Dirijorul Cristian Măcelaru: „Să facem ca toată lumea să audă acești copii talentați”

Dirijorul Cristian Măcelaru: „Să facem ca toată lumea să audă acești copii talentați”
Foto: festivalenescu.ro

Concursul Internațional George Enescu, deschis tinerilor aspiranți la Gloria muzicală, își desfășoară ediția 2024 la București, în perioada 31 august-27 septembrie. Primele două etape au loc la Universitatea Națională de Muzică din București, semifinalele și finalele, la Ateneul Român. Participă 160 de concurenți, selectați dintr-o arie largă și cuprinzătoare, fiind înscriși inițial 667 de candidați din întreaga lume, cu vârste între 13 și 35 de ani.
Într-un preambul al evenimentului, dirijorul Cristian Măcelaru, directorul artistic al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu, a oferit o veritabilă pledoarie pentru valențele educative ale evenimentului din această perioadă de la București: „Conceptul concursului nu se axează numai pe ideea de a câștiga un premiu, ci se axează (și am pus acest accent în tot parcursul promovării concursului) pe ideea că, de fapt, călătoria către un premiu este lucrul cel mai important la un concurs, nu acel premiu în sine. E important ca toți cei care participă la concurs să aibă înțelegerea și mulțumirea că au câștigat deja prin faptul că au participat. Concursul în sine e un punct prin care trecem, nu ne oprim.”

Pe lângă secțiunile interpretative clasice, de vioară (dotată cu premiul „Valentin și Ștefan Gheorghiu”), pian (dotată cu premiul „Radu Lupu”) și violoncel (dotată cu premiul „Serafim Antropov”), cărora li se adaugă secțiunea de compoziție muzicală, concursul Enescu include în acest an, în premieră, un masterclass pentru tinerii care doresc să devină dirijori. De altfel, a subliniat Cristian Măcelaru, o secțiune de concurs dedicată dirijorilor în formare este greu de organizat sub aspectul relevanței, în sensul că nu pot fi constatate clar calități dirijorale la un tânăr în 20 de minute de evoluție în concurs. Atunci, vor fi selectați trei tineri cursanți de la actualul masterclass și ei vor dirija împreună cu Cristian Măcelaru la final, într-un concert.

Sub aspect formativ-educativ, Cristian Măcelaru a accentuat: „Întotdeauna Enescu, din ce cunosc eu, a fost foarte deschis în a asculta orice muzician care îi bătea la ușă. De fiecare dată când vin în România, găsesc câte un tânăr sau câte o mamă a unui tânăr care mă întreabă «maestre, puteți, vă rog, să-mi ascultați copilul?» și atunci am spus haideți să facem ca toată lumea să audă acești copii talentați. Am rămas extraordinar de surprins de nivelul și talentul pe care le-am descoperit în acești tineri de 14, 13, 12 ani care au trimis formularul de înscriere și am ales nouă tineri care vor cânta într-un masterclass public.”

Detalii: https://concurs.festivalenescu.ro/