Doar 7.353 de copii ucraineni dintr-un total de aproape 50.000 sunt înscrişi în sistemul de învăţământ românescDoar 16% dintre copiii ucraineni refugiați în țara noastră sunt înscriși în sistemul de învățământ românesc. Motivul este reticența părinților, bariera lingvistică și necunoașterea legislației privitoare la echivalarea și recunoașterea studiilor, menționează un comunicat al World Vision România, citat de Agerpres.

Concret, în momentul de față, doar 7.353 de copii ucraineni sunt înscriși în sistemul de învățământ românesc, dintr-un total de aproximativ 47.000. Pe lângă copiii înscriși în sistemul de învățământ, puțin peste 16.000 de ucraineni sunt înregistrați ca audienți la școala românească, se mai menționează în comunicatul remis de World Vision România. Statutul de audient înseamnă că elevul va asculta și va fi prezent în clasă la cursuri, este înregistrat în cataloagele școlare, dar nu susține teste și nu primește note, copilul putând primi note doar dacă se înregistrează oficial ca elev în sistemul educațional românesc și dacă urmează procedura de echivalare a studiilor făcute în Ucraina.

World Vision România a oferit în acest an școlar contexte de învățare formală non-formală pentru 9.110 copii refugiați din Ucraina, în 13 locații din țară, prin centrele Happy Bubble gestionate de World Vision și de parteneri. În cadrul acestor centre se creează contexte de învățare într-un mediu formal și non-formal, se predau lecții de limba română, copiii au acces la școala online din Ucraina, participă la sesiuni de educație non-formală pentru a le consolida abilitățile de viață independentă, activități de consiliere – prim ajutor psihologic, activități de integrare în comunitate prin sport și artă, iar o parte dintre ei au primit și o masă caldă.

Organizația mai menționează că toți acești copii pot merge la centrele Happy Bubble în București, Constanța, Râmnicu Vâlcea, Băile Olănești, Ocnele Mari, Călimănești, Iași, Suceava, Cluj Napoca, Brașov și Galați. În prezent, peste 3.300 de copii frecventează aceste centre și se pregătesc pentru participarea la programele „Școala din vară”.

Potrivit unui studiu realizat de World Vision România în luna februarie a acestui an, peste 80% dintre părinții ucraineni refugiați în țara noastră spun că cei mici au suferit pierderi de învățare din cauza războiului.

Distribuie acest articol!