prof. Ioan Sacarea

prof. Ioan Sacarea

Interviu cu prof. Ioan Săcărea, președintele Sindicatului din Învățământ Spiru Haret, județul Mureș
Stimate domnule președinte, iată, noul an școlar a început. Îmi face o deosebită plăcere această scurtă întâlnire a noastră în aceste momente, când dascălii din județul Mureș și cei din întreaga țară așteaptă cu nerăbdare demersurile care vor fi realizate de sindicat și în acest nou an școlar. Domnule Săcărea, avem probleme sau nu avem probleme în învățământ?
În acest an școlar parcă avem mai multe probleme de rezolvat decât în ultimii ani, existând, desigur, multe cauze obiective, dar și subiective; în vremea lui Funeriu se lupta mai mult pentru desființarea dialogului dintre instituții decât pentru promovarea lui și dictatura profesională a celui numit mai sus a dus către multiplicarea problemelor reformei din învățământ și mai puțin spre rezolvarea lor. Criza mondială nu era moment de scuză, ci era prilejul în care, pe fondul sacrificiilor deosebite făcute de lucrătorii din învățământ, reforma legislativă nu trebuia întârziată. Astfel am ajuns la o Lege a Educației pe care nu o mai înțelege nici actualul ministru al Educației, atâtea cârpeli inutile se bat cap în cap.
Concret, în viziunea dumneavoastră, care sunt câteva dintre aceste neajunsuri în sistemul educațional românesc?
Revenind la începutul anului școlar, povestea rămâne neschimbată: școli fără autorizație sanitară, crește procentul de suplinitori în învățământ, clase și grupe suprapopulate, dascăli neplătiți după inspecțiile efectuate anul școlar trecut, dascăli neplătiți pentru participare la bacalaureat și concursul de ocupare a posturilor în învățământ și multe altele, iar referitor la examenul maturității, bacalaureatul, rezultatele vorbesc singure.
Credeți că se vor lua măsuri pentru rezolvarea acestor probleme?
Ministrul Pricopie încearcă, motivat de tinerețea sa, niște modificări, încercări de rupere a ritmului monoton din sistem, cu propuneri care zâmbesc singure: înregistrări audio la concursuri naționale sau, mai recent, modificarea severă a procentului de contribuție a testărilor naționale, fără a se gândi că avem elevi emotivi, îmbolnăviri peste noapte, condiții materiale și resurse umane dezechilibrate, finalul fiind o demonstrație incorectă; că elevul știe foarte puțin într-o anumită zi față de opt ani de studiu.
Care este situația în cazul învățământului mureșean?
În județul Mureș ne confruntăm cu același probleme, care țin de: lipsa legislației clare, simple și coerente, cât și de lipsa motivației resurselor umane determinată de neacordarea a 6% din PIB pentru învățământ, dar și a lipsei Legii salarizării din domeniu. Frica elaborării clare a unei legi pe baza importanței domeniului, cât și a stimulării competenței și performanței profesionale ne aruncă din nou în groapa celor 23 de ani de mimare a reformei coerente în învățământ.
Se pare că, după aproape doi ani de mandate USL, de promisiuni ferme, vine din nou vremea scuzelor și explicațiilor, astfel că vom mai adăuga încă doi miniștri la pleiada numeroasă de începuturi de reformă fără final.
E timpul pentru a se modifica masiv Legea educației naționale adoptată în „epoca” Funeriu ori adoptarea alteia (aici e frica de a intra în coliziune cu președintele țării), astfel ca să se pună în ordine lucruri esențiale: componența Consiliului de Administrație, finanțarea corespunzătoare a învățământului prin eliminarea finanțării per capita, revenirea la un statut echilibrat al personalului didactic, intrarea în legalitate a managerilor școlari, acordarea gradației de merit a personalului didactic auxiliar, pensionarea anticipată fără diminuare, analize obligatorii gratuite, trecerea clasei a IX-a la liceu, reînființarea învățământului profesional, modificarea legii dialogului social, salarizarea corectă a personalului didactic și multe altele, propuneri înaintate de mai multe ori instituțiilor cu putere de decizie, fără a omite întotdeauna că plata hotărârilor judecătorești pentru cei care ies la pensie ar trebui făcută integral.
Putem să ne lăudăm că am început un nou an școlar fără tensiuni, determinate de nemulțumiri ale personalului din învățământ, dar să nu uităm că până la 5 octombrie, Ziua Mondială a Educației, așteptăm un bilanț al ministrului de resort, iar în cazul în care acesta este praf în ochii lucrătorilor din învățământ, orice dialog, fie cerut sau impus, se întrerupe și intrăm într-o etapă pe care am mai parcurs-o, și încă cu efecte majore, a protestelor, a mișcărilor sindicale de mare amploare.
Așteptările noastre au fost majore, ca și promisiunile, iar acum orice amânare înseamnă blocaje, neîncredere, lipsă de răspundere și de respect pentru cei pe care i-ai privit în ochi și le-ai cerut schimbarea. Noi am reacționat prompt, solidar și responsabil, iar acum așteptăm răspunsul cuvenit și meritat.
Stimate domnule Săcărea, vă mulțumim pentru timpul acordat și vă doresc multă sănătate și putere de muncă și în acest nou an școlar.
Domnule profesor, vă mulțumesc și eu, iar tuturor dascălilor le doresc doar succese și bucurii pe plan profesional.
Prof. Constantin BOGOȘEL, Sindicatul din Învățământ Spiru Haret, Mureș
 

Distribuie acest articol!