Educația cu care pornim spre Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică

Foto: Guvernul României

Consiliului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a decis deschiderea discuțiilor de aderare cu România. În context, secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, a efectuat o vizită în România și a fost lansat Studiul economic pentru România al OCDE. După cum l-a caracterizat cu ocazia lansării prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, „studiul prezintă o radiografie multidimensională a realităţilor socio-economice ale României şi oferă factorilor de decizie o serie de recomandări extrem de utile, în vederea implementării acelor măsuri menite să genereze dezvoltare şi bunăstare pe baze inteligente, sustenabile şi incluzive”.

Îmbunătățirea accesului la educație și formare poate contribui la redresarea economică

Referitor la prezența în cuprinsul studiului a problematicii educației, formării și angajării, prim-ministrul Guvernului României a spus: În cadrul prezentului studiu, au fost efectuate analize privind lipsa de corelare corespunzătoare între necesităţile de pe piaţa forţei de muncă şi competenţe, aspecte referitoare la munca informală, prevenirea abandonului școlar, îmbunătățirea calităţii educației și a formării profesionale, promovarea competențelor digitale în educația primară. Autoritățile române sunt conștiente de necesitatea îmbunătățirii condițiilor pe piaţa muncii. Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a crește participarea tinerilor, pentru a proteja categoriile vulnerabile, în special în comunitățile marginalizate, pentru a sprijini programele de formare.

În contextul pandemic actual, Guvernul României a adoptat o serie de măsuri inovative, în acord cu evoluția situației înregistrate la nivel național și cu necesitățile pieței muncii, cu scopul de a menține locurile de muncă din sectoarele economice afectate și a preveni creșterea șomajului. (…) Studiul consideră că îmbunătățirea accesului la educație și formare reprezintă unul dintre cele mai importante domenii, ce poate contribui la redresarea economică și la creșterea nivelului de trai. Apreciem recomandarea de a accelera măsurile de sprijinire a elevilor care riscă să părăsească școala și de a diminua decalajele educaţionale, în special în zonele defavorizate”.

Prea mulți tineri români părăsesc școala înainte de a obține competențe pentru piața muncii

În aceeași ordine de idei, secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, a subliniat: „Lipsa de calificare a fost un obstacol în calea creșterii în trecut și probabil va continua să fie și în viitor. Trebuie să îmbunătățiți participarea forței de muncă și calificările trebuie să facă față nevoilor economiei României.

Integrarea pe piața formală a muncii a persoanelor cu nivel de educație scăzut, în special din rândul tinerilor, femeilor și populației de etnie romă, reprezintă o provocare.

Acest lucru se explică parțial prin inegalitatea persistentă în educație. În încurajăm pe premier să continue eforturile privitoare la politici în acest domeniu. România se numără printre țările în care mediul socioeconomic are cel mai mare impact asupra performanțelor legate de lectură.

Prea mulți tineri români părăsesc școala înainte de a obține competențele necesare pentru a avea succes pe piața muncii. Închiderea școlilor din cauza Covid-19 a adâncit și mai mult decalajele de învățare și a accentuat inegalitatea în accesul la educație. Impactul a fost mai mare pentru copiii din medii defavorizate.

Accelerarea sprijinului pentru studenții vulnerabili este urgentă. Măsurile planificate în cadrul proiectului România Educată și a Planului Național de Recuperare și Reziliență sunt pași în direcția bună.

Resursele financiare și umane ar trebui alocate școlilor din zonele defavorizate, cursurilor pentru a sprijini elevii aflați în dificultate și inițiativelor de prevenire a abandonului școlar. În mod similar, prea puțini adulți au acces la formare, inclusiv în rândul șomerilor.

Serviciile publice de ocupare a forței de muncă trebuie consolidate pentru a se adapta mai bine la nevoile în schimbare ale pieței muncii, pentru a oferi sprijin individualizat și a extinde programele de formare.”

Distribuie acest articol!