14 jos-1Susținătoare a valorilor naționale perpetuate prin veacuri și a performanței românești actuale, Fundația Dignitas, împreună cu Asociația Henri Coandă și revista Știință & Tehnică – toți, parteneri în Grupul de Inițiativă Civică (Grupul Coandă) –, a lansat Apelul Național către instituțiile publice ale statului, investitorii români, întreaga societate civilă și mass-media în vederea înființării Casei Memoriale Coandă. Gestul în sine și întregul demers proiectat au o încărcătură educativă deosebită.
Obiectivul de bază al Apelului este „ca întreg patrimoniul cultural mobil Coandă existent în România să fie oferit publicului pentru a fi cunoscut și valorificat corespunzător prin comasarea lui în Casa Coandă, din București, sub o structură juridică unitară, capabilă să-l organizeze și să-l valorifice cultural, științific, educațional și turistic, asigurându-i protecția și dezvoltarea”. Inițiatorii cheamă la dialog „toate instituțiile publice care dețin un patrimoniu cultural Coandă: Academia Română, Ministerul Culturii, Ministerul Apărării Naționale și Muzeul Național de Istorie a României”.
Cu o evidentă funcție în ceea ce privește edu­carea și formarea tinerilor prin acces direct la docu­mente și creații, generatoare inclusiv de noi cer­cetări, „Casa Memorială Coandă este concepută a fi o structură culturală, științifică, educațională și turistică deopotrivă, care folosește tehnologie inter­activă și inovativă, fiind capabilă să se autofinan­țeze, organizată astfel încât să reprezinte o ade­vărată fereastră către viitor, având o ținută demnă, veselă și prietenoasă”.
Potrivit autorilor Apelului, „costurile necesare restaurării imobilului sunt estimate la un milion de euro, iar cele pentru organizarea expozițională se ridică la 500 de mii de euro, întreaga structură având nevoie pentru a funcționa de aproape 25 de mii de euro lunar”.

Argumentele economice, educaționale și știin­țifice sunt întărite prin repere temporale: „Ani­versările a 150 de ani de existență a Academiei Române, a 130 de ani de la nașterea lui Henri Coandă și a 120 de ani de la înființarea Serviciului Maritim Român, al cărui fondator a fost amiralul Iancu Coandă, vor putea fi astfel respectate mai mult având Casa Memorială Coandă deschisă pentru publicul român și străin”.
Adresarea proiectatului obiectiv este orientată preponderent către tineretul studios: „În actualul context internațional, prin care tendința de mon­diali­zare se suprapune discret peste situația politică și socială a României, considerăm că a venit timpul în care fiecare reper moral trebuie să fie folosit corect pentru a servi ca model tinerelor generații, spre a le călăuzi calea spre lumină, cunoaștere și dezvoltare armonioasă. Pentru viitorul sănătos și trainic al acestei țări, îl propunem pe Henri Coandă să fie un model de urmat pentru tinerii din România și un vector de imagine pentru România în lume”. (F.A.)

Așteptăm la redacție materiale (educație, didactică, pedagogie, reformă, cultură, societate, opinii etc.) pentru a le publica în revista tipărită și pe site-ul revistei “Tribuna învățământului”.

Distribuie acest articol!