Interviu cu prof. Mioara Enache, inspector general al ISJ Galați
Stimată doamnă inspector general, cum a fost această vară pentru dvs.? Care au fost principalele urgențe, să spunem așa, cărora a trebuit să le faceți față în această vacanță de vară?
Strategia inspectoratului școlar vizează o constantă creștere a calității educației, a încrederii părinților, a întregii societăți în valorile școlii și în competența profesorilor. Viața școlii gălățene este diversă și complexă. Inițiativele, competiția, creativitatea se regăsesc în de­mer­suri științifice, artistice, culturale inedite, care au nevoie de susținere, de finanțare, de vizibilitate.
Cred că inspectoratul școlar trebuie să fie o instanță de înalt profesionalism, o instituție care analizează, evaluează și măsoară rezultatele, împlinirile și dificultățile școlilor, oferind soluții ce pot fi explorate cu succes. De asemenea, menirea inspectoratului școlar este și aceea de a crea contexte educaționale, științifice, artistice prin care școala gălățeană să își asume o anume individualitate, o iden­titate simbolică în armonie cu spiritul și valorile județului Galați.
Nu putem încheia capitolul estival fără să ne referim la cea mai fierbinte perioadă, cea a examenelor naționale, un barometru al calității procesului de educație. Așadar, cu ce rezultate s-au încheiat acestea?
La evaluarea națională s-a înregistrat o promovabilitate de peste 80%, cu 12 procente mai mare decât cea de anul trecut, iar la bacalaureat, în sesiunea iunie-iulie a existat un procent de 76,4% și în sesiunea august-septembrie 30,7%. Cu aceste rezultate județul Galați s-a situat într-o poziție foarte bună raportat la media obținută la nivel de țară, însă acest lucru nu înseamnă că nu ne vom strădui în conti­nuare de a crește aceste rezultate, dând astfel consistență și validitate tuturor acțiunilor de pregătire a elevilor atât la nivelul clasei, cât și la nivelul școlii.
Am început un nou an școlar. Cum arată învățământul gălățean la început de an?
Anul școlar 2015-2016 a început, în toate unitățile școlare ale județului Galați, în bune condiții atât din perspectiva procesului educațional, cât și în ceea ce privește dotările materiale.
Conducerea unităților școlare a soluționat problemele de igienizare și reabilitare, modernizare a clădirilor în care funcționează școlile, astfel încât anul școlar să debuteze în condiții optime. În vederea monitorizării pregătirii unităților de învățământ preuniver­sitar din județul Galați pentru deschiderea în bune condiții a noului an școlar și respectarea normelor de igienă privind unitățile pentru ocrotirea, educarea și instruirea copiilor și tinerilor, prin inspectorii de zonă s-au făcut vizite la unități școlare și s-au transmis documente în toate unitățile de învățământ, prin care s-au solicitat informații referitoare la stadiul execuției lucrărilor de igienizare și reparații ale clădirilor și situația obținerii autorizațiilor sanitare de funcționare pentru spațiile de învățământ, cât și problemele și necesitățile concrete ale acestora.
Din analiza datelor colectate se remarcă efortul unităților de învățământ și al autorităților locale pentru a se realiza igienizarea și reparațiile necesare în spațiile școlare, cât și înaintarea documentației aferente pentru obținerea autorizațiilor sanitare de funcționare pentru spațiile de învățământ, în vederea desfășurării în condiții optime a procesului instructiv-educativ în noul an școlar.
Președintele Iohannis a criticat dur faptul că 4000 de școli nu au la acest început de an autorizație de funcționare. Este grav, într-adevăr, acest lucru pentru o țară de secol XXI și membră a UE. Care este situația în județul Galați?
Cele mai multe grădinițe/școli fără autorizație de funcționare sunt structuri arondate unităților școlare cu personalitate juridică, în mod deosebit din mediul rural, unde rețeaua de apă și de canalizare necesită lucrări de anvergură sau anexe ale unităților școlare (spălătorii, internate, ateliere, săli de sport), pentru care autoritățile locale trebuie să facă eforturi financiare foarte mari. Așadar, dificultățile în acest sens există și ca urmare a insuficienței fondurilor alocate, pentru că, știm cu toții, investițiile sunt realizate în funcție de buget.
În aceeași notă vreau să vă întreb ce probleme urgente de rezolvat aveți din acest punct de vedere? Mai există, la nivel rural mai ales, unități de învățământ fără apă sau curent electric?
Pentru remedierea situațiilor în vederea obținerii autorizațiilor sanitare, în cazul unităților unde apa nu este potabilă, lipsește apa curentă, grupurile sanitare nu sunt corespunzătoare sau spațiul este amenajat la parter de bloc, este necesară atât implicarea autorităților, cât și a conducerii unităților școlare. Și în acest sens suntem într-o permanentă comunicare, mai ales că s-a înțeles și la acest nivel că fără un angajament participativ nu putem vorbi despre rezultate și învățământ de calitate.
Care sunt principalele, marile probleme ale învățământului din județul dvs., care sunt, respectiv, principalele direcții pe care va acționa ISJ-ul pe care îl conduceți? S-a vorbit mult în această vară, mai ales după hipermediatizatul caz de la Vaslui, dar și alte cazuri similare, de absența unei educații primare autentice, cu deosebire în zonele rurale.
Direcțiile de acțiune prioritare și în acest an școlar ale strategiei educaționale a Inspectoratului Școlar Județean Galați sunt centrate pe menținerea și creșterea calității educației în toate unitățile școlare, demonstrate de rezultatele învățării, reducerea abandonului școlar și prevenirea părăsirii timpurii a școlii, precum și de dezvoltarea învățământului profesional și tehnic, care să permită o mai bună inserție profesională a absolvenților.
A început școala, reforma curriculară merge mai departe. Cu ce veți continua în acest sens?
Învățământul românesc și-a conservat valorile tradiționale prin eforturi miraculoase deseori, prin devotamentul și dăruirea unor dascăli care au ales meseria din vocație, prin implicarea comunităților, prin sprijinul părinților, prin presiunea tradiției. Nu întotdeauna schimbările, ezitările, reformele nesfârșite au fost benefice pentru sistem, generând sentimentul de improvizație, nesiguranță, pregătire insuficientă a schimbărilor curriculare, legislative. S-au adăugat totuși treptat și elemente utile din modelele europene explorate, la nivel instituțional, în conținuturi, în spiritul evaluărilor sau al strategiilor didactice, prin formarea profesorilor în sensul unui învățământ activ, modern, cu suportul tehnologiei informației.
O educație de calitate presupune și dascăli bine plătiți, motivați, care să aibă o viață decentă, cât și acces la cursuri interesante, la cărți de calitate sau material informativ actualizat. În aceeași măsură, aspectul unei școli conturează experiențe educaționale de calitate – poate zidurile nu sunt la fel de importante ca oamenii, dar bibliotecile, laboratoarele, cabinetele, calculatoarele, sălile de clasă, spații în care ar trebui să se consume zilnic un adevărat ritual al predării, al învățării, sunt condiții care creează premisele succesului.
Ce mesaj ați transmis elevilor gălățeni la acest nou început de an?
Să fie sănătoși și prosperi, să sporească întru dragoste de învățătură, să vină cu drag la școală și succesul să le fie răsplată și să intre în povestea frumoasă a noului an școlar cu inima deschisă și cu bucuria reușitei întipărită pe chip!
Ce vă propuneți pentru acest nou an școlar?
Dorim să asigurăm preșcolarilor și elevilor din sistemul de învățământ gălățean șanse egale pentru dezvoltarea abilităților, competențelor și trăsăturilor pozitive de caracter, care să le faciliteze nu doar integrarea optimă socio-profesională, ci și identificarea acelor mecanisme de acțiune care să le permită să transforme societatea în care trăiesc într-o societate durabilă, o societate a cunoașterii, o societate bazată pe valorile umanismului și ale democrației.
Interviu realizat de Marcela GHEORGHIU
 

Distribuie acest articol!