Shakespeare School Essay Competition și-a desemnat și premiat câștigătorii celei de-a XI-a ediții: 27 de tineri talentați și creativi au reușit să convingă juriul că sunt cei mai buni din țară la limba engleză.
2019 a marcat un nou record de înscrieri: peste 4.400 de tineri din toate județele au acceptat o provocare creativă deloc ușoară: să își imagineze cum ar arăta o lume fără reguli „A World with NO Rules“. Juriul competiției, compus din profesori de la Shakespeare School, a selectat în prima etapă 30 de eseuri – câte 15 pentru fiecare categorie de vârstă: 11-14 ani, respectiv 15-19 ani.
După proba interviurilor, au fost aleși 27 de finaliști – elevi de gimnaziu și liceu din București și din județele Arad, Bacău, Brașov, Buzău, Constanța, Galați, Giurgiu, Iași, Maramureș, Mehedinți, Prahova, Timiș, Tulcea.
Cum își închipuie adolescenții lumea fără reguli? „Mărturisim că am rămas foarte plăcut surprinși de seriozitatea abordării acestei teme, cu atât mai mult cu cât viziunea fiecăruia dintre finaliști a fost completată de argumente serioase și extrem de realiste. Mulți au recunoscut că o lume fără reguli sună pe cât de tentant, pe atât de înfricoșător. Dacă la început conceptul poate fi ușor confundat cu ideea de libertate totală, există și o altă latură: una în care lucrurile pot scăpa total de sub control și în care haosul poate lua, într-o secundă, locul bucuriei de a fi liber, neconstrâns de reguli. Concluzia aproape generală a fost că regulile – sau mai bine zis limitele – nu sunt un lucru chiar atât de rău, pentru că ne oferă repere (morale, sociale) și, în opinia eseiștilor noștri, și o stare de siguranță. Regulile sunt cele care fac ca lumea în care trăim să funcționeze, iar în absența lor, haosul o poate distruge!“, declara Adriana Alionte, vicepreședinte al Asociației Shakespeare School pentru Educație.
Câștigătorii premiilor întâi sunt Viulet Maria (clasa a VIII-a), elevă a Școlii Gimnaziale Nr. 49 din București, la categoria 11-14 ani, și Lazăr Ștefan (clasa a XI-a), de la Colegiul German Goethe din București, la categoria 15-19 ani. Marele premiu: pentru performanța lor, cei doi câștigători au fost recompensați cu câte o tabără de limba engleză în Marea Britanie, la Oxford Brookes University. Toți premiații au primit, pe lângă diplome și medalii, cursuri de limba engleză la Shakespeare School, taxe de înscriere la examene Cambridge, cărți, smartwatches, vouchere cadou și alte surprize.
Capitala a fost, din nou, orașul cu cei mai mulți elevi înscriși în concurs (911), motiv pentru care Trofeul Excelenței a revenit și de data aceasta Inspectoratului Școlar al Municipiului București. Au urmat județele Buzău – cu 257 de elevi înscriși și Suceava cu 187.
În cadrul festivității de premiere a mai fost decernată și distincția Certificate of Excellence, care a revenit doamnei Aurelia Bazbanela, profesor de limba engleză la Colegiul Dobrogean Spiru Haret din Tulcea, desemnată îndrumătorul cu cei mai mulți elevi înscriși (151) la ediția de anul acesta a Shakespeare School Essay Competition.
Raluca IUGA