Interviu cu prof. dr. Elena Lavinia Băisan, directorul Colegiului Național Pedagogic Ștefan cel Mare, din Bacău

Stimată doamnă directoare, Colegiul Pedagogic Ștefan cel Mare este unul dintre reperele educației de calitate din județul Bacău. Când s-a înființat și care i-a fost parcursul, de la primul clopoțel și până în prezent?

Oficial, cursurile s-au inaugurat pe de 19 noiembrie 1919 (în alte locaţii până în 1928), sub conducerea dlui director Gheorghe Gavrilescu. Şcoala Normală de Băieţi din Bacău a luat fiinţă la 1 octombrie 1919, prin contopirea celor trei şcoli pregătitoare de la Gârleni, Hemeiuş şi Oneşti. Şcoala Normală de Învăţători în localul căreia se află acum Colegiul Naţional Pedagogic Ştefan cel Mare Bacău – cu sediul în strada Spiru Haret nr. 6 – şi-a deschis cursurile la 19 noiembrie 1919, director fiind (cu începere de la 1 noiembrie) Haralambie Ionescu, fostul director al şcolii pregătitoare din Oneşti.

În fiecare an, învăţământul pedagogic bacăuan sărbătoreşte aniversarea şcolii la 22 noiembrie, fiind declarată „Ziua Şcolii“. În anul 1986, liceul a fost nominalizatŞcoală asociată UNESCO, iar în 1990 a primit statutul de şcoală-pilot pentru cercetările iniţiate de Comisia Naţională de profil, stabilindu-se clase experimentale de învăţători-educatoare.

Începând cu anul 2007, am câştigat competiţia Şcoală Europeană la nivel national, prin multitudinea programelor individuale de studii şi a proiectelor educaţionale multiculturale desfăşurate în colaborare cu parteneri externi (instituţii de învăţământ din Europa).

Colegiul Naţional Pedagogic Ştefan cel Mare Bacău a ocupat întotdeauna un loc special în reţeaua şcolară a judeţului, fiind, înainte de 1989, unicul liceu de profil pedagogic din judeţ. 

Așadar, anul acesta vom aniversa primul secol și iată că, prin intermediul  acestui interviu, lansăm invitația foștilor noștri absolvenți de a participa la activitățile dedicate școlii, în luna noiembrie a acestui an.    

CN Pedagogic Ștefan cel Mare beneficiază de o clădire splendidă. Care este istoria ei?

La început, şcoala a funcţionat la Liceul de Băieţi Ferdinand I, din Bacău. Internatul funcţiona mai întâi în clădirea Şcolii Primare nr. 1 de Fete, apoi în alte clădiri particulare luate cu chirie. În primăvara anului 1921, şcoala a fost împroprietărită cu 30 hectare loc arabil (Legea pentru Reformă Agrară din timpul regelui Ferdinand I), iar Primăria Oraşului Bacău a dotat-o cu alte trei hectare, loc pe care s-a construit actualul corp A al şcolii. Săpăturile pentru fundaţia construcţiei au început în septembrie 1923 (la 8 septembrie 1923 s-a pus piatra fundamentală). Odată cu începutul anului şcolar 1928-1929, cursurile s-au inaugurat în noua clădire (corpul A), construită numai din cărămidă roşie, dar cu aripile neterminate.

Suntem la rubrica Școala Performanței, deci să vorbim despre performanță și calitate. Ce loc ocupă aceste concepte în viziunea dvs. managerială, a conducerii?

Chiar dacă nu toţi elevii fac performanţă (e firesc, nu pot fi toţi elevii olimpici), totuşi ne mândrim că în şcoala noastră se face învăţământ de calitate. Ne-am propus şi am reuşit să aducem plusvaloare, iar rezultatele o dovedesc.

Pentru noi sunt remaracabile rezultatele la examenul de bacalaureat din ultimii ani și urmărim evoluția elevilor noștri. Procentul notelor peste 9 e sesizabil mai mare la examenul de bacalaureat față de mediile de admitere cu care aceștia intră în colegiul nostru. Ar mai fi de spus că 80% din elevii claselor IX-XII provin din mediul rural cu o evoluție foarte bună și fără risc de abandon școlar.

Ce individualizează colegiul pe care îl conduceți în peisajul învățământului băcăuan? Ce-i atrage pe absolvenții de gimnaziu către CNP Ștefan Cel Mare?

Prin tradiţie, colegiul nostru a obţinut mereu rezultate bune şi foarte bune la nivelul judeţului Bacău, atât la olimpiadele şcolare, cât şi la examenul de bacalaureat. Bineînţeles că ne individualizează profilul pedagogic care nu există în altă parte în judeţ, cu care ne mândrim atât la nivel judeţean, cât şi la nivel naţional, în cadrul întâlnirilor din ANCLP (Asociaţia Naţională a Colegiilor şi Liceelor Pedagogice). Aşa se face că elevii din gimnaziu sunt atraşi către şcoala noastră încă înainte de absolvi gimnaziul, datorită renumelui de care se bucură.

Care sunt domeniile în care excelează elevii de aici? Cât de dinamică, de flexibilă este oferta școlară, astăzi, într-o lume în care totul se schimbă rapid, se up-gradează aproape de la o zi la alta?

Elevii noştri au obţinut rezultate foarte bune la olimpiadele de: sociologie animatori, pedagogie, la care se adaugă concursurile școlare din CAER și CAEJ.

Oferta noastră şcolară (corelată cu cererea pe piaţa muncii) se referă în primul rând la filiera vocaţională – profilul pedagogic, specializarea învăţători-educatoare, care ne defineşte, cu care ne mândrim, dar are mare căutare şi filiera teoretică. Anul acesta am deschis și specializarea învățător-puericultor, cu o bună receptare în mediul școlar, numărul de înscriși pentru susinerea probelor la filiera vocațională fiind în creștere (pentru cele trei clase din planul de școlarizare s-au înscris 122 de elevi, majoritatea din mediul rural).

Câteva cuvinte și despre cele mai importante proiecte în care este implicat Colegiul Național Pedagogic Ștefan cel Mare.

Suntem Școală Asociată UNESCO, am obținut de trei ori titlul de Școală Europeană, anul acesta am candidat din nou și acum așteptăm rezultatele. Din 2005 am început derularea proiectelor COMENIUS și acestea nu și-au întrerupt derularea nici în prezent.

Astfel, suntem angajați în proeicte importante, de anvergură, cum ar fi: Proiectul european Erasmus+ K2 Fostering Communicative Competence Through Arts, Proiectul european „Tinerii băcăuani în Uniunea Europeană“ – Casa democraţiei parlamentare.  Proiectul naţional „Mândru că sunt român“, Proiectul naţional „Euroscola“, Proiectul judeţean (avizat ISJ) „Le français en toute franchise“, care  a devenit o tradiţie în şcoala noastră și Proiectul regional „Elevii au talent“.

Unde îi regăsim pe absolvenții Colegiului Național Pedagogic după absolvire? Ați putea să ne faceți un portret al absolventului?

Nu există un portret-robot al absolventului, fiecare absolvent are un vis propriu, un drum al lui în viaţă. Putem să spunem un singur lucru indiferent dacă absolventul e viitor student aici în România sau dacă pleacă în străinătate, ne face să fim mândri de el, de obicei păstrează legătura cu şcoala, cu dirigintele, cu foşti profesori, are legături afective aici, ne reîntâlnim mereu cu plăcere după absolvire. E o mare mândrie pentru noi și o dovadă a învățământului de calitate din colegiul nostru când foștii noștri elevi sunt acceptați cadre didactice în spațiul european.

Interviu realizat de Marcela GHEORGHIU

Distribuie acest articol!