Peste 740.000 de copii, adolescenți, tineri și adulți sunt absolvenți ai Școlii de Bani organizate de BCR, cel mai amplu program de educație financiară din România, lansat în 2016. Peste 95.000 de persoane au trecut prin cursurile Școala de Bani în primul semestru al acestui an. Informația face parte din bilanțul comunicat de Grupului Banca Comercială Română (BCR) pentru S1 2024. Din capitolul referitor la „Educație și prevenție financiară pentru tot ciclul de viață” mai reținem:
– 1,35 milioane de persoane au trecut prin programele de educație financiară ale BCR – Școala de Bani și Coaching Financiar
– 606.000 persoane au beneficiat de un plan financiar personalizat prin Coaching Financiar, dintre care peste 232.000 doar în S1 2024. Cei care accesează o sesiune de consiliere financiară își schimbă comportamentul de economisire și învață să se protejeze pentru situații neprevăzute. În prima jumătate a anului, 55% dintre clienții care au beneficiat de coaching și-au stabilit ca obiectiv construirea unui fond de urgență. În plus, la nivel de bancă, 26% dintre cei care au deschis un cont de economii și 40% dintre cei care au accesat o pensie privată au participat la o sesiune de Coaching Financiar înainte de a lua aceste decizii.
– eforturile de educație financiară sunt susținute atât de colegii din unitățile BCR, dar și prin introducerea de noi funcționalități în George, așa cum sunt FinCoach, Spotlights și RoundUp. Acestea permit o analiză și un control mai bun al vieții financiare, ajută în construcția unui fond de rezervă și antrenează obiceiurile financiare sănătoase. Mai mult decât atât, utilizatorii George primesc lunar peste 3 milioane de sfaturi de educație financiară, prin George Tips, funcționalitatea care oferă informații personalizate pe baza comportamentului tranzacțional.
– a continuat campania „Bună Ziua, Schimbare!”, caracterizată ca „demersul de accelerare a gradului de bancarizare și incluziune financiară, prin unitatea mobilă BCR. Pe parcursul acestui an, unitatea mobilă a făcut peste 1.600 de kilometri și a ajuns în cinci localități din România (Poienile de Sub Munte din județul Maramureș, Crasna din județul Sălaj, Pâncota din județul Arad, Tășnad în județul Satu Mare și Vorona în județul Suceava), pentru a oferi locuitorilor acces la servicii și produse bancare, dar și la ateliere de educație financiară.”
Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română: „Produsele și serviciile pe care le dezvoltăm pornesc de la valoarea adăugată pe care o aduc clienților, dar și de la impact în comunitate și efect de multiplicare. Primele șase luni ale anului au adus o creștere de peste 90% a celor care au beneficiat de un training Școala de Bani sau de o sesiune de Coaching Financiar. E un lucru care ne bucură, pentru că am ajuns la peste 1,35 milioane de români prin programele BCR de educație financiară. Și mai important, însă, este că transferăm această experiență către utilizatorii George, prin noi funcționalități ce susțin alegerile financiare inteligente și analiza personalizată a bugetului.
În interacțiunea cu mediul de afaceri, abordăm planificarea financiară prin prisma tranziției către economia verde și digitală, dar și a programelor de finanțare disponibile. Am lansat George SmartEU, un instrument prin care oferim antreprenorilor acces în timp real la date relevante, astfel încât să poată crea business și impact la scară. Împreună cu investițiile în oameni și educație, aceasta sunt oportunitățile reale pe care le avem pentru a genera prosperitate pe termen lung în România.”
În ansamblu, „portofoliul total de credite nete acordate clienților de Banca Comercială Română (Grupul BCR) a crescut cu 14,6% pe an la 30 iunie 2024”.
De asemenea, BCR anunță că „a înregistrat un profit net de 1.314 milioane de lei (264 milioane de euro) în S1 2024, în creștere cu 18,3% față de 1.111 milioane de lei (225 milioane de euro) în S1 2023, datorită unei performanțe operaționale îmbunătățite, susținută de un volum mai mare de afaceri cu clienții”.
Detalii: despre educația financiară în Tribuna învățământului, forma print, nr. 47-48, noiembrie-decembrie 2023, în cuprinsul articolului „La școală, din carte și din practică. La orice vârstă, meseria se învață, nu se fură”, pp. 16-19; nr. 53-54, mai-iunie 2024, pp. 22-25, articolul „Anul 2024, anul educației financiare în România”