozitive legate de mediu în școală și în comunitate”.
Profesorii au apreciat activitățile proiectului „pentru că permit dezvoltarea cunoștințelor despre resurse și mediu într-un mod interactiv, stimulează analiza și gândirea critică a elevilor și îi motivează să vină cu soluții practice pentru comunitate și să educe, la rândul lor, membrii acestor comunități, pentru un comportament responsabil față de mediu”.
Compania Lidl, parte a grupului Schwarz, acționează sustenabil în toate domeniile de activitate, preocupată de calitate și de asigurarea unui viitor mai bun pentru societate și mediu. Compania se implică activ în soluționarea nevoilor din comunitățile din care face parte, concentrându-se pe 5 piloni de activitate: sortimentul de produse, mediul, societatea, angajații și partenerii de afaceri.
Junior Achievement România s-a impus de-a lungul anilor ca organizație nonprofit de educație antreprenorială, economică, financiară și STEM, de orientare profesională, sănătate și dezvoltare a abilităților pentru viață.