Luni, 4 august, Ministerul Educației Naționale a făcut publice rezultatele finale ale evaluării ofertelor de proiecte de manuale școlare pentru clasele I și a II-a. Anunțul a venit cu o săptămână întârziere față de calendarul asumat și aruncă, din nou, perspectiva unui an școlar cu manuale noi într-o zonă gri, amânările succesive din cadrul licitației punând sub semnul întrebării existența acestora pe băncile școlilor la 15 septembrie. De altfel, Ministerul Educației s-a dovedit consecvent cu sine în această politică, rezultatele venind după doi ani de alte și alte amânări și tergiversări care au împins criza manualelor școlare până la un nivel istoric. Privitor la rezultatele licitației, acestea au produs stupefacție, indignare și revoltă în lumea editorilor de carte școlară, a celor care au participat cu eforturi umane și materiale semnificative la această provocare lansată de Ministerul Educației. În aceste condiții, reprezentanții editurilor s-au reunit într-o întâlnire de urgență, pentru a discuta implicațiile și consecințele acestei situații de o gravitate fără precedent pentru educație.
21 de edituri și grupuri editoriale participante și-au depus ofertele de manuale pentru această licitație, doar nouă din proiectele propuse spre evaluare ieșind câștigătoare. Acestea sunt: Comunicare în limba română clasa I: SC CD Press SRL (oferta 1), SC CD Press SRL (oferta 2) și asocierea Grup Media Litera SRL + Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO România SA; Comunicare în limba maternă maghiară clasa I: Editura Corvin, din Deva; Comunicare în limba română clasa a II-a: SC CD Press SRL; Matematică și explorarea mediului clasa I: SC CD Press SRL, Grup Media Litera SRL + Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO România SA; Matematică și explorarea mediului clasa a II-a: SC CD Press SRL; Limba modernă clasa I – limba engleză: SC Edu Soft Marketing SRL + SC Cromatic Tipo SRL.
Nu a fost selectată, în schimb, nicio ofertă la disciplinele: Comunicare în limba română pentru minorități clasa I, Comunicare în limba română pentru minorități clasa a II-a, Comunicare în limba maternă maghiară clasa a II-a, Limba modernă clasa I (limba germană), Limba modernă clasa a II-a (limba engleză, limba franceză, limba spaniolă, limba germană, limba italiană), Religie clasa I și Religie clasa a II-a. Cele mai multe oferte s-au înregistrat la Matematică și explorarea mediului clasa I (13 oferte), urmată de Comunicare în limba română clasa I (12 oferte).
Editorii cer anularea licitației pentru manuale și demisia ministrului Educației
Ministerul Educației a pornit cu stângul reforma programei școlare. A declanșat un imens scandal în jurul primei licitații de manuale școlare din lunga serie pe care o implică reforma amintită.
Pe 6 august, la câteva zile după comunicatul emis de MEN, prin care acesta anunța câștigătorii licitației, reprezentanții editurilor declarate necâștigătoare – adică marea majoritate – s-au întâlnit într-o reuniune de urgență la sediul Editurii All. În cadrul acesteia, editurile perdante au hotărât, de comun acord, contestarea rezultatelor și anularea licitației. Motivele care stau la baza deciziei sunt clar formulate într-un comunicat pe care l-a dat publicității Federația Editorilor din România. Aceștia reclamă faptul că rezultatele sunt viciate de „evaluarea inadecvată și eronată” și cer ca cei vinovați să-și asume răspunderea, solicitând la final demisia directorului Centrului Național de Evaluare și Examinare, Silviu Cristian Mirescu, și a ministrului Educației Naționale, Remus Pricopie.
Criterii eliminatorii inexistente în caietul de sarcini
Editorii acuză faptul că la licitație au fost utilizate criterii eliminatorii inexistente în caietul de sarcini, că evaluarea nu s-a făcut în conformitate cu acesta, că au fost tolerate prețuri suspecte de dumping și că doi dintre câștigători au fost calificați eronat, în urma unor greșeli de calcul.
De asemenea, CNEE a invocat, în majoritatea comunicărilor de respingere a ofertelor trimise participanților, două praguri eliminatorii, care nu sunt prevăzute în caietul de sarcini și nici în alte documente ale licitației, ci doar în OMEN 5559/2013, document care însă nu a fost cuprins în caietul de sarcini al licitației. Acest ordin de ministru este foarte controversat, el fiind ascuns publicului între data semnării, 22 noiembrie 2013, și data publicării sale, 14 martie 2014. Pentru acest gest, Ministerul Educației nu a reușit să ofere, până în momentul de față, o explicație plauzibilă.
Editurile anunță acțiuni în justiție
„În contestațiile noastre vom cere anularea licitației. Argumente juridice din OUG nr. 34, din alte hotărâri de guvern ulterioare sunt mai mult decât suficiente. În cazul în care nu va fi anulată de autoritatea contractantă, vor urma acțiuni în instanță, anunță Claudiu Istrate, directorul executiv al Uniunii Editorilor din România. Această licitație a fost organizată defectuos, iar managementul a fost asigurat în mod direct de către CNEE, prin persoana directorului Silviu Cristian Mirescu, e firesc deci să-i cerem demisia, după cum cerem și demisia ministrului Educației, Remus Pricopie, pentru că a girat toată această desfășurare și s-a pronunțat în repetate rânduri, acuzându-i pe editori că sunt la originea tuturor relelor din această licitație.”
„E vorba de un tun de zeci de milioane de euro”
„S-a creat un talmeș-balmeș fantastic, crede și Mihai Penescu, președintele Uniunii Editorilor din România. S-a acționat cu nerușinare, pentru a scoate câștigător un anumit participant și, mai mult, de a-l scoate câștigător unic, ceea ce înseamnă eliminarea concurenței, un act mult mai grav, care se traduce prin monopolul asupra pieței manualelor și revenirea la manualul unic.” Mihai Penescu, președintele UER, avertizează: „Dacă facem un calcul, e vorba de un tun de zeci de milioane de euro. Banii aceștia se vor strânge în buzunarele câștigătorului unic și ai sateliților acestuia.”
Sesizarea Direcției Naționale Anticorupție
Alte motive care susțin cererea FER de anulare a licitației și demisia directorului CNEE și a ministrului Educației: greșelile de calcul flagrante, în urma cărora au fost calificați doi dintre câștigători, tolerarea prețurilor de dumping, eliminarea abuzivă a aproape tuturor ofertelor, pe motive tehnice minore, nerespectarea calendarului asumat, fapt care ar putea duce la situația ca elevii de clasele I și a II-a să se trezească fără manual la începutul anului școlar, netransparența cu privire la numele și calificările evaluatorilor (în pagina 4, publicăm în întregime conținutul acestui comunicat). Editorii mai reclamă că nu știu nici până astăzi cine anume au fost evaluatorii ofertelor. Participanții la întâlnirea din 6 august au adus în discuție inclusiv posibilitatea sesizării Direcției Naționale Anticorupție, pentru cercetarea modului în care s-a desfășurat această licitație.
O întârziere de șase luni și mai multe semne de întrebare
Privind înapoi la desfășurarea licitației, ne amintim un fapt de o excepțională gravitate: Ordinul Ministrului Educației Naționale nr. 5559, semnat pe 22 noiembrie 2013, a fost publicat în Monitorul Oficial abia pe 14 martie 2014. O întârziere de cinci luni… Așa cum observam mai sus, pentru această intolerabilă tergiversare ministerul nu a dat absolut nicio explicație. În lumea editorilor s-au formulat diverse supoziții, conform cărora acest interval ar fi fost necesar pentru anumite jocuri și „evaluări” de culise. Păstrându-ne în registrul supozițiilor, trebuie să mai spunem că există voci care susțin că numele câștigătorilor fuseseră „scoase din pălărie” încă de pe atunci în anumite cercuri „educaționale”.
Pericolul întoarcerii la manualul unic, la monopol și centralism
De un sfert de secol, educația românească se străduiește, fără prea mari șanse de succes și fără rezultate la nivelul așteptărilor, să se reformeze. Este un proces lung, chinuitor, care a transformat învățământul într-un teren de experimente eșuate. Un moment important în tentativele de schimbare l-a constituit introducerea la sfârșitul anilor ’90 a manualelor alternative. A fost o deschidere nesperată către modelul european al educației moderne. Rezultatele actualei licitații conturează însă pericolul real al întoarcerii la manualul unic, la centralism și la monopolul câtorva instituții asupra educației. Altfel spus, anularea tuturor eforturilor făcute în direcția europenizării și modernizării învățământului românesc. Acest pericol a fost subliniat în cadrul discuției din 6 august de către reprezentanții editurilor.
Sute de mii de copii – victimele unor interese obscure
Actuala licitație nu privește însă numai pe cei implicați în proces, minister, edituri, autori, firme de IT etc. Publicul pe care cei responsabili(?) îl ignoră sunt copiii, victimele sigure ale acestui scandal de proporții. Se gândește Ministerul la efectele nefaste pe care le poate avea o asemenea abordare a unei teme de maximă importanță pentru școlari și pentru viitorul lor? Ce interese pot justifica sacrificarea șanselor acestora la o educație de calitate? „Ce se va întâmpla cu școlile în care vor intra aceste manuale? se întreabă retoric Mihai Penescu. Ce se va întâmpla cu acești copii?”
Hocus-pocus cu listele licitației
Bursa zvonurilor spune că întârzierea publicării rezultatelor are o explicație. În urma procesului de evaluare, ar fi rezultat o listă cu șase edituri clasate în ordinea punctajului, conform procedurii. Aceleași surse, neoficiale și neverificate, spun că această listă ar fi fost anulată și înlocuită cu cea oficială, cunoscută de toată lumea, care a produs stupoare și indignare în lumea producătorilor de carte școlară. Este vorba de o listă însăilată din calcule care sfidează aritmetica elementară și prevederilke metodologiei. Dacă aceste zvonuri sunt adevărate, avem de-a face cu un act incalificabil, de neconceput pentru un stat membru al UE.
Licitația 2014 pentru manualele școlare – un abuz incalificabil într-un stat din Uniunea Europeană
Prost gândită, prost începută și desfășurată, prost manageriată și încheiată mai prost decât a început, licitația pentru manualele școlare de clasa I și a II-a este o pată pe obrazul Ministerului Educației. În esență, prin rezultatele care au șocat învățământul românesc și lumea editorială, aceasta nu poate fi interpretată și înțeleasă altfel decât ca un abuz incalificabil într-un stat care se pretinde membru al Uniunii Europene, dar care, prin instituții-cheie ale sale, ridică serioase semne de întrebare în această direcție.
Singura soluție pentru rezolvarea acestei situații fără precedent este cea propusă de către reprezentații unor edituri de prestigiu: anularea rezultatelor licitației și organizarea altei licitații, care să respecte legea în litera și spiritul ei. Și nu în ultimul rând, care să-i respecte pe beneficiari, milioanele de copii care au dreptul la o educație de calitate și la un viitor european.
Marcela GHEORGHIU