Educația în bucătărie

Educația în bucătărie

1 din 4 copii în România este suprapoderal sau obez; doar 40% dintre români mănâncă legume și fructe în fiecare zi, spune Eurostat. Alimentația incorectă ține de lipsa educației. Educația se face (și) în bucătărie, și la mesele în familie, spun și demonstrează cei care se pricep, având școală și meserie pentru așa ceva.

Chef Ștefan Popescu, membru al Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism, face educație printr-un master class în care demonstrează importanța implicării copiilor în pregătirea mesei încă de la vârste mici: „Rețetele pe care le realizăm împreună cu cei mici trebuie să fie potrivite pentru categoria lor de vârstă, trebuie să le oferim copiilor o alternativă sănătoasă, este indicat să gătim rețete de sezon, în care să folosim ingrediente locale, accesibile. Ideal este să avem o carte de bucate sau o rețetă care descrie fiecare pas și să le dăm posibilitatea copiilor să miroasă și să guste ingredientele pentru a se împrieteni cu ele. Nu în ultimul rând, implicați-vă copiii în procesul de curățare după ce ați pregătit masa!”.

Diana Lupu, psiholog: Implicarea copiilor în pregătirea mesei este o adevărată aventură pentru cei mici, dar și pentru părinți. De cele mai multe ori adulții devin reticenți atunci când vine vorba de această activitate extrem de benefică în dezvoltarea abilităților copiilor, deoarece se gândesc în primul rând la dezordinea cu care se poate încheia această activitate. Lăsând la o parte acest aspect, implicarea copiilor într-o astfel de activitatate vine cu o mulțime de beneficii: întărește relația și comunicarea dintre părinte și copil, flexibilizează reticențele părinților, contribuie la dezvoltarea abilităților motorii de coordonare între ochi și mâini, abilități cognitive (rezolvarea unor probleme, găsirea de soluții, așteptare, urmărirea unor indicații) și dezvoltarea limbajului“.

Nicoleta Tupiță, Nutrition Health and Wellness Manager, în cadrul Nestlé România: „Nestlé își dorește să inspire zi de zi părinții și copiii să facă alegeri sănătoase și să adopte un stil de viață activ și echilibrat, în special din punct de vedere nutrițional. Prin intermediul programului nostru global, Nestlé for Healthier Kids, ne dorim să ajutăm peste 50 de milioane de copii să ducă vieți mai sănătoase, până în 2030. Programele educaționale la care suntem inițiatori și parteneri vin în completarea unui proces continuu de cercetare și dezvoltare, prin care ne dorim să oferim oamenilor din întreaga lume alternative sănătoase pentru produsele lor favorite, pentru toate etapele vieții lor”.

Îmbinând educația cu cercetarea pentru o alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos, Nestlé a creat programul „Nestlé for Healthier Kids”. Concretizarea în România se realizează prin parteneriatele cu mișcarea națională „Și eu trăiesc sănătos – SETS”, inițiată de Fundația Prais și cu programul „Traista cu sănătate”, inițiat de prof. dr. Veronica Mocanu.