Săptămâna trecută s-a desfășurat, la București, cea de a IV-a ediție a Galei Merito, un proiect RBL (Romania Business Leaders), prin care este premiată excelența în actul educațional. Zece profesori, un educator şi un director din învăţământul preuniversitar au urcat, la ediția de anul acesta, pe scenă pentru a-și ridica distincțiile binemeritate.

Este vorba despre: Ioana Steluța Manea, profesoară de matematică, Liceul Teoretic Emil Racoviță, Techirghiol, Bogdan Rațiu, profesor de limba și literatura română, Liceul Teoretic Bolyai Farkas, Târgu Mureș, Elisabeta Păcuraru, învățătoare, Școala Gimnazială Eșelnița, județul Mehedinți, Tatiana Cauni, profesoară de limba și literatura română și coordonatoarea trupei de teatru Masca, Liceul Teoretic Emil Racoviță, Baia Mare, Dan Voiculescu, profesor de fizică, Colegiul Național Costache Negri, Galați, Andrada Mazilu (Sorca), învățătoare, Liceul Teoretic Nikolaus Lenau, Timișoara, Coziana Zaharia, învățătoare, Școala Gimnazială Ionel Teodoreanu, București, Alina Hoară, învățătoare, Liceul de Artă, Sibiu, Anca Evelina Cîrligeanu, profesoară de limba şi literatura română, Colegiul Național Mircea cel Bătrân, Constanţa, Adina Jurcă, educatoare, Grădinița Liviu Rebreanu, Miercurea-Ciuc, Mircea Nistor, profesor de fizică și robotică, Liceul Teoretic Traian Lalescu, Hunedoara și Antoneta Împușcatu, directoare, Școala Gimnazială Ion Creangă, sat I.C. Brătianu, jud. Tulcea – primul director MERITO. Așadar, excelență în educație, la toate nivurile din preuniversitar – preprimar, gimnazial și liceal. Acest lucru ne dă speranțe, pentru că dovedește că valoarea și abnegația există, chiar și în lipsa unui sistem educațional decent.   

Acest lucru a ținut să-l sublinieze și președintele Klaus Iohannis. Prezent la eveniment, șeful statului a spus că Gala Merito demonstrează că „societatea oferă recunoaștere profesorilor cu merite deosebite“, în condițiile în care statul, puterea nu sunt în stare să o facă.

„Este important ca statul să nu pună piedici mediului de afaceri atunci când acesta vrea să se implice în educație“

În discursul său, președintele Klaus Iohannis a ținut să se adreseze, în egală măsură, membrilor mediului de afaceri din România, felicitându-i pe aceștia pentru implicare și pentru interesul din ce în ce mai crescut pentru educație, pentru școală. „Faptul că avem astăzi, aici, mulți oameni de afaceri implicați în proiecte educaționale ne arată că există deschidere din partea sectorului privat pentru cooperarea cu sistemul educațional public din țara noastră. O colaborare care nu poate fi decât de bun augur, mai ales atunci când contribuie la încurajarea exemplelor de bună practică, a cadrelor didactice care promovează educația de calitate, a managementului proactiv în școli sau a utilizării de echipamente moderne“. Este important ca statul să nu pună piedici mediului de afaceri atunci când acesta vrea să se implice în educație. „Sectorul privat, atât de defăimat mai nou de unii politicieni, merită apreciat pentru angajamentul de a fi tot mai prezent în viața comunității și de a suplini nevoi pe care actuala guvernare, pur și simplu, le ignoră“, a afirmat Klaus Iohannis. Investițiile în domeniul educațional ar trebui să fie încurajate și nu doar sub forma unor sponsorizări pentru dotări, ci și ca parte a unor intervenții mai sistemice. Apoi, referindu-se la proiectul național demarat anul trecut, președintele a subliniat: „Eu cred cu tărie că «România Educată» va deveni realitate atunci când va exista o colaborare reală a mediului competitiv de business cu statul pentru o educație incluzivă de foarte bună calitate. Prin Proiectul «România Educată», mi-am propus să atrag întreaga societate în cea mai amplă dezbatere pe tema educației. Sper ca dumneavoastră, în calitate de agenți ai schimbării în educație, să fiți parte activă și implicată a acestei dezbateri“.

Profesorii trebuie tratați ca parteneri-cheie și nu ca actori pasivi, supuși dispozițiilor sau deciziilor statului de la nivel central

Referindu-se la necesitățile profesionale și la situația actuală a cadrelor didactice, Klaus Iohannis a spus că aceștia au nevoie mai mult ca oricând de susținere, atât din partea sectorului privat, cât și din cea a statului, pentru a ridica actul educațional, calitatea educației livrate benficiarilor direcți, elevii: „Dascălii au nevoie de acces ușor la specializări suplimentare și de diversificarea rolurilor pe care le pot adopta în școli“. Dar, în același timp, a ținut Iohannis să spună, referindu-se la calitatea actului educațional din sistemul de educație românesc, „cei care au performanțe trebuie să fie răsplătiți, iar cei care nu fac cinste acestei profesii să părăsească sistemul de educație“. Astfel, șeful statului a subliniat că, în orice discuție despre îmbunătățirea calității procesului educațional, profesorii trebuie tratați ca „parteneri-cheie și nu ca actori pasivi, supuși dispozițiilor sau deciziilor statului de la nivel central“.

„Dumneavoastră sunteți acei dascăli care nu ați așteptat reformele venite din parlament sau de la minister, ci ați venit cu soluții și proiecte proprii, și ați reușit. Vă felicit pentru această implicare și vă urez să continuați să luptați pentru ca fiecare copil din România să aibă o șansă la un viitor mai bun, fiindcă, în definitiv, pentru asta trăiește dascălul, să educe elevul, tânărul, studentul, în așa fel încât el să aibă succes în viața de tânăr și, apoi, în toată viața de membru responsabil al societății“.

„Ne confruntăm cu provocări severe, care riscă să afecteze însuși fundamentul democratic al României“

În discursul său, Klaus Iohannis a ținut însă să tragă și un semnal de alarmă. Referindu-se la situația politică din țară, acesta a atras atenția că tocmai eșecul educației din ultimii 30 de ani, ratarea startului într-o reformă reală imediat după 1989 stau la baza situației fără precedent în care a ajuns țara noastră: „În anul în care se premiază cea de-a patra generație de profesori MERITO, ne confruntăm cu provocări severe, care riscă să afecteze însuși fundamentul democratic al României. Multe dintre aceste provocări, care ajung să pună în discuție chiar și parcursul european al țării noastre, au rezultat inclusiv din neglijarea, decenii la rând, a educației românești. După 30 de ani care s-au scurs de la evenimentele din decembrie 1989 și după un secol de unitate națională, românii au dreptul și își doresc un stat de drept funcțional și o economie dezvoltată“, a mai spus șeful statutului, referindu-se, evident, la derapajele săvârșite în ultimul timp de actuala coaliție e guvernare.

„«România Educată» este proiectul generațiilor viitoare“

Președintele Iohannis nu participă pentru prima dată la Gala Merito, iar discrusul de săptămâna trecută nu este primul pe tema educației, nici semnalul de alarmă pe care l-a tras nu este o premieră. De la preluarea mandatului de președinte, Klaus Iohannis, el însuși cadru didactic, s-a referit, în mai multe rânduri, la situația jalnică în care a ajuns sistemul de învățământ din țara noastră și la efectele deosebit de grave pe care le pot avea anumite politici educaționale, greșeli, bâlbe și imixtiuni din zona politicului asupra generațiilor viitoare. De altfel, Klaus Iohannis este inițiatorul Proiectului „România Educată“, care, spunea acesta, își propune să fiepunctul de pornire pentru tot ceea ce ar trebui să însemne un proiect de țară autentic. „«România Educată» este proiectul generațiilor viitoare, fundamentul pe care să putem construi România următorilor 100 de ani. Un proiect de o asemenea importanță pentru destinul unei națiuni trebuie să fie deschis către toți cei care vor să contribuie, cu responsabilitate, pentru a face posibilă punerea lui în practică.

Distribuie acest articol!