Educație medicală preventivă în pragul sezonului estival

Apropierea vacanței de vară reactualizează nevoia de educație, prevenție și informare în tematica medicală de sezon. „Kilometrajul UV” – de la razele ultraviolete – se intitulează ediția din acest an a campaniei Euromelanoma, derulate în țara noastră de către Societatea Română de Dermatologie (SRD), cu sloganul „Riscul de cancer cutanat: nu este vorba de ani, ci de kilometrajul UV”.

În același context, Societatea Română de Dermatologie și-a anunțat prezența, alături de Societatea Română de Endocrinologie, la evenimentul inițiat și coordonat de Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București  „Asumă-ți să fii sănătos! – Litoral 2022”, care se va derula în perioada 14-21 august, în stațiunile Costinești, Neptun, Saturn, Mangalia și Vama Veche. Este a doua participare a SRD la astfel de activități cu scop educativ și informativ.
Prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF Carol Davila din București: „Rezultatele obținute anul trecut în cadrul campaniei de prevenție derulată pe litoralul Mării Negre de către Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila în parteneriat cu cele două societăți, de dermatologie și de endocrinologie, ne obligă într-un fel să dăm continuitate acestei inițiative pentru că dorința turiștilor de a beneficia de consultări medicale gratuite s-a dovedit a fi una considerabilă, în cele cinci zile de screening înregistrându-se peste 2.000 de consultații în ambele specialități medicale, ceea ce ne conferă perspectiva unei noi campanii de prevenție de succes.”
Dr. Alin Nicolescu, secretar general al SRD, subliniază că succesul campaniei „Asumă-ți să fii sănătos! – Litoral 2021” a demonstrat încă odată că „rolul medicinei de prevenție este unul fundamental pentru integritatea sănătății fiecăruia dintre noi și mai mult de-atât, că alegerea oamenilor de a conștientiza importanța prevenției nu este doar una pur teoretică, ci și practică, chiar și atunci când se află în perioada concediilor de odihnă ceea ce este extrem de îmbucurător pentru noi cei implicați în derularea actului medical, iar în eficiența dovedită a campaniei precedente putem adăuga și faptul că anumiți turiști consultați pe litoral au necesitat ulterior investigații mai ample în clinici de specialitate, dar extrem de utile în prevenirea unor afecțiuni ce ar fi putut deveni grave”.

Atenție la soarele vacanței și nu numai!

În perspectiva din ce în ce mai apropiată a vacanței pe Litoral și nu numai, precum și cu expertiza profesională din activitatea academică, didactică și practică, specialiștii angrenați în campania Euromelanoma evidențiază principalii factori considerați de risc înalt de către dermatologi în dezvoltarea cancerului cutanat:
– utilizarea de solare
– expunere frecventă intenționat la soare
– expunere în timpul activităților profesionale la soare
– expunere recreațională la soare (de exemplu sport sau grădinărit)
– istoric familial de melanom
Accentuând că „alunițele atipice NU sunt melanom”, dermatologii semnalează că „alunițele atipice se pot forma oriunde pe corp, inclusiv pe scalp, sâni sau picioare, dar apar adesea în zonele care au fost expuse frecvent la soare. Deși nu toate alunițele atipice sunt alunițe precanceroase, pot deveni alunițe canceroase sau melanoma”.

Prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu, UMF Carol Davila din București, președintele SRD: „Tratamentul în melanomul cutanat s-a schimbat radical începând cu 2019 și în țara noastră, intrând linii noi de tratament cum este cea imunologică și cea targhetată după mutația genetică. De la tratamentul acordat inițial doar stadiilor de boală metastatică, în prezent tratamentele se fac și în stadiul III de boală. Studiile în desfășurare arată că în viitorul apropiat vom acorda tratament și pacienților cu stadiul II de boală, adică melanom nemetastazat.”

Dr. Alin Nicolescu, secretarul general al SRD: „A fost dezvoltat Algoritmul pacientului cu melanom pe care vrem să îl propunem colegilor oncologi și autorităților. Pentru a diagnostica tumorilor cutanate nu este suficient să evaluezi originea tumorilor prin biopsie ci trebuie să le diferențiezi de alte leziuni cutanate, să le cunoști evoluția și tratamentele unanim acceptate în funcție de stadiul de boală. De aceea, nu este niciun specialist mai îndreptățit să se ocupe de problemele pielii de la debut până la faza de tratament decât dermatologul.”

Evenimente educative, sportive, științifice, sociale

Calendarul evenimentelor înscrise în ediția 2022 a campaniei Euromelanoma, organizate prin SRD, cuprinde:

  • 12 mai-29 iulie – Consulturi în principalele centre dermatologice din țară (Cluj, Brașov, Craiova, Constanța, Sibiu, Târgu Mureș, Iași, Sibiu, Oradea, București, la Spitalul Clinic Colentina, Spitalul Elias, Spitalul Victor Babeș, Spitalul Militar)
  • 14 mai – Maratonul Subcarpați Trail Run, ediția a III-a, Cocorăștii Mislii, Prahova
  • 14 iulie – Maratonul MTB Teleferic Challenge, ediția a V-a, Poiana Brașov (Parte a RoadGrandtour)
  • 14-21 august – „Asumă-ți să fii sănătos! – Litoral 2022”, Vama Veche, Mangalia, Saturn, Neptun, Costinești, în parteneriat cu UMF Carol Davila din București și SRE
  • 4 septembrie – Roșia Montana Marathon

Distribuie acest articol!