Educaţia financiară, introdusă în şcoli

BCR şi Ministerul Educaţiei sunt autorii proiectului pentru introducerea educaţiei financiare, ca materie școlară. Ideea a venit în contextul în care suntem pe ultimul loc în clasamentul Uniunii Europene la acest capitol.

Ministerul Educaţiei a lansat un program prin care elevii de gimnaziu şi de liceu să beneficieze de educaţie financiară. Acesta a fost realizat în parteneriat cu BCR, încă de la începutul anului 2021 şi presupune introducerea informaţiilor utile şi practice din sfera financiară în curricula de studiu.

Subiectele care ţin de educaţia financiară au fost introduse în cadrul materiilor, printre care se numără limba română, matematică, limba engleză, educaţia socială, geografie, ştiinţe sociale, istorie şi constau în fişe educaţionale pe care profesori le pot descărca gratuit de pe platforma scoaladebani.ro. Sunt între şase şi nouă fişe pentru fiecare materie amintită, în funcţie de ciclul de învăţământ. Acestea au fost elaborate de 25 de cadre didactice din Iaşi care și-au manifestat dorința de a participa la proiect.

,,Ne-am dori ca, prin acest proiect pilot, cadrele didactice din toată țara să aibă ocazia să le ofere elevilor materiale educative interesante, care să-i ajute să integreze noțiuni de educație financiară în materiile pe care le studiază în mod tradițional. Pentru elevi va fi important, pe de o parte, să vadă cum diferite materii se întrepătrund și că nu sunt fără legătură între ele, cum poate au crezut, iar pe de altă parte, vor conștientiza că educația financiară se regăsește în aspecte multiple ale vieții, vor înțelege aplicabilitatea ei în practică.”, se precizează pe site-ul oficial al proiectului.

Introducerea acestei materii educative interdisciplinare în şcoli este binevenită, mai ales în contextul în care România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte educaţia financiară. Tinerii ar trebui formaţi în acest sens încă de la vârste fragede pentru a şti cum să-și organizeze un buget, cheltuielile, economiile şi multe alte elemente ale vieţii de adult.

Distribuie acest articol!