După mai bine de o jumatate de an de amânări și tergiversări, ministrul Educației, Ligia Deca, orezintă, în sfârșit, luni, 27 februarie, noile legi ale Educației. Potrivit acesteia, pachetul legislativ va încerca să elimine acele aspect care aă făcut ca țara noastră să se afle în coada multor clasamente europene, cum ar fi de pildă faptul că peste jumătate dintre elevii români sunt analfabeți functional, iar 15% renunță la școală.
În acest scop, potrivit proiectului legii învățământului preuniversitar, începând de la anul, ministerul propune mai multe programe care să-I aducă pe copii la școlară. Primul, „Masa sănătoasă”, este realizat în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, în 150 de școli, pentru 1 milion de beneficiari.
Următoarele oduă programe, „Școala după Școală” și „Învățare Remedială”, sunt realizate cu finanțare din bugetul autorităților locale sau fonduri externe nerambursabile și își propun să remedieze și să aprofundeze cunoștințele dobândite de copii în timpul orelor de la clasă. Au prioritate unitățile vulnerabile din perspectiva abandonului școlar.
De asemenea, se introduce portofoliul educațional. Mai exact, fiecare copil va avea, încă de la grădiniță, un fel de CV cu note și rezultate obținute la activitățile extrașcolare. Potrivit digi24, proiectul legii învățământului preuniversitar mai prevede ca parcursul școlar al elevilor de clasa a 5-a și a 9-a să fie evaluat periodic prin teste online. În plus, din 2028, admiterea elevilor în clasa a 5-a la colegiile naționale se va face în baza portofoliului obligatoriu.
Potrivit noului proiect de lege, nu vor mai exista clase supra-aglomerate cu peste 30 de copii, se va pune capăt vizelor de flotant și transferului elevilor la cele mai bune școli, iar orele să se desfășoare în cel mult două schimburi. Vor fi maxim 22 de elevi la clasă în ciclul primar și 26 la gimnaziu.
În ce privește învățământul liceal, potrivit proiectului de lege, liceele vor putea organiza propriul concurs de admitere pentru până la 90% din locuri. Modificările ar urma să se aplice din vara anului 2028, pentru copiii care intră în septembrie 2024 în clasa a V-a.
De asemenea, o importantă noutate o reprezintă aceea că liceele care organizează propriul concurs pot alege ce procent reprezintă nota din Examenul Național la media de admitere la liceu.
Reamintim că Ligia Deca a fost aspru criticată și de către politicienii social-democraţi, dar şi de sindicate şi asociaţiile de părinţi, dev elevi și de studenți pentru lipsa de transparenţă în legătură cu cele două proiecte de lege, dar şi pentru lipsa unor consultări reale pe tema acestora.