Tinerii participanți la studiul sociologic „Tinerii din România în anul 2024“, realizat de inițiativa Tinerii Votează și de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie, indică în cea mai pare proporție educație și piața muncii ca principali factori de îngrijorare cu privire la situația lor în România: lipsa oportunităților pe piața muncii, indicată în primul rând de 15% dintre respondenți, calitatea slabă a educației, indicată în proporție de 14%; de asemenea, sunt indicate viciile (consumul de droguri, de alcool) – 13% și inflația/nivelul de trai/neajunsurile financiare – 13%.
Studiul a avut ca obiect subiecte precum: Câtă încredere au tinerii români în Parlament și în partidele politice? Cum văd tinerii viitorul României? După ce se orientează tinerii atunci când merg la vot? Care sunt principalele îngrijorări ale tinerilor din România?
Dintre rezultatele studiului, este de reținut, între altele, că încrederea tinerilor în stat și în instituțiile acestuia este scăzută. Cea mai mare încredere, tinerii o exprimă față de mediul universitar, creditat cu multă și foarte multă încredere de 56% dintre subiecți. Urmeată, ca încredere din partea tinerilor, Uniunea Europeană (51%), armata (50%), NATO (50%), biserica (47%), ONG-urile (46%), marile companii din sectorul privat (42%), serviciile secrete (42%), poliția (41%). Cea mai mică încredere este exprimată față de presă (14%), președintele României (11%), Guvernul României (9%), Parlamentul României (9%), partidele (4%).
În an electoral fiind, tinerii care au votat la alegerile anterioare, din 2020, declară în proporție de 65% că vor exprima o opțiune diferită de cea de acum patru ani.
Cei mai mulți dintre subiecții sondajului declară că au încredere în democrația din România în mica măsură (39%) și în foarte mica măsură (37%).
Cei mai mulți participanți la alegerile din acest an se prefigurează a fi la alegerile prezidențiale, 63% dintre respondenți declarând că vor merge la acest alegeri cu siguranță. Cei mai mulți dintre cei chestionați răspund că vor avea în vedere la vot, în primul rând, alegerea răului celui mai mic (pondere 41%).
Sondajul a fost aplicat pe un eșantion de 800 de respondenți cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani; tipul eșantionului: simplu, aleatoriu, reprezentativ la nivel national; reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ±3,5%; perioada realizării anchetei: 9-14 martie 2024; metoda: datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing); beneficiar: studiul a fost realizat pro bono, în beneficiul Centrului AGORA pentru Democrație și al inițiativei Tinerii Votează, ca parte a programului de responsabilitate socială dezvoltat de IRES.
Tinerii Votează este definite ca „o inițiativă independentă, neguvernamentală și nepartizană de încurajare a participării la vot a tinerilor, promovată de către Centrul Agora pentru Democrație, Centrul pentru Democrație și Bună Guvernare (Politică la minut), Uniunea Studenților din România, Liga Studenților Români din Străinătate, Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România, Asociația Tineretul ONU din România, Asociația GEYC – Group of European Youth for Change și asociațiile de elevi din România”.