
Foto: Guvernul României
Domeniul educațional este unul dintre marii beneficiari ai Planului Național de Redresare și Reziliență, sub aspectul alocării din suma totală de „29,2 miliarde de euro, bani care pot fi folosiți pentru a construi aproximativ 450 km de autostradă, sute de școli și de creșe”, după cum a subliniat prim-ministrul Florin Cîțu prezentând Planului împreună cu vicepremierul Dan Barna, cu vicepremierul Kelemen Hunor și cu ministrul investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea.
Prim-ministrul a anunțat că „sunt trei mari sectoare care primesc bani în acest program: transportul – 7,6 miliarde de euro, educaţia – 3,6 miliarde de euro și sănătatea – 2,4 miliarde de euro”.
Reiterând nevoia construirii de școli, premierul a explicat includerea unor împrumuturi în PNRR: „România are nevoie acută de investiții. Am investit anul trecut sume record, continuăm să investim şi anul acesta. Aceste împrumuturi pe care le luăm prin PNRR se vor duce doar în investiții. Aici este foarte clar. Nu pot să meargă în consum, deci aceşti bani nu vor merge în consum, vor merge doar în investiții și aici nu cred că există dezbatere la nivelul clasei politice sau la nivelul societăţii că împrumuturile pentru investiţii nu sunt bune. Mai mult, noi oricum ne împrumutăm pentru a investi în România – avem nevoie de autostrăzi, avem nevoie de spitale, avem nevoie de școli – iar împrumuturile pe care le luăm prin PNRR sunt la o dobândă mult, mult mai mică. Este dobânda la care se împrumută Germania, Spania, Italia etc, toate ţările din zona euro. Deci, pentru România reprezintă un plus faptul că ne putem împrumuta la aceste dobânzi şi vom putea să investim. Partea importantă este că investim foarte mult într-un termen foarte scurt, ceea ce înseamnă o provocare şi pentru economia României, să poată să folosească aceste resurse, 29,2 miliarde de euro, fără să creeze dezechilibre. Şi asta este partea bună a acestui program, să se termine toate aceste investiţii în 2026”.
În ceea ce privește domeniul educației, viceprim-ministrul Kelemen Hunor a precizat: „Punem accent, pe de o parte, pe reducerea abandonului școlar, pe educația timpurie. La finalul acestor investiții și reforme, vom crește cu cel puțin 10% numărul elevilor înmatriculați în cadrul liceelor agricole, vor fi construite 50 de școli noi, 1.800 de microbuze verzi pentru transportul elevilor, 75.000 de săli de clasă dotate cu mobilier, 20.000 de locuri de recreere și lectură pentru toți cei care sunt în școli, 20.000 de locuri de cazare nou create în campusurile universitare – e nevoie de o astfel de investiție, laboratoare dotate – peste 6.000 de școli care vor primi resurse pentru dotarea laboratoarelor, 140 de creșe înființate și zece centre de învățământ dual. Trebuie să investim în educație, în sănătate, în infrastructură şi atunci vom avea posibilitatea de a asigura pentru fiecare om un viitor predictibil și siguranța zilei de mâine”.