Elevii vor putea obține cunoștințe de bază folositoare după absolvire asupra drepturilor la locul de muncă participând la proiectul „Elevi activi = viitori cetățeni activi și lucrători respectați”, inițiat de Asociația Politeia.
Mihai Vasile, președintele Asociației Politeia, expert în politici publice:
„Învățăm deja foarte multe la școală, dar sunt câteva lucruri importante despre care nu găsim nicio mențiune niciunde: termini liceul, mergi să-ți cauți un job, dar nu ai idee la ce să fii atent când semnezi contractul, nici nu știi cum arată un contract de muncă. 1% dintre noi ajungem antreprenori, dar avem o materie întreagă dedicată antreprenoriatului. În schimb, aproape toți suntem angajați pentru mare parte din viața noastră, fără să avem vreo mențiune în materiile de la școală despre cum este să fii angajat, cum să te aperi de eventuale abuzuri, cum să-ți reprezinți interesele. Proiectul nostru va prezenta elevilor informațiile pe care nu le primesc la școală și le va da resursele necesare să se organizeze singuri și să propună ei soluția, așa cum o văd ei, așa cum cred ei că ar fi cel mai bine, fără să încărcăm prea mult programa școlară, fără să-i plictisim. Îi învățăm cum să fie ei înșiși agenții de schimbare.”
Asociația Politeia subliniază că prin acest proiect „își propune să pună pe agenda publică nevoia introducerii în școală a noțiunilor privind drepturile angajaților. În plus, activitățile desfășurate în cele 18 luni ale proiectului vor fi un model de implicare din partea elevilor și studenților, care vor forma un grup de acțiune civică, vor elabora ghiduri pentru colegii lor, pentru cadre didactice, pentru persoane în poziții de decizie și vor fi principalii purtători de mesaj ai campaniei. Obiectivul îl reprezintă „implicarea activă a tinerilor (elevi și studenți) într-o campanie națională de advocacy pentru a include în programa școlară elementele de educație privind drepturile la locul de muncă și pentru a asigura astfel o informare minimală a tinerilor înainte de pătrunderea pe piața muncii”.
Inițiatorii proiectului anunță că „în urma unei campanii de informare care va implica peste 1500 de elevi și studenți, 150 de persoane vor putea participa la ateliere pe tema proiectului. 20 dintre ei vor forma un grup de acțiune civică și vor participa la o tabără de vară pentru tineri activiști alături de echipa proiectului din care vor face parte și experți în domeniu, precum Cecilia Gostin, Laura Burtan și Mihai Vasile, președintele Asociației Politeia.
Proiectul este derulat de Asociația Politeia în parteneriat cu Colegiul Național Gheorghe Lazăr, Inspectoratul Școlar Județean Ialomița, Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, Liceul Tehnologic Pamfil Șeicaru Ciorogârla și Sindicatul IT Timișoara (SITT) cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021”.