Educație financiară în bibliotecăUn program educațional ieșit bine de tot din rutina unor astfel de întreprinderi a vizat educația financiară adresată copiilor și adulților din mediul rural și mic urban, program derulat de BCR, prin Școala de Bani, în colaborare cu Fundația Progress în perioada iulie 2023-martie 2024, ale cărui rezultate au fost prezentate în contextul ediției a treia a EduFinFest, de Ziua Națională a Educației Financiare, 11 aprilie: „Școala de Bani din Bibliotecă (SBB)”, prin care beneficiarii, copii de 10-16 ani și adulți, să fie ajutați „în managementul propriilor finanțe și dezvoltarea competențelor digitale pentru folosirea serviciilor bancare online”.

După cum anunță inițiatorii, „90 de bibliotecare din mediul rural au fost formate, cu sprijinul BCR, pentru a deveni traineri de educație financiară în comunitățile lor. Bibliotecarele participante au primit instruire și sprijin pentru a putea oferi comunităților rurale informații și sfaturi utile privind gestionarea finanțelor personale, economisirea, investițiile și utilizarea serviciilor bancare online”. Mai departe, aproximativ 4300 de copii și de adulții au învățat noțiuni de educație financiară.

Programul a fost însoțit de un studiu realizat de Fundația Progress în 90 de biblioteci publice rurale și mic urbane din 33 de județe, în perioada noiembrie 2023-aprilie 2024. Dintre concluziile studiului, reținem, așa cum au fost comunicate de organizatori: „Peste 4.300 de participanți, atât copii cât și adulți, au înregistrat o îmbunătățire semnificativă a cunoștințelor financiare în urma cursurilor din cadrul proiectului. Au participat copii între 10 și 16 ani și adulți care au învățat noțiuni din cursul dezvoltat de BCR prin Școala de Bani. Atât copiii, cât și adulții și-au îmbunătățit semnificativ cunoștințele financiare după participarea la cursuri. Aceștia au dobândit mai multe cunoștințe la finalul cursului, îl percep ca fiind util și le crește încrederea în capacitatea lor de a lua decizii financiare mai bune.”

Adulții au învățat „noțiuni din 2 cursuri ale Școlii de Bani: Relația mea cu banii și Echilibrat la cumpărături; cum să-și creeze cont pe ghiseul.ro; care sunt pericolele online: tentative de fraudă electronică, site-uri false, metoda accidentul și furtul de identitate online”.

Copiii au învățat „noțiuni din cursul Inteligența financiară pentru copii, dezvoltat de BCR prin Școala de Bani”.

Claudiu Gherman, manager de proiect, Fundația Progress: „Munca bibliotecarilor în comunitățile rurale și implicarea acestora în facilitarea serviciilor de educație financiară își arată rezultatele. Proiectul nostru și impactul său, dovedite de prezentul raport de cercetare confirmă și utilitatea și încrederea în viitoarele decizii financiare, pe care le vor lua participanții. Ne arată și o creștere a gradului de conștientizare a situației lor financiare. Susținerea noastră trebuie continuată și extinsă, pentru ca un număr cât mai mare de români, mai ales cei din mediile vulnerabile, să devină mai eficienți, protejați și alfabetizați digitali în interacțiunile lor financiare.”

Ionuț Stanimir, director de marketing și comunicare la BCR: „Inteligența financiară se învață. Știm că avem nevoie de educație financiară, și tocmai de aceea, prin Școala de Bani, încercăm de mai bine de 8 ani să ajutăm România să aibă o relație mai bună cu banii, pentru a ne atinge adevăratul potential ca țară. De la acest gând am pornit și când am dat startul proiectelor de educație financiară, indiferent că vorbim despre proiecte dezvoltate de noi sau prin parteneriate. Suntem mândri să susținem programul Școala de Bani din Bibliotecă și să ajungem cu educația financiară în zonele rurale și mic urbane din România, unde putem construi, în primul rând, capital de încredere. Parteneriatele strategice de acest gen sunt foarte importante pentru a duce mai departe misiunea noastră de a educa financiar cât mai mulți români și de a-i ajuta să facă alegeri financiare bune, pentru ei și cei dragi din jurul lor.”

Detalii: www.progresfoundation.ro

www.scoaladebani.ro

Distribuie acest articol!